Gyurkity Péter

Flash-emulációval bővül az Internet Archívum

Ezzel a legnépszerűbb játékokat teszik továbbra is elérhetővé a támogatás eltűnésével.

Az Internet Archívum időről-időre felbukkan lapunk hasábjain, amit meg is érdemel a portál, hiszen felmérhetetlen mértékben őrzik meg digitális múltunkat, annak legalábbis egy részét, amely enélkül végképp a múlt homályába veszne. Legutóbb a Cloudflare vezetésével kötött megállapodásról írtunk, most pedig a Flash-támogatás megjelenéséről számolhatunk be.

Ahogy arról korábban szintén hírt adtunk, az Adobe Flash Play az év közepén már eltávolítandó szoftver lett, ezzel pedig hamarosan végleg búcsút inthetünk a sokáig nagyon népszerű és hasznos platformnak, amely annak idején a HTML4 egyik komoly hiányosságára kínált megoldást. A jövő év elejétől már gyakorlatilag senki nem tarthatja meg a plugint, ami azt jelenti, hogy nem férünk majd hozzá a korábbi évek erre épülő játékaihoz és egyéb apróságaihoz, amelyek eddig a böngészőben, beépülő jelleggel voltak elérhetők. Az Internet Archívum erre is felkészült, most azt jelentették be, hogy a Ruffle néven fejlesztett emulátor alkalmazásával saját gyűjteményt tesznek elérhetővé az érdeklődők számára, ezzel pedig érdekes alkotások ezreit őrizhetjük meg, illetve vehetjük újra igénybe.

Az emulátor kompatibilitása egyelőre nem 100 százalékos, viszont a támogatás kellően magas szinten van ahhoz, hogy Flash-játékok ezreit próbáljuk majd újra ki. Az Archívum megoldása révén ezt gyakorlatilag változatlan élmény mellett tehetjük, a régebbi fejlesztések tehát ugyanúgy jelennek majd meg a böngészőben, mintha az ehhez szükséges plugin telepítve lenne, a listában pedig már most felbukkannak az olyan jól ismert nevek, mint a Homestar Runner, az All Your Base Are Belong To Us, a Yeti Sports, illetve a Steppenwolf: The X-Creatures Project. Tekintettel arra, hogy a plugin valamikor az év elején búcsúzik majd, még van némi idő a kollekció további bővítésére, ez azonban folyamatosan, már a támogatás hivatalos leállítását követően is folytatódni fog.

A portál amúgy összesen mintegy 430 milliárd korábbi weboldalt őriz meg, ezek között hagyományos DOS-játékok, konzolos címek, rengeteg Windows- és Apple-szoftver, valamint animált GIF is megtalálható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsombor99 #3
    Nincs mit. :) Tartsunk ki a Flash játékok világa mellett akor is, ha az Adobe megkísérli megakadályozni azt. ;)
    Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2020.11.27. 08:09:25
  • Shanny928 #2
    Szuper! Köszi az infót :-)
  • Zsombor99 #1
    A "Flashpoint" is egy kiváló Flash megoldás, a játékokat és animációkat offline futtatja régebbi önálló (feltételezhetően javított és függetlenített) Flash player exe használatával. A játék/animáció az első futtatása alkalmával töltődik le, a későbbiekben pedig már offline fog működni, persze ezzel a "Flashpoint" helyfoglalása a használattal fokozatosan növekszik.

    Akinek Chrome böngészője van, az telepítheti a Flash fájlok online futtatásáért felelős "SuperNova" beépülőt, ami valamiért Firefoxhoz még nem érhető el.

    Szerintem minél több a Flash tartalmak további futtatásához az alternatíva, annál jobb.
    Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2020.11.24. 08:27:58