Berta Sándor

Adatvédelmi szempontból atombomba az Xbox One

Amellett, hogy az eszköz által megnyíló lehetőségek ijesztőek, azok harmadik félnek is eladhatók. Mivel nem európai szervereken tárolják ezeket az adatokat a felhasználók jogilag nem sokat tehetnek.

Élesen támadta a Microsoft új konzolját Peter Schaar német adatvédelmi biztos, aki közel sincs elragadtatva az Xbox One-tól. "Játékeszköz néven a Microsoft egy ellenőrzési eszközt dob piacra. Az Xbox folyamatosan minden lehetséges személyes információt regisztrál az emberekről, köztük a reakciósebességet, a tanulási képességet vagy az érzelmi állapotot. Ezeket egy külső szerveren feldolgozzák és feltehetően még harmadik félnek is továbbadják. Az érintett nem tudja befolyásolni, hogy ezeket az adatokat valaha törlik-e" - fejtette ki Peter Schaar.


A konzolt egy kamerarendszerrel is felszerelték, amely a térinformációkat tudja rögzíteni és a felhasználó arcát is felismeri. A Microsoft azt tervezi, hogy a jövőben az Xbox One-t integrálja a szórakoztató elektronikai rendszerekbe, így a beszéd- és a gesztusvezérlési funkció segítségével a készülék irányíthatná a lakásban lévő összes televíziót, erősítőt és más berendezést. Az óriáscég piackutatási célokra is felhasználná a terméket, Phil Spencer, a társaság menedzser kijelentette: "tudjuk, hogy mi foglalkoztatja az embereket. Szavaztathatjuk őket és a voksaikat kreatív folyamatokba vonhatjuk bele."

A Microsoftnak van egy kapcsolódó szabadalma is, amiről már 2012 novemberében írt az Extreme Tech. A dokumentum szerint az integrált kamerát még arra is felhasználnák, hogy megállapítsák: az adott lakásban hányan ülnek a televízió előtt és ennek tükrében határoznák meg a filmletöltések árát. Elméletben a vállalat a konzol kamerájába integrált mikrofonnal a beszélgetéseket is hallhatja. "Az, hogy a Microsoft kikémleli a nappalimat az egy horrorvízió." - mondta az adatvédelmi biztos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrGer #7
    talán ez is közrejátszik, hogy a PC-t száműzni kell az emberek többségénél: vegyen minél "trendibb", "okosabb" gépet: táblát, telefont, x-box-ot, bármit...

    Alakítsuk át az egész világot ilyen megfigyelősdivé... hál'IStennek, még van PC, kihúzható kamerával és mikrofonnal. Nekem addig lesz netem, amíg ez fennál. Utána marad a heti 1-2 internetkávézós levélletöltés... NEM kérek a "szép új világ"-ból... :(
  • Szefmester #6
    A felhasználói kézikönyvben lesz valahol 30 oldallal a melyik gomb mire való után. S azért ennyivel hogy a felhasználó addigra halálosan unja a jogi blablákat és ne fogja fel hogy épp átbasszák a buciját.

    De valóban, ha nem fogadod el, akkor szimplán nem veszed meg. Mivel tulajdonképpen meg sem veszed a gépet hanem csak bérled, és mivel csak bérelni fogod ha nem fogadod el a bérleti szerződést akkor nem lesz géped.
  • Laza #5
    De egyébként ez elég érdekes ... bemegyek a boltba, és honnan fogom tudni, hogy ennél a gépnél mik a követelmények? Honnan fogom tudni az EULA-t, azt, hogy figyelhetnek? Azt, hogy az adatokat kiadhatják harmadik félnek? Egyáltalán azt, hogy rögzítik?
    Rajta lesz a dobozon apró betűvel? Vagy nem, és majd mikor hazaviszem a gépet és a bekapcsoláskor feldobott EULA-t nem fogadom el, kikapcsol és vihetem vissza?
  • esemve #4
    Éljen a PC :) Kihúzom a mikrofont, nem dugok rá webkamerát és meg van oldva a dolog.
  • Ellaberin #3
    Nem kell venni ilyen szart és nem kell aggódni az adatvédelem miatt. De aki mégis megveszi, az meg számoljon vele, hogy megfigyelik.
    Egy jó kis vírussal akár bármilyen bűnöző is.
  • Papichulo #2
    pl. az androidos keszulekeken van kapcsolo, tehat letilthato akar a teljes halozati kommunikacio is

    Melyik telefonon nem lehet ezt megtenni?

    Persze az uj okostevek jo resze is hasonlo extrakkal rendelkezik

    Mivel? Amirol ebben a cikkben az XBOX1 kapcsan beszeltek? Reakciosebesseg, lelki allapot, nezok szamanak megjegyzese, stb...???

    A jo megoldas ket kapcsolo lenne, az egyik a kamera kepet, a masik a mikrofon hangjat tiltana le mechanikusan.

    Ezt most is megteheted. Nem tul bonyolult egy kamerat letakarni... ;)
  • kvp #1
    Mondjuk a legtobb okostelefon is ilyen, csak pl. az androidos keszulekeken van kapcsolo, tehat letilthato akar a teljes halozati kommunikacio is. A microsoft szeretne ha az emberek megszoknak, hogy a folyamatos kapcsolat folyamatos adatszolgaltatast (megfigyelest) is jelent. Persze az uj okostevek jo resze is hasonlo extrakkal rendelkezik, csak ott meg egyelore hianyzik a folyamatos online kapcsolat a kotelezo mukodesi feltetelek kozzul.

    A jo megoldas ket kapcsolo lenne, az egyik a kamera kepet, a masik a mikrofon hangjat tiltana le mechanikusan. (tehat az adott egysegrol a tapot leveve) Peldaul sok gyerekeknek is szant msi netbook-ban ez a mai napig megvan, gondolom a szulok megnyugtatasa vegett.