Tóth Kristóf

Veszteséges az Electronic Arts

A PSP-piacon az EA birtokolja az első pozíciót, a Battlefield 2 pedig Észak-Amerikában és Európában is vezeti a PC-s játékok ranglistáját.

Az Electronic Arts közzétette a 2005. június 30-ával véget ért, első negyedévének pénzügyi eredményeit. A negyedév nettó árbevétele 365 millió dollár volt, ami az előző év azonos időszakához képest (432 millió) 16%-os csökkentést jelent. Az értékesítési lista csúcsán a Medal of Honor European Assault és a Battlefield 2 játékok szerepeltek, amelyekből az első negyedév alatt több mint egymillió példányt értékesítettek, és ezzel mindkét játék elérte a platina szintet. Mögöttük kissé lemaradva a Batman áll. A FIFA Street, az MVP Baseball 2005 és a Need for Speed Underground 2 értékesítése továbbra is igen erős volt, a negyedév során mindegyikből több mint 500 ezer példány kelt el.

"Munkatársaink a minőségi fejlesztés és a marketingmunka területén továbbra is az iparág legjobbjai közé tartoznak" - mondta Larry Probst elnök-vezérigazgató. "A Battlefield 2 a kreatív fejlesztés csúcsterméke, és úttörően újszerű online játékélményt nyújt."


A negyedév nettó vesztesége 58 millió dollár volt, szemben az előző év azonos időszakának 24 millió dolláros nettó eredményével. Az egy részvényre vetített veszteség 0,19 dollár volt, szemben az előző év 0,08 dolláros eredményével. Az elmúlt tizenkét hónap üzemi pénzforgalma 669 millió dollárra emelkedett a megelőző év azonos időszakának 638 millió dolláros értékéhez képest. Warren Jenson, pénzügyi és általános vezérigazgató-helyettes elmondása szerint a kiutat új területek meghódítása jelentheti. "Portfoliónkat új és izgalmas platformokra terjesztjük" - közölte Warren Jenson. "Az EA júniusban a PSP-piac első helyén állt, sőt ebben a negyedévben hat mobiltelefon-játékot is meg fogunk jelentetni."

Az eredmények közül kiemelték, hogy a Battlefield 2 alig két hét alatt platina státuszt ért el. A PSP-platform az észak-amerikai megjelenés óta az árbevétel 26%-át teszi ki. A vállalat 12 évre meghosszabbította szerződését John Maddennel (NFL), és több évre szóló megállapodást kötött a Valve céggel játékaik - többek között a Half-Life 2 - Xbox konzolra való szállításáról. Terjesztési szerződéseket írtak alá a Verizon és a Sprint céggel mobiltelefonos játékok észak-amerikai terjesztésére vonatkozóan - az EA hat játék megjelentetését tervezi a második negyedévben.

A cég várakozásai szerint a 2005. szeptember 30-ig tartó második negyedévben az árbevétel 600 és 630 millió dollár között lesz, a 2006. március 31-ig tartó teljes pénzügyi évre vonatkozóan pedig 3,3 és 3,4 milliárd dollár körülire becsülik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsolti001 #28
  • ender0311 #27
    de SAJNÁLOM őket
    bárcsak a tizedét is megkaphatnám annak a "nyereségnek" forintban
  • worldwideweb #26
    Nem értem miért veszteségesek, szerintem tök jó játékokat gyártanak
  • pemga #25
    Nem, ez tényleges pénzügyi veszteség. Amire te gondolsz az szerintem már régebbóta negatív lehet :). Nem véletlenül mennek a pénzügyi befektetők a konzolok felé. Ld. pár napja a legtöbb árbevételt hozó játékok listája...
  • pemga #24
    Egy ideig, aztán rá kell verni egy könyvvizsgálóra és lelépni valami távoli országba. De utána aztán tényleg semmi játékkiadás nem lesz :). Eidos már csődbement. Egy ideig megy, hogy az emberek nem veszik meg a gamekat, de ha ez bizonyos százalék fölé megy, már nem éri meg elkészíteni őket.
  • Mipi #23
    Pedig a Forma 1 2002 -játékok nagyon jó és kár hogy nincs fojtatás!
  • Inquisitor #22
    "Nem ök adták ki az Armies Of Exigot?"
    De igen, csak a szintén "zenész" Gyűrűk Ura stratégiai játékuk miatt gyakorlatilag zéró reklámot kapott a játék, és gí szépen ment is a süllyesztőbe! :(
  • rosemberg #21
    az a helyzet ,hogy az ilyen nagy cégeknél a be nem folyt nyereséget is veszteségnek könyvelik el és majd megint a kalózokra fogják sztem. De lehet hogy tévedek
  • ati88 #20
    CS 4ever
  • Dzson #19
    F1 és WRC liszensz a SONY-nál. Lásd még F1-05 és WRC4 PlayStation2-re.