Berta Sándor

Ismét az erőszak a téma a németeknél

Minden eddiginél szigorúbb változásokra készülnek a német politikai pártok a számítógépes és konzoljátékokkal kapcsolatban.

Korábban még csak egy-egy játék kapcsán vetödőtt fel a betiltás gondolata, azonban a szövetségi tartományok belügyminiszterei most már nem elégednének meg csupán ennyivel. Már néhány hónappal ezelőtt is felmerült, hogy szigorítanának a jogszabályokon. Ennek az intézkedésnek az lett volna a célja, hogy csak abba a korosztályba tartozó fiatalok juthassanak hozzá az erőszakos, véres játékokhoz, akiknek ezek a programok engedélyezve vannak. Tehát egy 12 éves gyerek ne telepíthessen fel a számítógépére egy 18 éven felülieknek szánt szoftvert.

"Aggodalommal figyeljük, hogy folyamatosan nő a fiatalok körében az erőszakra való hajlam. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy következetesen fel kell lépnünk az erőszakos, brutális játékok ellen - készüljenek azok konzolra vagy számítógépre. A cél, hogy a legkevesebb erőszakot is tartalmazó programokat is száműzzük a gyermekek PC-iről. Amennyiben az szükséges, akkor ehhez módosítani kell a gyermekvédelmi törvényt is" - nyilatkozta a szászország-anhalti Wanzlebenben tartott tanácskozás után Volker Bouffier hesseni belügyminiszter.


"A legnagyobb problémát az online játékok és azok rohamos térhódítása okozza. Jelenleg világszerte 3,4 millióan hódolnak ennek a szenvedélynek, ám 2009-ra a számuk elérheti a 30 milliót is. Az interneten játszható brutális játékok ellen pedig nagyon nehéz fellépni" - tette hozzá a politikus.

A belügyminiszter szerint azonban léteznek hatékony megoldások erre a problémára. Az egyik például az lehetne, ha szűrők feltelepítésével óvnák a gyerekeket a számukra káros tartalmak elérésétől. Ezeket főleg az internetszolgáltatók alkalmazhatnák és például az internetkávézókban is egyszerűen megtilthatnák, hogy ezekhez a játékokhoz hozzáférhessenek. Emellett a politikusok támogatták azt a javaslatot, miszerint ezeket a játékokat végképp száműznék a boltok polcairól, vagyis betiltanák az összes erőszakos programot. Ezt az elképzelést egyre több szakember és szülő is helyesli.

A javaslatok mindenesetre máris nagy vihart kavartak. Florian Müller programozó például blogjában nehezményezte, hogy nem tiltó rendeleteket kellene megszavazni, hanem először párbeszédre lenne szükség a politikusok, a szülők, a játékfejlesztők és a gyerekek között. A szakember úgy vélte, biztos, hogy van megoldás a problémára, de az nem a minden áron való tiltás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DEXTER92 #63
    Politizálnak a pc gamekről
    ez teccik...
  • uniu #62
    Talan ezert ulnek erre ra a politikusok, mert most ez a meno No.-ban. Amerikaban is a gyereket "vedelme" jol bevalt maszlag.
  • kartacs #61
    Nevelési tanácsadó első oldal első bekezdés:
    Ne azt mond a gyereknek, hogy mit Nem csinálhat hanem azt, hogy mit csináljon.
  • zachi #60
    mért az jobb hogy majdnem 10-edik fiatal kábítószerezik
    balga hülye enciklopédiazabáló faszkalap németek
  • k9duli #59
    Painkiller=fájdalom csillapító.
    Szerintem jobb mint amit gyógyszertárban kapni és ez komoly:)
  • chuckyX #58
    még mindig jobb h a szaros 12 éves inkább szétlővi egy játékban valakinek a fejét, minthogy olyan kö nyezetbe kerüljön ahol igazi fegyvert kap, megfogja, azt elsüti, azt lelő egy másik 12 évest kb
    bocs
  • CsőKujts #57
    Sötét németek mikor jönnek rá, hogy maga az emberi faj erőszakos és kegyetlen. A játékok csak abban segítenek, hogy ennek a mérhetetlen erőszaknak egy részét kiéljük. Még hasznosak is mert sötét német gyerek otthon játszik nem megy le az utcára és nem fut össze a még sötétebb haverjaival. Akikkel mellesleg tuti alakítanának valami Skinhead brancsot azt játék helyett ütnék a törököket... Szerintem az erőszakos játékok pont az ellenkezőjét teszik mint ami miatt be akarják tiltani őket. Röhej...
  • Tinman #56
    Loál... 60 éve zsidókat kínoztak és öltek milliószámra, most meg szenteskednek? Szánalom.
    Persze, ezek az emberek már nem azok az emberek, meg ne általánosítsunk, de a németek helyében évszázadokra befognám a pofám, hogy náluk "egy bolond százat csinált". Ostoba barmok.
    Ezzel csak azt érik el, hogy a warezpiac virágzásnak indul náluk.
  • Satufa #55
    Hát!
    Nem tudom.
    Amikor még régen hazajöttem egy stresszes hét után a suliból, mindenen felhúztam magam (a szennyeskosaraink mesélhetnének). Aztán elkezdtem játszani a Painkillerrel és már is nyugodtabb lett a közérzetem, És otthon is többet voltam és mégis csend volt.
    Nem akarok reklámot csinálni, de azért....
  • Checkerboy #54
    Ez baromság.Betiltani?Na és mi haszna lenne?Úgyis letöltöd és egyébként is : amelyik gyerek ilyen hülye h egy JÁTÉK miatt ilyeneket csinál az maradjon is ilyen hülye.És ha a gyerek ilyen hülye akkor valahonnan annak a hülyeségnek kell is jönnie azaz a szülőktől:Azok a szülők akik olyan hülyék h így neveljék a gyereküket azok is maradjanak ilyen hülyék.