Gyurkity Péter

Koppintás miatt pereskedik a PUBG fejlesztője

Az elkövetők mellett a Google és az Apple felelősségét is felvetik a beadványban.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a PUBG fejlesztője, a dél-koreai Krafton Indiában a csalók készülékeinek kitiltása mellett döntött, amit a mobilos szférában eddig nem sokszor láthattunk. Most ugyanezen cég saját alkotásának lekoppintásával vádolt meg egy másik fejlesztőt, de a Google és az Apple közreműködését is kifogásolják.

A beadványban, amelyet teljes terjedelmében mi is megtekinthetünk, a PUBG: Battlegrounds fejlesztéséért felelős cég, valamint annak leánya, a PUBG Santa Monica, azt kifogásolja, hogy a szingapúri Garena két játékát is a fenti címre építette, vagyis egyszerűen lekoppintották annak ötletét és kialakítását, majd pedig a Google és az Apple online szoftverboltján keresztül árusították azokat, komoly bevételre (és haszonra) téve szert. Ennek megfelelően mind a fejlesztő, mind pedig a két internetes óriás felelősségét felvetik az anyagban, de megjelenik a listában a szintén a Google tulajdonában lévő YouTube is, amely a fenti játékokat népszerűsítő videókat tett elérhetővé (illetve nem távolított el) saját rendszeréből.

Az első kifogásolt alkotás, a Free Fire, eredetileg még 2017-ben jelent meg a piacon, nem sokkal a PUBG: Battlegrounds hivatalos felbukkanását és elrajtolását követően. A második jóval később, tavaly szeptemberben debütált, ez már a Free Fire: MAX névre hallgat, a koncepció pedig ennek megfelelően nem is változott jelentős mértékben. A Krafton a most benyújtott beadványban azt követeli, hogy mind a Garena, mind pedig a Google/Apple szüntesse be az említett alkotások forgalmazását, a magyarázat szerint most azért fordulnak a bírósághoz, mert korábbi hasonló kéréseiket az említett cégek egyszerűen figyelmen kívül hagyták.

Érdemes megjegyezni, hogy a dél-koreai fejlesztő nem először fogalmaz meg ilyen vádakat, 2018-ban ugyanis az Epic Games volt a célkeresztjükben, mégpedig a Fortnite és a PUBG közötti állítólagos hasonlóságok miatt. Akkor peren kívüli megegyezéssel zárult az ügy, valószínűleg most is elégedettek lennének egy ilyen megoldással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #5
    MineCraft, DayZ, H1Z1
    Csak pár játék, amiben volt Battle Royal mód, még a PUBG első megjelenése előtt. Attól, hogy a PUBG lett az első népszerűbb darab, még nem lett az első. Lemásoltak egy ingyenes mod-ot és fizetősen kiadták. Ez sem épp törvényes.
  • asgh #4
    " Annyi van, hogy a bevétel harmada a google play/apple app storenál marad ilyenkor. "

    Mint minden más app esetében, így továbbra is nonszensz bármilyen szerzői jogi felelősséget számonkérni rajtuk.
    Ha valaki lemásolja a regényedet és a saját neve alatt kiadja, akkor perelheted őt magát és a kiadóját, de ha a műsorba bevonod a könyvesboltokat is, akkor körberöhögnek a bíróságon.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2022.01.20. 09:34:33
  • csulok0000 #3
    Bammeg, ezek a játékok már 10+ éve létező koncepcióra épülnek. Mit lehet ezeknél lelopni, hisz az egész játék nem más mint más játékokból lopott funkciók összeollózása.
  • zola2000 #2
    Annyi van, hogy a bevétel harmada a google play/apple app storenál marad ilyenkor.
  • asgh #1
    Az odáig oké, hogy a cég a pofátlan koppintások ellen küzd, de mi köze a disztribúciós rendszernek a kettejük vitájához?
    Ha a PUBG bizonyítani tudja, hogy a játékát lemásolták, akkor a bíróság kötelezheti a másolat készítőjét, hogy távolítsa el a szoftvert az alkalmazásboltokból és az addig befolyt bevétel x részét vagy akár az egészet fizessék ki a PUBG-nek.
    A Google-nek vagy az Apple-nek semmi köze az ügyhöz, csak gondolom a PUBG tőlük is megpróbál abszurd vádakkal némi pénzt kicsikarni.