Gyurkity Péter

1,5 millió dollárba kerül a legdrágább játék

Kétszer is megdőlt a korábbi rekord, régi kiadásokat adtak el hatalmas árakon.

Az évtizedekkel ezelőtt kiadott, még mindig jó állapotban lévő játékok piaca az utóbbi hónapokban alaposan felfutott, ezen a területen több érdekes aukcióra került sor. Áprilisban már 660 ezer dollárért kelt el egy 1986 óta soha fel nem nyitott Super Mario Bros, most pedig rögtön két aukción is megdőlt a rekord.

A dallasi illetőségű Heritage Auctions jelentette be még július 9-én, hogy aznap 870 ezer dollárt fizettek egy annak idején szintén a NES-re kiadott The Legend of Zelda játékért, pontosabban annak 1987-es, meglehetősen ritka változatáért. Ezzel a játékok történetének egy nagyon fontos darabkája cserélt gazdát, a magas ár pedig jól jelzi a gyűjtők érdeklődésének szintjét – bár azt nem tudjuk, hogy az illető saját birtokában szeretné-e tartani a játékot, vagy esetleg jelentős profittal akar majd túladni rajta. Néhány nappal később azonban ugyanazon szervezet közölte, hogy a Super Mario 64 kazettája már ennél is jóval magasabb áron kelt el, a vevő ugyanis másfél millió (1 millió 560 ezer) dollárt fizetett érte, ami durván 400 millió forintnak felel meg, vagyis a rekordot egy jóval magasabb szinten állították most be.

Ez utóbbi cím a Nintendo egyik legjobb, legnépszerűbb videójátéka, az adott példány pedig ezt a sorozatot vezette be a háromdimenziós szegmensbe, a Nintendo 64 erejére, funkcionalitására támaszkodva. Az érdeklődés folyamatosságát jelezte, hogy a játék később a Nintendo DS mellett a Wii alatt is elérhetővé vált, tavaly ősszel pedig egy csomag keretében a Nintendo Switch konzolon is megjelent, bár a fenti árhoz mindenképpen szükséges volt az aukciós ház által megadott 9,8-as A++ besorolás, ami egy csaknem tökéletes állapotot jelez számunkra – a mellékelt magyarázat szerint a világon kevesebb, mint 5 példány van ilyen kiemelkedő állapotban.

A piac felfutását egyértelművé teszi, hogy egy évvel ezelőtt még 114 ezer dolláros áron kelt el egy Super Mario Bros. kazetta, ezt később a sorozat harmadik példánya döntötte meg egy 156 ezer dolláros árral, hogy azután a sorban a fent említett három újabb aukció következzen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!