Berta Sándor

Könnyen azonosíthatók vagyunk útvonalunk alapján

A napjainkban kapható okostelefonok számos adatot gyűjtenek a tulajdonosaikról, miközben anonim használatot ígérnek. A minta annyira emberfüggő és egyedi, hogy könnyen azonosíthatók az alanyok.

Az MIT és a Louvaini Katolikus Egyetem kutatói közös tanulmányukban rávilágítottak, hogy mindössze négy úgynevezett adatpont segítségével bármely személy egyértelműen azonosítható Adatpontnak nevezik a tartózkodási hely és az időpont kombinációját. Napjainkban számos szolgáltatás akar hozzáférni a pontos tartózkodási helyünkkel kapcsolatos információkhoz azért, hogy személyre szabott ajánlatokat kínáljanak nekünk. A fejlesztők előszeretettel hivatkoznak arra, hogy az adatok gyűjtése névtelenül valósul meg, ezzel próbálják meg elaltatni az emberek gyanakvását.

Önmagában az adatpontok ismerete még nem jelenti azt, hogy megállapítható egy virtuális felhasználó valódi személyazonossága, ehhez ugyanis további információkra is szükség van. Az utóbbiak közé tartozhatnak például a különböző szolgáltatásokba (Foursquare, Twitter stb.) való bejelentkezési adatok. Yves-Alexandre de Montjoye, az MIT munkatársa és a tanulmány készítője szerint az emberek internetes mozgása teljesen egyedi és a mérési adatok időközben annyira pontosak lettek, hogy ilyen kevés adatpont is elég az azonosításhoz.


Tehát ha például péntekenként rendszeresen elmegyünk egy adott iskolába/munkahelyre, majd utána sportolni, és az estét egy törzshelyünkön fejezzünk be, ezek olyannyira egyedi bejelentkezési pontokat jelentenek, hogy hiába anonimak ezek a hely- és időadatok, ha egy reklámcég megvásárolja ezeket a Foursquare-től vagy más, ilyen jellegű adatainkat tároló szolgáltatótól, akkor név szerint azonosítani tudnak minket. A szakemberek egyébként nem a hatékonyabb ellenőrzési és megfigyelési lehetőségeket kutatták, sokkal inkább az volt a céljuk, hogy mennyire pontatlanok lehetnek a mobil adatok ahhoz, hogy egyrészt továbbra is megfelelő minőségűek legyenek a szolgáltatások, másrészt sikerüljön biztosítani a maximális mértékű névtelenséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #8
    Én a személyre szóló reklámot nem igazán értem. Honnan tudják, hogy akikkel egy háztartásban élek azok közül melyikünk netezik? Mert a barátnőm lányának szóló reklámok nekem már kevésbé lesznek személyre szólóak. A TV-ben meg kétlem a személyre szóló reklámok lehetőségét egyenlőre.
    Egy társasház közös internettel még nagyobb "kihívás" személyrereklámosdiból...
  • wiIlcox #7
    Megértettem, de a címre (is) "Könnyen azonosíthatók vagyunk útvonalunk alapján" reagáltam. Mellesleg nekem maximum a szolgáltatóm tudja az adataimat, mert valós nevet és adatokat sehol nem használok.
    Azt nem vitatom, hogy ideális esetben működhet a dolog, de csak ideális esetben.
  • wiIlcox #6
    Ezt maximum a szolgáltató tudja megcsinálni, de az meg eleve ismeri a telefon tulajdonosát. Na meg meglehetősen pontatlan a dolog.
  • chuky123 #5
    Még gps se kell akinek van mobilja azt meg tudják állapítani adott pillanatba hol tartozkodik 3 szögeléssel melyik cellába van elég pontosan bár nem annyira pontos mint a gps.
  • Cat #4
    Nem egészen értettétek a dolgot szerintem. Itt nem arról van szó, hogy egyes emberek tudnak/nem tudnak védekezni ez ellen, hanem tömegekről, akiknek anonim adatait eladják.

    Tehát hiába adod meg a Google Places-nek vagy a Foursquerenek, hogy xy vagy, és ebben a kávézóban jártam, azt ő így nem adhatja el, de anonimizálva, névtelenként, tömegesen eladhatja reklámozásra. Na de a kutatás azt derítette ki, hogy már minimális számú - átlagban négy - adatból vissza lehet fordítani ezt az adatbázist nevekre, tehát nem anonimak az adatok. Ha ezt jogra fordítjuk, akkor a cégek támadhatók lesznek, ha eladják ezeket az adatokat, amivel az egész üzleti modelljük megkérdőjeleződik, mivel a bíróság előtt beperelhetők az alanyok által az adatvédelmi jogok megsértéséért.
  • wiIlcox #3
    Ez az egész csak ideális esetben lehet igaz.
    Pl: egy állandó éjszakás nővér hajnali 3 és 5 között nem igazán otthon alszik. Vagy pl. akik váltott műszakban dolgoznak. Egyébként is, ha valakinek több mobilja is van, és mindig csak az egyiket viszi magával, akkor mit állapítanak meg? Ez az egész megfigyelősdi könnyen kijátszható. De még aki tudatosan nem is akarja kijátszani, az pl. miért kapcsolná be a GPS-t, ha olyan helyen van, amit ismer? Hogy feleslegesen merüljön az aksi? Miért kapcsolná be a wifi-t, ha a közelben nincs wifi-re lehetőség? Hogy feleslegesen merüljön az aksi? Stb.
  • kvp #2
    Mivel a legtobb ember otthon alszik, ezert ha csaladihaza van, akkor eleg megnezni, hogy hol tartozkodik a legtobbet hajnali 3 es 5 kozott, maris megvan a lakcime. Tarsashaznal sokra nem mennek vele, de azonositasra mar jo ha tudjak hol dolgozik/jar iskolaba es hol lakik. Mondjuk ehhez hozza kell ferni a geolokacios adatokhoz, ami folyamatosan bekapcsolt gps-t es/vagy internetet jelent, ami azert nem minden embernel aktiv. Akik viszont a foursquare-be is irnak, azok amugy is nevvel, cimmel, fotoval teszik, szoval oket nem nagyon kell azonositani.
  • Macropus Rufus #1
    1984