Berta Sándor

Legyen vége a játékok elleni negatív kampánynak!

Ezt követeli egy német professzor, aki szerint immár húsz éve folyik a hecckampány a számítógépes és konzolos játékok ellen. A szakember úgy véli, emiatt háttérbe szorulnak a programok jótékony hatásai.

"A különböző fórumokon közel két évtizede felteszik azt a negatív kérdést, hogy mennyire és milyen károsak a számítógépes játékok?" - nyilatkozta Dr. Jörg Müller-Lietzkow, a jénai Frierich Schiller Egyetem kutatója. A szakember szerint ez a fajta negatív kampány, amelynek célja a számítógépes és konzolos játékok lejáratása, teljesen háttérbe szorítja azokat a pozitív képességeket, amelyek fejlesztésében segíthetnek ezek a programok. Ilyen pozitív képesség például a stratégiai gondolkodásmód, vagy a matematikai érzék, amire ma már bárhol szükség lehet, akár a munkahelyen is.



"Ráadásul számos olyan helyzet van, amikor a szimuláció nagyon fontos, sőt életmentő lehet. Gondoljunk csak például a pilóták kiképzésére, ma már elképzelhetetlen lenne a szimulátorok nélkül" - érvelt Dr. Müller-Lietzkow. A kutató úgy véli, a "hálózatos gondolkozást" a játékok segítségével bárki megtanulhatja és emellett javul a reagálóképesség és csökken a reakcióidő is. A jénai Friedrich Schiller Egyetem munkatársa szerint egyáltalán nem bizonyított az az állítás, miszerint a számítógépes vagy a konzolos játékok erőszakossá teszik az embereket. Eddig körülbelül 6000 tanulmányt készítettek világszerte ebben a kérdésben és ezek többsége egyértelműen kimutatta: semmilyen összefüggés nincs a valós életbeli erőszakos viselkedés és a véres virtuális élet között.

Korábban például felmerült, hogy az a fiatal, aki egy erfurti gimnáziumban 16 embert ölt meg, szintén PC-s játékokkal játszott. Azonban a vizsgálatokból kiderült, hogy nincs összefüggés a két dolog között, ő ugyanis eleve agresszív volt. Ráadásul, ha ez igaz lenne, akkor a világszerte aktív játékosok számát figyelembe véve naponta több hasonló ámokfutásról hallanánk.

"Az erőszakos programok jelentőségét eltúlozzák és jócskán túlbecsülik. Évente közel 3000 új játék jelenik meg PC-re és konzolra, azonban ezek közül csak 5-10 százalék mondható véresnek. A többi témája a sport, a stratégia és egyre több a szimulátor is" - mondta végül a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tmisi #92
    Epikurosz írta: "Be kellene tiltani az agresszív számítógépes játékokat."

    ÁRULÓ!!!! :)))
  • quart #91
    Schumaher NÉMET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • quart #90
    HÜLYÉK AKIK AZT MONDJÁK? HOGY A HÁBORÚS JÁTÉKOK KÁROSAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • quart #89
    Szerintem a lövöldözős játékok a legjobbak mert:Itt éled ki magad nem az utcán.,A háborús játékok valóságra épülnek,pl.:Call of Duty...stb.
  • whosyourdaddy #88
    aki tud letölteni játékokat az irjon nekem
  • Macijani #87
    szerintem több valóságra épülő stratégiai -tankos játéokat kéne gyártani.
  • Epikurosz #86
    Be kellene tiltani az agresszív számítógépes játékokat.
  • zachi #85
    én azt mondom hogy a feszültség levezetésére az ilyen öldöklős játékok a jók.nameghát sztem az is sokat számít hogy mijenek a családi körülmények otthon.én ha ideges vagy feszült vok akkor fogom elindítom a vice city-t of roadozok meg pár ember fejét levágom szamurájkardal és minden megoldódik. inkább a járékba tegye meg az ember mint a valóságba.ezt a baromságot is a némerek indították.a hulye fűrer gondolkodás.a németek mindig is e hülye meref fapofa nép volt és most is az.


    "A japánoknál meg azért van annyi ijen hüjesék mert a kisköjkök bezsonganak a sok szar japán nindendo játékoktól"
  • Zoliz #84
    Az a gond hogy előbb tanul meg ölni a gyerek mint élni.
  • Balage74 #83
    én nap mint nap hülye lövöldözős játékkal játszom, és még nem lőttem le senkit.....
    eddíg:D

    félretéve a tréfát, nekem semmilyen reflexem nem javul tőle (tagadom ha mégis) és nem is érdekel, pusztán szórakozásból teszem amit teszek. Biztos van olyan ember is aki beleőrül ezekbe a játékokba de itt valaki írta is, hogy az inkább a szülő hibája mint a gyereké. Na én ezeket a szülőket lőném le.....vagy legalább eltiltanám a gyerekneveléstől....vagy valami.