Berta Sándor

Együttműködik a Cloudflare és az Internet Archívum

A két fél még több oldalt archiválna és megbízhatóbbá tenné az internetet.

Gyakran előfordul, hogy valaki meg szeretne nyitni egy tudományos cikkre mutató hivatkozást egy portálon, de az anyag már nem elérhető. Az ilyen helyzeteket akarja elkerülni a Cloudflare és az Internet Archívum. A mostani megállapodás értelmében a Cloudflare Always Online szolgáltatását használó honlapok a jövőben megoszthatják majd a host nevüket és a címüket az Internet Archívumhoz tartozó Wayback Machine rendszerével, ezáltal az adott oldal automatikusan archiválásra kerül. Amennyiben egy portál ezután hozzáférhetetlenné válik, a Cloudflare képes lesz arra, hogy a legutoljára eltárolt változatát előhívja az Internet Archívum rendszeréből, így a felhasználók továbbra is elérhetik azt.

Matthew Prince, a Cloudflare vezetője és társalapítója hangsúlyozta, hogy a Wayback Machine lenyűgöző infrastruktúrával rendelkezik, amelynek segítségével a web nagy mértékben archiválható. A kooperációnak köszönhetően elkerülhetővé válnak a szerverproblémák miatti kiesések és megakadályozhatóvá azok az esetek, amikor az üzletek és a felhasználók online kapcsolatai megszakadnak.

Az Internet Archívumban jelenleg több mint 468 milliárd honlap érhető el. A szervezet épülete San Francisco északi részén található és az 1990-es évek közepén hozta létre Brewster Kahle informatikus azzal a céllal, hogy lehetőleg minden valaha megjelent oldalt megőrizzen az utókor számára. Az archívum kulcsa a Wayback Machine, amely digitális időutazást tesz lehetővé és a segítségével egészen 1996-ig lehet visszamenni az időben. A sokmillió honlap aktuális változatait minden második hónapban lementik, míg a Kahle által kifejlesztett Alexa online ranglista szerinti legfontosabb honlapokat naponta többször is rögzítik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!