Berta Sándor

Európai támadás a Google adatvédelmi szabályzata ellen

Hat európai uniós tagállam azzal vádolja a céget, hogy az megsértette az adatvédelmi előírásokat. A társaság viszont azt állítja, hogy a felhasználási feltételei teljes összhangban vannak az európai uniós joggal.

Tavaly októberben a 27 európai uniós ország adatvédelmi biztosait tömörítő Artikel 29 munkacsoport négy hónapos határidőt adott az amerikai vállalatnak azért, hogy a felhasználási feltételeit igazítsa az európai adatvédelmi joghoz. A kifogások között felmerült, hogy a Google nem tájékoztatja megfelelően a felhasználókat arról, hogy milyen célból gyűjt róluk adatokat és ezekkel később mi történik. Tisztázatlan például, hogy mikor törlik ezeket a fájlokat. A Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL) francia adatvédelmi hivatalt az EU illetékesei megbízták azzal, hogy vizsgálja meg az óriáscég 2012. március 1. óta hatályos adatvédelmi és felhasználási feltételeit. A CNIL összesítette a különböző Google-szolgáltatásokkal kapcsolatos adatvédelmi információkat. Kiderült, hogy az adatgyűjtések elsősorban a Gmailt és a Google Plust használó internetezőket érintik.

A CNIL most bejelentette, hogy a társaság az elmúlt négy hónapban semmilyen konkrét intézkedést nem foganatosított azért, hogy javítson a helyzeten. Azután sem változtatott semmit, hogy március 19-én a képviselői megbeszéléseket folytattak a német, a francia, a spanyol, az olasz, a holland és a brit adatvédelmi hivatal munkatársaival. A munkacsoport tagjai ezután döntöttek úgy, hogy különböző intézkedések meghozatalát kezdeményezik. Az európai uniós tagállamok által kiszabott lehetséges szankciók koordinálására létrehozott munkacsoportot a CNIL vezeti. A szankciókat nem az Európai Unió fogja megállapítani, hanem azokról az egyes tagországok döntenek majd.

A Google helyzetét nehezítheti, hogy most távozik Alma Whitten, a társaság adatvédelmi ügyekért felelős igazgatója, aki 2010 októbere óta töltötte be ezt a pozíciót. A szakember már csak néhány hónapig marad, ő az elmúlt hetekben a második meghatározó távozó. Március közepén Andy Rubin jelezte, hogy a jövőben nem ő irányítja az Android-részleget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!