Gyurkity Péter

Globális összefogás védené az appfejlesztőket

Az Epic Games és az Apple csatározása alaposan kibővül, ahogy számos szereplő csatlakozik.

A fenti két cég közötti pereskedés kapcsán nemrég arról számoltunk be, hogy meglehetősen felemás döntés született, így egyik fél sem mondhatja magát kizárólag győztesnek. A háború folytatódik, viszont eközben globális összefogás van alakulóban az appfejlesztők érdekeinek jobb védelmére.

Külsős források számoltak be a hétvége folyamán arról, hogy Dél-Koreában kétnapos konferencia keretében tárgyalják meg az érdekvédelem jobb kialakítására irányuló jövőbeni lépéseket, különös tekintettel a jogi háttérre és a meglévő keretrendszer által kínált opciókra. A rendezvényt az a Coalition for App Fairness (CAF) hozta össze, amely saját soraiban tudhatja a pereskedésben főszerepet vállaló Epic Games stúdiót, de megjelenik mellettük itt a Tile, valamint a Spotify is, a táborban pedig jelenleg összesen 13, meglehetősen jól ismert vállalat van jelen, washingtoni főhadiszállással, ám egyre inkább kifejezetten globális jelleget magukra öltve. A Global Conference on Mobile App Ecosystem Fairness során ezen cégek vezetői szólalnak fel, de jelen lesz a francia kormány digitális átállásért felelős illetékese is.

Nem véletlen, hogy helyszínként éppen Dél-Koreára esett a választás, az országban ugyanis nemrég módosították a területre vonatkozó, érvényben lévő törvényt. A változtatások értelmében az online szoftverboltoknak kötelező jelleggel el kell fogadniuk az egyéb bevételi csatornák létezését és azok alkalmazását, ezt nem tilthatják meg a saját kínálatukban közzétett alkalmazások fejlesztőinek, mint ahogy abban sem nehezíthetik meg a külsős fejlesztők dolgát, hogy szolgáltatásaikat egyéb úton-módon népszerűsítsék. Az összefogás egyértelműen az Apple és a Google túlzott befolyása ellen irányul, bár időközben előbbi cég is beperelte riválisát, mégpedig hasonló vádakat fogalmazva meg a beadványban, ami részükről kissé furcsán hat.

A konferenciát élőben közvetítik, így mi magunk is folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a főbb fejleményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!