SG.hu

Online követhetők a mentőkutyák

Egy új magyar fejlesztés által követhetőkké váltak a bajba kerülteket kereső mentőkutyák. A hatékonyabb és gyorsabb kutatás meggyorsítja a sérültek megtalálását és ellátását.

Az Inepex Kft. által kidolgozott rendszer egy aprócska, a kutyák hámjára rögzíthető eszközből és egy nyomkövető alkalmazásból áll. Az állatokra csatolt egységben egy SIM-kártya és egy GPS-vevő van, utóbbi a helyzetmeghatározást végzi, előbbi pedig a mobilhálózaton át továbbítja azt a mentést irányító központba. A csapatok helyzete egy böngészőből elérhető alkalmazással táblaszámítógépen figyelemmel kisérhető, így a mentés irányítója láthatja a már átfésült területet és felmérheti, hogy merre érdemes folytatni a keresést. Mindez gyors döntést és reagálást tesz lehetővé, amelyen kritikus helyzetben akár életek is múlhatnak.


A rendszert a Normafánál mutatta be ma délben a Cserhát Mentőkutyás Egyesület és a fő támogató Vodafone. Egy képzeletbeli mentést játszottak el a zuhogó esőben, a GPS-szel felszerelt kutyáknak egy elveszett turistát kellett felkutatniuk, miközben a meleg sátorban pogácsázó újságírók plazmatévéken követhették a mozgásukat. Az áldozat szerepét az RTL Klub műsorvezetője, Barabás Éva játszotta, és szerencséjére hamar rátaláltak, így valószínűleg nem kell a következő napot lázasan az ágyban töltenie.


Juhász Zoltán, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület elnöke elmondta, hogy néhány éve baj esetén még papírtérképpel, tájolóval járták Nógrád megyét, és szinte csak helyismeretükre tudtak támaszkodni. Az országban egyébként 62 mentőcsapat dolgozik rengeteg területen (vízi, barlangi, búvár, műszaki stb.), összesen 1300 fő és rengeteg önkéntes áll folyamatosan készen. Sokszor nem csak lokális, hanem régiós keresést kell végrehajtaniuk, kiterjedt területet átpásztázva, erdős, beláthatatlan részeket bejárva. A sikerhez létfontosságú az átfésült pontok rögzítése, a több csapat közötti megfelelő kommunikáció, ebben segít hatékonyan a most bemutatott rendszer.


A Cserhát Egyesület felszereléséhez a Vodafone biztosítja az eszközöket és a forrásokat, a fejlesztés támogatása mellett kilenc darab nyomkövetőt, táblagépet, és persze a SIM-kártyákat. A pontos összegről nem nyilatkoztak, csupán annyit közöltek, hogy az "több milliós" nagyságrendű. Másik kérdésünkre, miszerint az ilyen akcióknak általában nem a mobiltornyokkal jól lefedett városokban, hanem terepen van nagy jelentőségük, és például egy völgyben szimatoló kutyával könnyen megszakadhat a kapcsolat azt a választ kaptuk, hogy a hámon lévő eszköz rögzíti is az útvonalat, és amikor ismét létrejön a kommunikáció akkor az addig bejárt terület is megjelenik a táblagépeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #3
    Nem nagyon értem minek. Ha katasztrófasújtott területen kutatnak, akkor a kutya közelében van a gazda is, tehát fölösleges. Ha meg nem dolgozik a kutya, akkor minek?
  • chuky123 #2
    Ez a technológia cirka 10 éves ha nem több nem is értem miért most csinálták ezt a "kütyüt"
  • Vadnokedli #1
    (Csak szerintem hülyeség-felesleges ez, szimpla reklám.)

    A kulámat nem lehet lekövetni? Megnézném merre jár :)