Berta Sándor

Nehéz helyzetben vannak a navigációs eszközök gyártói

A berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) ugyan jelen lesznek a navigációs berendezéseket gyártó cégek, de az okostelefonok és a kisebb táblagépek nyomulása miatt nem kerülnek majd előtérbe.

A navigációs készülékek számára az okostelefonok, illetve kisebb mértékben a táblagépek jelentik az legnagyobb konkurenciát. Az ágazat szereplői természetesen még nem adták fel a küzdelmet, a Garmin és a többi cég többek között új kijelzőkkel és a külterületen használható alkalmazásokkal készülnek. A Garmin többek között egy olyan 150 euróért megvásárolható eszközzel lesz jelen az IFA-n, mely képes kivetíteni az okostelefonokon lévő információkat az autók szélvédőjén elhelyezett fóliára. Emellett új kijelzőtechnológiák, a traffipaxokra figyelmeztető rendszerek, tehergépkocsi-útvonalakat kijelölő különleges szoftverek tehetik ismét vonzóvá a vásárlók számára a navigációs berendezéseket. Ezekre az innovációkra szükség is van, hiszen a mobil alkalmazások olyan mértékben fejlődtek, hogy immár komoly konkurenciát jelentenek.

Stefan Bernard, a Garmin németországi ügyvezetője közölte: szembe kell nézniük az okostelefon-trenddel, a BITKOM adatai alapján 2007 és 2010 közötti a németországi navigációs piac a felére csökkent. Az európai uniós tagállamban a kereskedők hat évvel ezelőtt még több mint egymilliárd euró bevételt könyvelhettek el, 2011-ben már csupán 425 millió eurót. A nemzetközi tendencia hasonló: 2015-ben Európában és Észak-Amerikában már csak várhatóan 24 millió navigációs berendezést adhatnak el, míg 2009-ben ez a szám még 33 millió euró volt. Ezzel párhuzamosan az okostelefonok és a navigációs programok egyre népszerűbbek.


A gyártók igyekeznek más módon is visszahódítani a felhasználókat. Bernard elmondta, hogy szinte minden termékükhöz tartósan ingyenes frissítéseket biztosítanak és ott erősítik a tevékenységüket, ahol az okostelefonok nem tarthatnak lépést velük. Vannak kifejezetten motorosoknak és kerékpárosoknak készített, hosszú üzemidejű, időjárás- és vízálló készülékek, amelyek képernyője akár erős napfényben is jól olvasható. Bizonyos kijelzők kesztyűben is kezelhetők, de ennek természetesen ára van, ezek a modellek az átlagosnál drágábbak.

Van értelme még manapság<br>egy külön navigációs eszköznek?
  • Van
  • Nincs
  • Nem tudom
Van még egy dolog: a gyártók igyekeznek SIM-kártyahellyel ellátni a navigációs berendezéseket, hogy elérhetők legyenek a dugó-előrejelzések, az időjárási adatok és a környezeti információk. Előny lehet az is, hogy a navigációs készülékek jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak, ezzel szemben ha egy iPhone vízbe esik, használhatatlanná válik. A Garmin, a Navigon, a Tomtom és a Becker is fejlesztenek mobil alkalmazásokat, melyekkel a bevételek növelésén túl saját termékeiket is csábítóbbá tudják tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #6
    Ilyen szar az iPhone? Amelyik telefon nem vízálló (legalább csepp) az nem használható.
  • Ender Wiggin #5
    A célspecifikus navik drágák, nem véletelenül. A telefon meg még a belvárosban is eltéved. Már a kérdés is felesleges.
  • Narxis #4
    Kaminosoknál vagy olyanoknál akiknél napi szinten életbevágó a GPS ott bizony fontos az ilyen navigációs termék. Az okostelefonnak ezer baja lehet, életveszélyes ha valaki csak arra bízza a navigálást az év minden napján. Persze arra tökéletes, hogy néha használjuk.
  • Tetsuo #3
    Általában jobb egy célkészulek, mint egy uni.
    A sokoldalúságból adódóan nem az adott feladat a legfontosabb a mobilban, PC-ben stb. hanem azt sok minden mással párhuzamosan teszi, ami kompromisszummal jár.
    Az akkumulátor elhasználódása, komoly lag stb.

    A PC-n is futhat szoftverhangszer, de egy dedikált "vason", mégha digit (vagy VA) szintetizátor is, jobban szól.
    A mobilokban levo optika sem lesz soha olyan, mint egy fényképezogepben stb.
    A navi esetében is lehetne elony a gyártóknál, csak nem léptek. Ultek a babérjaikon és a Google-lal nem tudnak már versenyezni.
  • kvp #2
    Miutan a sima kozepkategorias telefonomon alapbol van navigacios szoftver (bar nema, tehat nem mondja merre kell menni, csak mutatja), tovabba olvashato a kijelzoje napfenyben is es raadasul vizallo. Tovabba termeszetesen telepitheto ra barmilyen masik navigacios szoftver, pl. en nemreg kulfoldon egy kifejezetten offline modut hasznaltam, ami meg a muzeumok, ettermek es boltok nyitvatartasat is tudja. (a google play-bol ingyenesen) Ezek utan egy hasonlo arkategorias, de sokkal butabb celkeszuek miben is jobb? Ez kb. olyan piac mint a hagyomanyos karorak terulete. Ma mar max. divatbol hord valaki hagyomanyos 'buta' karorat, mert a legtobb ember a mobiljan nezi meg az idot.
  • AgentKis #1
    Szét kellene válni a szoftver és hardver iránynak. A szoftver minél többet tud, annál inkább eladható. De ha a vacak navis hardverek életben tartása is cél akkor már nehezebb lesz versenyezni.
    Egy mai közepes (30000-es) okostelefon hardvere általában lekörözi a winCE-s vacak navikat, mind számítási kapacitásban, mint memóriában, mint képernyőfelbontásban, ráadásul mind bővíthető háttértárral rendelkezik. Egy tabletre ez fokozottan igaz, mondjuk ott sokban nincs GPS vevő, így azoktól nem kell "félniük". Telefonja szinte mindenkinek van, egyre többeké okos is. Minek venne mellé még egy navit is, ha a telefonja mindent jobban "tud" hardver szinten. Viszont a programot szerintem előbb megveszi, ha jó áron van és elmegy a telefonján. Ezen a téren az ingyenes progikkal kell "csak" versenyezni. Valamint nem gátolni a mobil op. rendszerekre kerülést, hanem segíteni...
    Szóval a gyenge céleszközök kora ugyanúgy lejár, mint a zoom nélküli fixfókuszos digitális fényképezőké. Mivel azt a szintet már hozzák a telefonok.