Ötvös Tibor

A játékvilág ikonjainak kevésbé ismert projektjei

A játékvilág nagy alakjai sem képesek mindig és mindenkor sikeres programot tető alá hozni és ez nem csupán az áttörést jelentő alkotás előtti időszakra vonatkozik. Ma is aktívan alkot Sid Meier vagy Yuji Naka, a Sonic megálmodója, de ezen alkotásokról szinte alig tudunk valamit. Mi azonban most összegyűjtöttük ezeket egy csokorba.

Elsőnek itt van mindjárt Hideo Kojima, a Metal Gear Solid sorozat megalkotójának érdekes projektje, a Boktai: The Sun is in Your Hand. A Gameboy Advancen 2003-ban megjelent program napelemet használt, melyet feltöltve tudtuk a játékban szereplő fegyverünket feltölteni. Ezzel a megoldással igazából arra próbálta rávenni Kojima a rajongóit, hogy néha hagyják el a szobájukat, hiszen a panel csak az ultraibolya sugárzást érzékelte, nem lehetett becsapni mással.

A Minecrafttal világhírt és milliós bevételeket szerző Markus Persson is próbálkozott mással az áttörést hozó projekt előtt. A Wurm Online a mai napig elérhető és egy ingyenesen játszható fantasy-MMO. Bár elsőre nem lehet észrevenni, de sokban hasonlít a két projekt. A Wurm Online is egy Java-alapú alkotás, egymás ellen is lehet harcolni és a Notch becenevet viselő Persson édesapja is imádta.


Wurm Online

Sid Meier egy igazi klasszis, számos kultikus sikercím fűződik a nevéhez (pl: Civilization, Railroad Tycoon, Alpha Centauri stb.), ám a legújabb, az idén megjelent Ace Patrol már nem sok vizet zavart. A II. világháborús légi járműveket mozgató stratégia ingyenesen érhető el - legalábbis egy darabig. Bizonyos küldetés-típusokért azonban már fizetni kell (például lezuhant pilóták megmentése). Ennek ellenére a program nem rossz, de klasszikus sosem lesz.

Yuji Naka, a méltán sikeres Sonic the Hedgehog megálmodója 2006-ban hagyta ott a Sega csapatát és alapította meg saját cégét Prope névvel. Első alkotása, a Let's Tap két évvel később jelent meg, kizárólag Wii-re és járt hozzá egy külön irányítószerkezet is, mellyel a minijátékok sorát lehetett letudni. A program egyszerűnek tűnik, ám a hangulat és a humor bőven elvitte volna a hátán az egészet - sajnos azonban nem fogyott túl jól.


Let's Tap

Keita Takahasi neve a PC-s játékosoknak nem biztos, hogy ismerős, pedig az úriember készítette a Katamari Damacy franchise darabjait. Az elég egyedi program hőse egy idegen, aki hatalmas ragadós golyójával szedte össze a városokat és mindent, ami az útjába került. Az idén megjelent Tenya Wanya Teens szintén egy igen egyedi alkotás, amiben különböző minijátékokat letudva kell legyőzni vetélytársunkat.

David Jaffe a God of War szériával szerezte meg a hőn áhított hírnevet, ám előtte is alkotott már egyedit a Mickey Mania: The Timeless Adventures of Mickey Mouse képében. A '94-ben megjelent mászkálós játékban Miki egér klasszikus rajzfilmjeinek történetét játszhattuk le, kezdve az 1928-as Steamboat Willie-től a '47-es Mickey and the Beanstalkon át az 1990-ben megjelent The Prince and the Pauperig minden fontosabb sztoriba eljuthattunk. A játék remek lett, bár ezt viszonylag kevesen tudták, közepesen teljesített a kasszáknál az alkotás.


Mickey Mania: The Timeless Adventures of Mickey Mouse

Hironobu Sakaguchi a Final Fantasy után kis változatosságot akart, ám ezt a Squaresoft nem nézte jó szemmel, így 2012-ben elhagyta a csapatot és megalkotta a szörf-RPG-nek nevezett Party Wave-t. Nem, ez nem tévedés, az iOS rendszerekre megjelent alkotás egy szörfös kalandokat kínáló RPG, éppen ezért a játékmenete is egyszerű: lovagoljuk a hullámokat, XP-pontokat kapunk és fejlesztjük karakterünket illetve deszkánkat. Aki most hall először a projektről ne csodálkozzon, más sem ugrott letölteni a 2012-es alkotást.

Kevés olyan megosztó személyiség van a játékvilágban, mint Peter Molyneux. Egyesek félistenként imádják az olyan alkotások miatt, mint a Populous vagy a Dungeon Keeper, mások szerint viszont a Fable sorozattal bizonyította, hogy már csak a pénz érdekli. 1996-ban jelent meg egy kevéssé ismert alkotása, a GeneWars, ami azonban nem volt híján az ötleteknek. A gének manipulálását a középpontba állító stratégia megelőzte korát és egyes elemei később a Black & White sorozatban, de még Will Wright Spore-jában is felbukkantak.


Gumshoe

A végére maradt Yoshio Sakamoto, a Super Metroid megálmodója, aki 1986-ban egy szintén a korát megelőző kreativitással bíró platformert tett le az asztalra a Gumshoe képében. A sztori szerint Mr. Stevenson ex-FBI ügynök elindul, hogy megtalálja a helyi maffiafőnököt, aki elrabolta a lányát. A mászkálós részeket tekintve nem láthatunk semmi extrát, ám ha volt fegyverünk, a gépre csatlakoztatott light-gun otthon, akkor igen egyedi élményt kaptunk.

A pisztollyal kellett becéloznunk hősünket, aki, ha eltaláltuk ugrott egyet és így tudtunk átjutni a különböző platformokon. Természetesen az ellenfeleinket is le tudtuk szedni vele, illetve a különböző akadályokat is szétlőhettük. Érdekes és egyedi, a manapság nagyon sikeres és kedvelt iOS program, az Endless Runner szintén eme alapötletre épített.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • resystance #5
    Félrebeszéltem, de a lényeg a lényeg. (meg nem jelent = be nem futott)
  • resystance #4
    Kíváncsian kezdtem neki a cikknek, de a cikkben szereplő húzócímekhez képest a meg nem jelent alkotások jórészt tényleg gagyi szarok. Minden rendben van azzal, hogy nem futottak be, nincs miről beszélni.
  • a_n_d_r_e_w #3
    En meg McGee-t is bevettem volna a listaba, nagyot alkotott az Alice-szel, de azota nem tudott sajat magahoz felnoni
  • BobaFett #2
    Gumshoe nekem megvolt (sőt van) NES-re. nagyon király játék volt, minden haverom irigyelte. Kár hogy az emulátorok semmilyen szinten nem kezelik le a fénypisztolyt, valamint a modern TV-kre sem lehet rákötni :(
  • zola2000 #1
    Szerintem a Boktai nem bukott meg, mert akkor nem készült volna még egy rész szintén GBAra, és még két rész DSre (a Boktai 3 és a Lunar Knights).

    És a boktai 2 megvolt GBAra, egész kellemes volt, előtte a boktai1et akartam játszani flashkártyával -> nem ment (jó kis warez elleni védelem ez a napelem)