Áremelés követi a Codemasters felvásárlását

Az EA a portfólió megszerzése után most árat emel, néhol igencsak komoly mértékben.

Még december közepén számoltunk be arról, hogy végre lezárult a meglehetősen hosszúra nyúlt felvásárlási saga, ennek eredményeként pedig a Take-Two helyett az EA szerezte meg a Codemasters feletti irányítást. Már akkor felmerült, hogy az akvizíciót követően, belátható időn belül, komoly áremelkedésre számíthatunk, ez pedig a napokban beigazolódott.

Egy Twitter-oldalon tették közzé az érdekes listát, amelyben az F1 2020 és az F1 2021 hivatalos árait hasonlítják össze, az egyes országokra lebontva. Ebből gyorsan kiderül, hogy számos államban komoly mértékben megugrik az új játék ára, ami nagyon kedvezőtlen fejlemény a felhasználóknak, különösen azon régiókban, ahol a jövedelem messze elmarad az amerikai vagy brit szinttől. Bár az esetek jó részében a helyi árazás továbbra is az amerikai szinttől függ, elsősorban azon alapul, néhány országban jóval nagyobb mértékben ugrik meg a piaci ár, így az ottani felhasználóknak nehezebb lesz beszerezni egy-egy példányt. Jó példa erre Kína, ahol 1,5-szörös az eltérés a tavalyi értékhez képest, viszont ennél is durvább a helyzet Indiában, ahol 2,7-szeres emelkedést várhatunk, Argentínában pedig 5,3-szoros lesz az ugrás, ami többek között a helyi gazdasági és pénzügyi helyzettel is magyarázható.

Az 1,2 milliárd dollárra rúgó üzlet tehát ebből a szempontból is komoly lehetőséget nyújt az új tulajdonosnak saját bevételének növelésére, bár az egyelőre kérdéses, hogy a vásárlók miként reagálnak majd a változó helyzetre. Könnyen lehet, hogy alaposan csökken a piaci kereslet, ezzel pedig visszaesik a eladási szám, ami a fenti lépés újragondolására kényszerítheti a vezetőket, ettől azonban még picit messze vagyunk, hiszen az elkövetkező hetekben látjuk majd igazán, hogy miként alakulnak az első számok. Az EA számára mindenképpen nagy előrelépés a versenyzős játékok portfóliójának megszerzése, viszont még nem igazán látszik, hogy miként bánnak majd azzal a jövőben, az új gazda mennyiben lesz kellően gondos.

Ahogy említettük, a változás különösen az argentin vásárlókat hozza nehéz helyzetbe, az euró-övezetben ezzel szemben nagyjából 10 százalékos, Lengyelországban pedig 20 százalék feletti eltérés várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #2
    Azt hiszem az F1 2020 az utolsó a sorozatból amit megvettem, az is a Humble-től, 3100 forint néhány másik játékkal még nem volt vészes, de az EA többet nem fogja oda engedni :(
  • hunbalee #1
    Ej ej ilyen az amikor nem követik a világ dolgait. Ennek semmi köze az EA hez ugyanis ilyen olyan régiokban ezek az eltérések eddig is alapok voltak.

    Ami szar lesz az az, hogy 1 év után mostantól tuti nem fogják bundlezni őket ahogy tette eddig a Codemasters. Itt a jóáras téma a game pass és vagy az ea play keretén belül lesz.
    Azért bízom benne hogy nem lesz Cod feeling azaz soha nem lesz emberi áron megvehető (a magam nevében beszélek)