Berta Sándor

Európai adatforgalmi egyezményre van szükség

Jim Hagemann Snabe, az SAP társvezérigazgatója szerint olyan nemzetek feletti szabályozásra, olyan megállapodásra van szükség az IT területén, mint a Schengeni Egyezmény.

A menedzser szerint az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalát (NSA) érintő ügy kirobbanását követően az adatszolgáltatásokra vonatkozó egységes európai szabályokra van szükség. Véleménye szerint a biztonságos adatforgalomhoz egy a Schengeni Egyezményhez hasonló megállapodás kell, mivel nagy kockázatot jelent, hogy az események nyomán minden ország saját felhőkörnyezetet vezet be.

Az Európai Unióban jelenleg is tárgyalások folynak az új adatvédelmi irányelvről, amiről az eredeti tervek alapján jövőre szavazhat az Európai Parlament. Snabe közölte: a Prism-ügy miatt számos kérdés merül fel, ezek egyike, hogy a különböző adatok Európában maradnak-e vagy sem? Amennyiben igen, akkor ez komoly esélyt jelent kontinensünk számára. A nemzeti törvények viszont megnehezítenék az egyes államok közötti adatforgalmat és akadályoznák az olyan multinacionális cégek, mint az SAP üzleti modelljét.

A társaság egyre inkább a számítási felhőtechnológia felé fordul, 2015-ig a felhőajánlatokhoz kapcsolódó bevétele elérheti a 2 milliárd eurót. Az európai ügyfelek számára két adatközpont is elérhető: az egyik Amszterdamban van, a másik a Walldorf melletti St.Leon-Rotban. Az emberek nem szívesen adják ki a kezükből, vagyis az ellenőrzésük alól a fontos szoftvereket és az információkat, a szolgáltatók ezzel szemben az alacsonyabb költségekkel érvelnek, a kiadások akár 30 százalékkal is csökkenhetnek az átállás miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #2
    jaj de jó lenne nekünk egy központi kormány, ezt a retardált szavazókkal teli országot csak ez mentheti meg a viktorkák meg a ferikék uralmától.
  • kvp #1
    Igen, vagy lesz kozponti kormanya europanak vagy csokkeni fog a versenykepessege az olyan egyseges piacokkal szemben mint pl. kina. Az a kerdes, hogy az egyseges kormany inkabb az amerikai, a kinai vagy az orosz stilust fogja kovetni. Mondjuk egyik sem annyira nyero.

    A kulonbozo adatvedelmi torvenyek fo oka az orszagok eltero igazsagszolgaltatasaban es eltero szintu szabadsagjogaiban keresendo. Ami erdekes lehet, hogy melyik szabalyozast veszi vegul at az eu, mivel az egyseges felhoszolgaltatasi piac letrejottehez elengedhetetlen a szabadsagjogok egysegesitese is. Ez utobbi viszont foleg nem a felhoszolgaltatasokat igenybe vevoket fogja erinteni.