Ötvös Tibor

Klasszikus FPS lesz a RAGE

Gondolom mindenki tudja, de azért nem árt elismételni: az id Software volt az a cég, mely tulajdonképpen megalkotta az FPS műfaját. Persze előtte is voltak hasonló próbálkozások, ám mégis mindenki a Wolfenstein 3D és a Doom megjelenéséhez köti a műfaj megalakulását.

Az id Software szépen meg is gazdagodott a motorból és a fenti címek és a Quake folytatásaiból, ám már ideje volt, hogy valami eredeti és új címet tegyenek le az asztalra. Ez lesz a RAGE, mely kicsit több mint 10 év után az első olyan id cím, mely nem folytatás.

Korábban már foglalkoztunk kiemelten a játékkal, ám a csapat a napokban kicsit bővebb betekintést engedett a világsajtónak az ígéretesnek tűnő játékba és emellett nem mehetünk el szó nélkül. A RAGE története a távoli jövőben játszódik, mikor is egy aszteroida tart a bolygónk felé és úgy tűnik, az ütközést - és ezzel együtt a katasztrófát - nem lehet elkerülni.



Melyik a kedvenc id Software terméked?
(Összesen 538 szavazat)
  • Doom sorozat
    40 % (214 szavazat)
  • Quake sorozat
    28 % (153 szavazat)
  • Wolfenstein
    20 % (107 szavazat)
  • Bocs, Epic-fan vagyok
    10 % (53 szavazat)
A világ kormányai összefognak és útjára indítják az Eden Projektet, melynek keretében számos, mindössze 12 férőhellyel bíró kapszulát ásnak le a földbe és az ezekbe kiválasztott emberekkel kívánják fenntartani az emberi fajt a pusztulás után. Mi is egy ilyen kapszulában térünk magunkhoz, miután egy földrengés eltöri a "lakhelyünket" és mi kimenekülünk a szabadba.

Itt rögtön kiderül, hogy az aszteroida mégsem pusztította el teljesen az életet. A túlélők különböző csoportokba verődve élik mindennapjaikat, új kormányok harcolnak egymással a poszt-apokaliptikus Föld uralmáért, banditák és mutánsok pusztítanak az utakon.

A RAGE nem kínál hosszú percekig tartó átvezető mozikat vagy több órás párbeszédet. Nincsenek fejlődési lehetőségek, nincsenek RPG elemek. Ez egy színtiszta FPS, ahol az győz, aki erősebb fegyverével jobban céloz. A sztori sem ágazik el, de ennek ellenére számos mellékküldetéssel találkozhatunk - végkifejlet viszont csak egy van.



Az id Software két várost mutatott be a prezentáción. Az első a Wellspring nevet kapta, melyben fémből és különböző hulladékokból összetákolt viskókban laknak az emberek. Ám egyedül itt találhatunk működő vízhálózatot és kutakat, szóval ide biztosan többször is visszatérünk majd. A helyi kereskedőktől fegyvert illetve autóalkatrészeket is vásárolhatunk. Néhány helyi lakos különböző mellékküldetéseket is adhat, melyek a Borderlandsban látott rendszerben működnek.

Bár a RAGE klasszikus FPS, azért a fejlesztők számos újdonságot behoztak a játékmenetbe. Először is itt van a regenerálódás vagyis halál közeli állapotban elég fedezékbe húzódni és máris makkegészségesek leszünk. Ez pedig sokszor előfordul majd, hiszen a látottak alapján kemény ellenfelekkel kerülünk majd szembe. Az első képen is látható tag például a Szellem klánból származik. Ismertetőjelük a gyorsaságuk és a Prince of Persia játékokban látott "falmászó és akrobata képességük". Közelről halálosak, így ajánlott messziről leszedni őket.

Fegyverekben a szokásos felhozatal tárul majd elénk - pisztolyok, shotgunok, rakétavetők stb. - de rengeteg típusú lőszer jár hozzájuk. A Fatboy például egy pisztolyba való lőszer, mely jóval erősebb mint standard társa, de nehezebben is beszerezhető. Lesznek még elég egyedi gyilkoló eszközeink is (távirányítós robbanó autó, mozgó lőtorony stb.), szóval változatosságban nem lesz hiány.



Kalandozásunk első óráiban szert teszünk egy buggyra is, mellyel számos új lehetőség nyílik meg előttünk. Nem csak a gyorsabb közlekedést teszi lehetővé a jármű, hanem különböző versenyeken is indulhatunk vele. Ezekre érdemes benevezni, hiszen az autónkat fejleszthetjük és a különböző festéseken illetve esztétikai tunningon felül fegyvereket és páncélokat is felszerelhetünk kis kedvencünkre.

Wellspring után eljutunk a Halottak Városába is, mely - mint a nevéből is kiderült - nem túl vendégbarát hely. A fent olvasottak alapján könnyen felmerülhet, hogy miben különbözik a RAGE a Fallout sorozattól vagy a Borderlandstól. A válasz egyszerű: a már korábban is említett RPG elemek hiányától. Az id Software játéka egy színtiszta FPS egy majdnem nyitott világgal (szabadon mozoghatunk, de csak egy adott határon belül) és elképesztően pazar grafikával.

Az id Software ígérete szerint a játék kint lesz az idei QuakeConon és játszható formában is megmutatja magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gemihu #25
    Én a külső nézetes autókázástól vagyok kiborulva. Remélem belső nézetből is irányítható.
  • Pocokman #24
    A Doom 3 a grafikában hozott újat, maga a játék egy tech demo volt azért, hogy az ID eladhassa a motort (ahogy azt a Quake motorokkal is tették), ennyi. Az hogy a zseblámpát hogyan lehetett használni az sok embert idegesített, de szerintem meg pont hogy izgalmasabb volt tőle a játék (rámdob az imp egy tűzlabdát a sötétben és akkor kell lelőni mert csak akkor látom :) ), vannak akiknek ez kifejezetten tetszett (mint pl én), neked nem, ennyi. Nincs ezzel baj, különbözőek vagyunk. Carmackot a szakma nem úgy tartja számon mint aki zseniális játékokat fejleszt. Ő nem ehhez ért, ő a grafikában zseniális és abban mutatott fel rengeteg újítást. A RAGE is tech demonak tűnik, én úgy is tekintek rá. Ettől függetlenül még lehet majd élvezni a játékot :)
  • rumkola #23
    :))) én meg pont fordítva vagyok ezekkel:
    tetszik a fejlődés - ala borderlands
    uncsi hülye kommandósok és egyéb emberek ellen küzdeni, nekem nagyon bejönnek az óriási monszták ill. amikor csapatban, rengetegen rohannak rám - ala serious sam, painkiller
    a legjobban azt utálom, amikor ládák között bújkálva, gránátozva vagy sniperezve kell előre araszolgatni
    különbözőek vagyunk
    valószinüleg a fentiek miatt jönnek be az id játékai
  • Ender Wiggin #22
    A Doom 3 egy túlértékelt szar. A motort licenszelő csapatok jobb játékokat gyártmányoztak belőle. A Raven Soft végre kitalálta, hogy a játékos nem csak a fegyverrel felváltva használhatja a zseblámpáját, a Human Head elképesztő látványvilágot és fizikát mutatta meg. A Splash Damage Brink-jét még nem láttuk. Talán az is jó lesz.
  • Balumann #21
    Nekem az FPS akció az egyik legkedveltebb műfajom, és röviden 3 dolog van amit nagyon nem szeretek.
    -fejlődés (pláne nem ilyen pontszerzéssel, amikkel képességek fejlődnek)
    -ha nem emberi ellenfelek ellen kell kűzdeni, hanem pl. mutánsok vagy földönkívüliek ellen
    -ha nagyon eszetlenül lehet haladni, nem követeli meg az állandó fedezékkeresést, taktikus előrehaladást (mondjuk jobban szeretem, ha nem egyedül kell menni)
    És akkor persze még sorolhatnám hogy miket hiányolok a játékokból, de hát még ezek sincsenek meg együtt szinte semmibe.
  • FoodLFG #20
    Az Unrealnak volt hangulata!
    ID cuccai nem jöttek be annyira akkoriban.
    Szóval én Epic-fan vagyok, bocs. Még az ősidőkből. :D

    Nem sok FPS-t vittem végig, de ez volt az egyik:
    http://www.youtube.com/watch?v=utHahu-8NFQ
    Jók voltak a zenék benne. :P
  • VRSDM #19
    vagy eszetlenül?!
    azthiszem ez a helyes kifejezés.

    amúgy viccen kívül.
    van x órám naponta amit mondjuk egy szórakozásra töltenék.
    mellette munka, sport, párkapcsolatok, szórakozás (bulizás)

    nos mi másra is vágynék mint hogy játszak egy kellemes fél órát, órát.
    és ezek erre tökéletesek.

    ...

    f..om se akar fél éven át gürizni hogy aztán halálba fejlődjem magam.
    de minek?
    úgyis mindig erősebb ellenfél jön, úgy is mindig kifogy a jó fegyver.
    szóval ennyit erről...
  • VRSDM #18
    én szeretek esztelenül lőni :)
  • bosco05 #17
    Nem kötelező játszani...
  • n3whous3 #16
    Király még egy Doom 3, megyek és esztelenül lövök.