Berta Sándor

Az Apple, a Yahoo! és a MySpace védik legkevésbé az adatainkat

Nyilvánosságra hozta Who has your back? című éves jelentését az Electronic Frontier Foundation amerikai szervezet. Tanulmányuk szerint a Twitter védi a legjobban a hatóságoktól a felhasználók adatait, míg a legrosszabbul az Apple, a Yahoo! és a MySpace szerepelt.

Az aktuális jelentés szerint a Twitter mellett a Sonic.net is példásan védi az internetezők adatait: a Sonic.net a hat lehetséges csillagból hatot kapott meg, míg a szervezet munkatársai öt csillaggal jutalmazták a Google, a Dropbox, a LinkedIn és a SpiderOak alkotta kvartettet. A Microsoft, a WordPress és a FourSquare egyaránt négy csillagot szerzett. A legrosszabbul a Facebook és a Tumblr (3-3 csillag), a MySpace, az Amazon és a Comcast (2-2 csillag), az AT&T, az Apple és a Yahoo! (1-1 csillag), valamint a Verizon szerepelt. Az utóbbi egyetlen csillagot sem kapott.

Az EFF minden évben elkészíti a Who has your back? dokumentumot és ennek során az aktivisták azt veszik figyelembe, hogy az adott vállalatok mennyire veszik komolyan az adatvédelmet, megjelentetnek-e átláthatósági jelentést és tájékoztatják-e az ügyfeleiket arról, hogy kiadták az adataikat a hatóságoknak? Az összeállítást harmadik alkalommal hozták nyilvánosságra. Előrelépés, hogy a Google követendő példát teremtett az átláthatósági jelentésével, hasonló dokumentumot időközben már a Twitter és a Microsoft megjelentetett. Általánosságban elmondható, hogy lassan szabványos dologgá válik az, hogy az IT-társaságok tájékoztatják a felhasználókat a hatósági megkeresésekkel kapcsolatban.

Nate Cardozo, az EFF ügyvédje szerint számos dolgot lehet ünnepelni ebben a jelentésben, ugyanakkor sok olyan dolog is van, amin még javítani kell. A szolgáltatók kezében óriási mennyiségű adat van és fontos, hogy a kormányok ezekhez ne férhessenek hozzá megfelelő indok és - ami még fontosabb - bírói engedély nélkül. A visszaélések lehetőségét ugyanis mindenképpen el kell kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #9
    Ez jó kérdés.
    Máshol is ezt tapasztalom egyébként, hogy elnéptelenednek a fórumok.
    Valószínű, hogy azért mert mindenki a fészbukkon, az ismerősei közt éli már az életét ha interneten van és az ilyen nyitott fórumok háttérbe szorulnak ennek eredményeképpen.
  • Papichulo #8
    Rossz hirem van... otletem sincs, hogy hova vonultak el a trollok. De szerintem a turelem - es meg par Apple hir - rozsat terem ;)
  • csimmasz #7
    Nem, semmi kedvem a trollkodáshoz, amúgy is kezdő lennék, bár néha rámjön mint egy köhögés.

    Nem, úgyértem amikor elkezdtem idejárni réges régen remekül mulattam az idióta beszólásokon, nem anyázott senki ha valaki hülyült, sokkal lazább, barátságosabb volt a hangulat.

    Hiányzik az a mindennapi nevetés amit a forumokban leltem.

    Ha komoly híreket akarok olvasni nem ide jövök, de az agymenéseknek örülnék. :)

    Tehát mi az alternativa?
  • Papichulo #6
    Van valami uj jobb alternativa az SG helyett, hogy mindenki lelépett?

    Trollkodasra a 4chan-t javaslom... bar ketlem, hogy sokaig maradnal talpon ott ;)
  • csimmasz #5
    Kezdem visszasírni a nagy vitákat, inkább némi értetlenkedés és idegeskedés mint a halálos unalom.
    Egyre néptelenebbek a fórumok, már egy jó kis Apple hírre se ugrik senki.
    Van valami uj jobb alternativa az SG helyett, hogy mindenki lelépett?
  • csimmasz #4
    Jól esett kicsit gonoszkodni, na. :)
  • Papichulo #3
    Trolling much? :)
  • csimmasz #2
    Ez hazugság!
    Az Apple maga a megváltó, aki nem téved, nincsenek önös érdekei, és magának a civilizációnak a feltalálója, aki még a kövekre is szabadalommal rendelkezik mind formára mind tartalomra.
    És aki mást mer mondani azt a szent háború nevébben el lehet tiporni. :)