Berta Sándor

A vadállatok megismerésére tanít egy népszerű játék

A jelenségre egyetemi kutatók figyeltek fel.

Az Exeteri Egyetem és a Truro and Penwith College munkatársai derítették ki, hogy a Red Dead Redemption 2-t használó személyek a programban előforduló ábrázolásoknak köszönhetően a valódi életben sokkal jobban felismerik a különböző állatokat és azok képeit.

A játékban szereplő Arthur Morgan bandita kereken 200 állattal találkozik a kalandjai során, amelyek között vannak rókák, szarvasok, grizzly medvék, valamint halak és madarak. A játékosok így lassan megtanulhatják az egyes állatfajok neveit. A két felsőoktatási intézmény kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a megszerzett tudás mennyire marad meg az emberekben, akiknek ezért különböző állatfajokat ábrázoló felvételeket mutattak meg. A fotókon szerepeltek fehérfarkú szarvasok, nyulak, aligátorteknősök, tengeri tokhalak, kékmadarak és óriásfarkú kanalasgémek. 15-ből 10 játékos tökéletesen felismerte a mutatott állatfajokat. A legtöbb találatot azok érték el, akik végigvitték a fő játékszálat, vagyis 40-50 órát játszottak a Red Dead Redemption 2-vel, illetve, akik azok, nagyon sokat foglalkoztak a szoftverrel. Akik úgy döntöttek, hogy a játékban az állatokat védő karakter bőrébe bújnak, még jobbnak bizonyultak az egyes állatfajok azonosításában.

Sarah Crowley, az Exeteri Egyetem Földrajzi és Környezettudományi Központjának szakértője azt nyilatkozta, hogy az állatokat nagyon valósághűen sikerült megjeleníteni és a virtuális modellek úgy viselkednek, mint a valódi állatok, sőt, még egymással is kapcsolatban lépnek. A programban szereplő sasok például kígyókra vadásznak.

Dr. Matthew Silk, a tanulmány másik szerzője hozzátette, hogy az alkotásban olyan fajok is megjelentek, amely napjainkra szinte eltűntek, sőt, a karolinai papagáj ki is halt. A játékosok egyébként tudomást szereznek a kihalt fajokról, ha egy olyan állatra vadásznak a programban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    Brit tudósok szerint a CoD-ozók meg sokkal jobban felismerik a fegyvereket... A Leisure Suit Larry-zől meg a su..át :-)
  • macskássy #1
    hi ,.-