Gyurkity Péter

A Jegyzettömbben is elfut a Doom

Némileg furcsa hatást kelt a játék a nem erre szánt szoftverben, viszont a futtatás lehetséges.

Az elmúlt néhány évben több, kifejezetten érdekes, néha kissé furcsa projektről olvashattunk a játékok szegmensében. Kiderült például, hogy tulajdonképpen internetezésre is jó a Game Boy, eközben mások krumplival hajtottak meg elektromos kalkulátorokat. Most az eredeti Doom futtatását oldották meg, mégpedig a Jegyzettömbben.

A franchise kapcsán legutóbb a negyedik epizód eredeti kinézetéről írtunk, most azonban egy némileg eltérő projekt eddigi eredményeiről számolhatunk be. A saját YouTube-csatornájáról és némileg különc fejlesztéseiről ismert Sam Chiet adta hírül a napokban, hogy megoldotta az eredeti játék futtatását, mégpedig a Notepad keretein belül, így gyakorlatilag ASCII-grafikával, 60 fps mellett indíthatjuk el a szoftvert a nem éppen erre szánt programban. Állítása szerint nem gyorsította fel az alább beágyazott videót, viszont néhány további lépésre még mindenképpen szükség lesz, mielőtt a nyilvános elérést is megnyitja.


A részletes magyarázat alapján maga a Notepad nem esett át semmilyen változtatáson, ez tehát az eredeti, változatlan formában is alkalmas a Doom futtatására. A játék tulajdonképpen élvezhetőnek tűnik, már amennyiben nem zavar minket a fekete-fehér, kissé furcsa megjelenítés, a Notepad Doom pedig néhány nap múlva a nagyközönség számára is elérhetővé válhat, bár ettől nyilván nem várhatunk óriási durranást, a projekt gyümölcse egyfajta érdekességként lesz majd kipróbálható.

Az alkotó korábban több másik megoldáson dolgozott, egyebek mellett az Xbox eredeti Kinect-technológiáját is ismét elérhetővé tette, miután azt a Microsoft elhagyta. Meglátjuk, mi lesz az illető következő érdekes lépése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)