Berta Sándor

A kínai kapcsolat erősítésével menekülne a HTC

A tajvani okostelefon-gyártó kifejezetten a kínai piacra fejleszt ki egy új mobil operációs rendszert. A projekt esélyt jelent arra, hogy a társaság kilábaljon nehéz helyzetéből.

A HTC ugyan már két évvel ezelőtt bejelentette, hogy saját operációs rendszert készít, de eddig nagy hallgatás övezte a projektet. A szoftver fejlesztését Cher Wang, a HTC felügyelőtanácsának elnöke ellenőrzi. Bennfentesek közölték, hogy ő vezeti a kínai kormányhivatalnokokkal folytatott tárgyalásokat is. A rendszerbe integrálnának kínai alkalmazásokat, például a százmilliók által használt Sina Weibót. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor még az idén megjelenhet. A társaság rengeteg munkatársa beszél kínaiul, így érthető, hogy a cég ezt a hatalmas piacot sem hanyagolja el. Ennek ellenére a vállalat még mindig új szereplőnek számít a kínai okostelefon-piacon, de a termékeit csupán 2010 óta értékesíti a saját márkanevén, előtte Dopod néven árulta őket.

A projekt két dolgot tükröz. Egyrészt a kínai fogyasztók egyre fontosabbá válnak az okostelefon-piacon, másrészt Kína stratégiája egyértelműen az, hogy saját fejlesztésekkel vegye fel a harcot a Google és az Apple termékeivel szemben. Pekingnek rendkívül fontos, hogy legyenek saját megoldásai és minél kevésbé kelljen függenie a nyugati konkurensektől, például az Androidtól. Az Alibaba csoport és a Baidu már korábban saját operációs rendszert fejlesztett ki. Teck Zhung Wong, az IDC elemzője elmondta: a Google Pekinghez fűződő kapcsolata azután romlott meg 2010-ben, hogy az amerikai cég megtagadta a keresési eredmények cenzúrázását. Ezután Kína lehetetlenné tette a Google használatát és az alkalmazásboltban csak néhány szoftver volt elérhető.

A vita odáig fajult, hogy a kínai Android-használók nem próbálhatnak ki minden szolgáltatást, ez azonban kapóra jött a helyi szoftverfejlesztőknek. Az Acer az egyik okostelefonját az Alibaba operációs rendszerével látta el, erre az amerikai cég tiltakozott, mert a szoftver az Android kódjait használja. Az Acer visszamondta az Alibabával kezdeményezett együttműködést, miután a Google jelezte: véget vet a tajvani gyártóval folytatott üzleti kapcsolatnak, ha továbbra is ragaszkodik az Alibaba megoldásához.

Egyelőre kérdéses, hogy a HTC operációs rendszere teljesen új fejlesztés lesz vagy a cég az Android kódjait is felhasználja, a cél azonban mindenképpen a kínai kapcsolatok erősítése. A vállalat hónapok óta nehéz helyzetben van. Vezető szakemberek távoznak, gyártási problémák vannak, így nem tűnik túl rózsásnak a cég jövője. Augusztus elején úgy tűnt, hogy eladhatják a társaságot, de ezt cáfolta Ray Yam, a HTC China vezetője. Nemrég pedig a Beats Electronics jelezte, hogy megszüntetné a tajvani okostelefon-gyártóval folytatott együttműködését és visszavásárolná a HTC birtokában lévő részvényeket, majd új befektetőt keresne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!