Berta Sándor

GPS-csali gyógyszertolvajok felkutatására

A New York-i rendőrség GPS-szel kiegészített gyógyszeres flakonokat hozna forgalomba azért, hogy így jussanak a patikákat rendszeresen kifosztó bűnözők nyomára.

A hírt Raymond Kelly helyi rendőrfőnök jelentette be. Rendkívül népszerű lett a bűnözők körében egy erős fájdalomcsillapító, ami az úgynevezett opioidok csoportjába tartozik. A gyógyszer hatóanyaga az oxikodon, mely a morfinhoz hasonló hatással rendelkezik, ennek köszönheti a népszerűségét. A The New York Times cikke szerint a gyógyszertárakba való betörések során gyakran tulajdonítják el az elkövetők a helyszínen található fájdalomcsillapítókat; volt már rá példa, hogy a rablások során lövöldözésre is sor került és a bűncselekményeknek már halálos áldozatuk is van.


New Yorkban olyan módosított gyógyszeres flakonokat akarnak forgalomba hozni, amelyekbe GPS-egységet raknak. Ezeket a manipulált flakonokat nem lehet megkülönböztetni az eredeti termékektől, a súlyuk és a külalakjuk is teljesen megegyezik az eredetivel, így egy lopás esetén a segítségükkel a bűnözők nyomára juthatnak a rendőrök. Paul Browne rendőrségi szóvivő elmondta, hogy több normális flakon közé kevernek egy-egy módosított változatot.

"Egy rablás vagy lopás esetén azonnal be tudjuk azonosítani a flakon pontos helyzetét. Ezek az eszközök elvezetnek bennünket a városban lévő rejtekhelyekre" - idézett Kelly beszédéből a New York Daily News. A rendőrség azt reméli, hogy a programban minden helyi gyógyszertár részt vesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MANOWAR #7
  Eleve minek adnanak ki ilyen cikket a rendorok nem?
  Mindenki azt irja, hogy lehetne kijatszani, vagy tonkre tenni a gps-t.
  Ha nem is tudsz rola akkor sehogy nem?
  Ez olyan mintha a betoro elore megmondana a kov....
 • KRTuning #6
  Persze ebben is van valami, de amennyi idő alatt kiderítik hogy mégis melyik dobozok lehetnek azok és lekérik a helyét simán megoldható. Szóval a nem áruljuk el még mindig célravezetőbb lenne szerintem.
 • Cat #5
  Nade ez úgy néz ki, hogy bemegy a gyógyszertárba, egy zsákba besöpri ami ott van a polcon, és elviszi. Riasztó szól, jönnek a rendőrök, menekül. Nem fog nekiállni dobozokat bontogatni. Amikor meg elment, szépen megnézik hogy honnan jön a jel.

  Szipus szintű drogosokról van szó, nem atomfizikusokról.
 • Zoltan21 #4
  GPS csali?
  Nahát, az nálunk sem ismeretlen dolog, a biciklitolvajok lebuktatására is jó eszköz:
  http://www.tolvajkergetok.hu/
  U.I. (esetleges h.sz. önkényes törlése előtt FONTOS elolvasni):
  Nem, nem vagyok tagjuk, csak a hír címéből, ez ugrott be nekem. A másik: nem kértek meg rá, hogy írjam le ezt.
 • Vaszilij Artyom #3
  Fémdoboz sem feltétlen árnyékolja le a GPS jelet
 • NullZ3r0 #2
  Vagy berakják egy fémdobozba, oszt szevasz. Nincs GPS jel.
  Mondjuk a drogosoknak nem biztos, hogy van ennyi esze.
 • KRTuning #1
  Kissé blöff szaga van: a bűnözők se hülyék, flakon kinyit, cucc átönt, flakon eldob. Vagy 'murikában ennyire alacsony lenne az értelem?