Berta Sándor

GPS-nélküli beltéri navigációs rendszer

A Müncheni Műszaki Egyetem tudósai egy olyan navigációs technikát fejlesztettek ki, ami a GPS rendszer nélkül képes elősegíteni az épületeken belüli tájékozódást.

A NAVVIS nevű megoldás vizuális adatok segítségével működik és a kutatók ehhez megalkottak egy különleges eljárást. Az adott épületet először lefényképezik, majd a markáns helyeket, például a lépcsőket vagy a különböző táblák pontos helyeit megjelenítik a térképeken. A felhasználók egy okostelefonokon futtatható mobil alkalmazásnak köszönhetően megjeleníthetik a térképet és megállapíthatják a pontos tartózkodási helyüket. Ez utóbbihoz csak annyi kell, hogy elkészítsenek egy fotót, majd az adatbázis összehasonlítja az új felvételt az eltárolt képekkel. A rendszer végül képes méterre pontosan meghatározni az illető tartózkodási helyét és 3D-s nyilak segítségével még azt is megmutatja, hogy miként jut el a céljához, például egy irodához.


A NAVVIS-t jelenleg is tesztelik a Müncheni Műszaki Egyetemen. "Az elmúlt évtizedekben folyamatosan bővített át egyetemi főépület számos emeletével és labirintusszerű folyosóival meglehetősen áttekinthetetlen, éppen ezért kiváló testkörnyezetet kínál számunkra" - mondta Georg Schroth, a Müncheni Műszaki Egyetem Médiatechnikai tanszékének projektvezetője. Egy másik szakember, Robert Huitl hozzátette, hogy a beltéri navigáció mellett a NAVVIS más feladatok elvégzésére is alkalmas. Kiegészítő programok segítségével az alkalmazott szoftver Augmented Reality (AR) alkalmazásokhoz is használható. Így például a Louvre látogatói nem csak azonnal megtalálhatják a Mona Lisát, hanem a mobil készülékeik képernyőin megjeleníthetik a festményhez vagy Leonardo da Vinci más műveihez kapcsolódó különböző információkat.

A rendszer folyamatosan frissíti magát és ehhez az emberek által készített fotókat használja fel. Az új felvételekkel felülírja a régi képeket és naprakész marad. Az épületek feltérképezésére a szakemberek a Mapping-Trolley nevű járművet alkalmazzák, amelyet két lézeres felvevőegységgel, tükörreflexes és 360 fokban látó kamerával szereltek fel. Miközben a robotautó a folyósokon halad, a lézeres egységek vízszintesen és függőlegesen is letapogatják a környezetet és létrehoznak egy virtuális térképet. Ezt követően a rendelkezésre álló fotókat gyakorlatilag ráhelyezik erre virtuális térképre, így egy teljesen valósághű 3D-s térkép jön létre.


Augusztus végén alapította meg a Nokia, a Sony, a Broadcom, a Qualcomm, a Samsung és további 17 vállalat az In-Location Alliance nevű szövetséget, amely elősegítené az épületeken belüli navigációs megoldások kifejlesztését és elterjedését. Olyan szolgáltatásokat akarnak bevezetni, amelyek a Bluetooth 4.0 és a WLAN szabványok alapján működnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    mert magyar viszonyok és méretek között gondolkodsz.
  • Petka #3
    De hol van akkora épület, hogy eltéved az ember? Eddig tök jól megvolt mindenki az ilyen hülyeségek nélkül is. Én totál hülyének nézném azt az embert, aki mondjuk egy plázában GPS-el a kezében mászkálna, hogy megtalálja a kedvenc ruhaboltját... :D
  • mad mind #2
    Esetleg minden fordulóba egy minitérkép a közvetlen környezettel.
  • TheCunami #1
    bonyolítani tudnak elég egy qr kód és megvan az épülethez szükséges app múzeumban pedig nemigen engednek fényképezni helyzetmeghatározáshoz mondjuk 4 gps adó az épület sarkaihoz és kész