Berta Sándor

Feldarabolás előtt áll Sony?

Daniel Loeb amerikai milliárdos azt szeretné, ha a japán óriáscéget feldarabolnák és a film- és a zenei részleget (Sony Pictures, illetve Sony Music) leválasztanák a többi üzletágról. A többi részvényes is örülne.

Az üzletember tulajdonában lévő Third Point 6,5 százalékra növelte a Sonyban lévő tulajdonrészét, s ezért nagyobb beleszólást akar a társaság életébe és jövőjébe. A befektető Kazuo Hirai vezérigazgatónak írt levélben hangsúlyozta: azt szeretné, hogy a film- és a zenei részleget szervezzék ki és külön cégként lépjen a tőzsdére. A menedzser érvelése szerint a terhektől megszabadulva a Sony Entertainment a jelenleginél sokkal hatékonyabb lehet. A tőzsdére vezetésből akár 8-10 milliárd dollár is befolyhat az anyagcég számára és ezt az összeget a gyengélkedő elektronikai részleg talpra állítására lehetne fordítani. Emellett közölte, hogy a japán társaságnak az eddiginél sokkal erősebben kellene bizonyos területekre összpontosítania.

Egy ilyen lépés átláthatóbbá tenné a céget, de az sebezhetőbbé válna az elektronikai ágazatban. A Sony elmúlt időszakbeli szárnyalását a jen agresszív jegybanki gyengítése (beindították a pénznyomdát az infláció felpörgetésére), a munkaerő leépítése és olyan mozifilmek sikere okozta, mint a James Bond - Skyfall vagy a Pókember. Eközben fő üzletáguk ugyanolyan problémákkal küzd, mint eddig: az okostelefon- és tévépiacon is nagyon erősen szorongatják a riválisok, elsősorban az Apple és a Samsung. A filmes részleg hozza a bevételek 26 százalékát, a zenei az ötödét (olyan világsztárok vannak náluk, mint Adele vagy Bruce Springsteen). Tehát ha feldarabolnák a céget a részek összeadott értéke biztosan több lenne a mostaninál.


A vállalat közlése szerint a szórakoztatóipari üzletág nem eladó, ennek ellenére a részvényárfolyam kilőtt, 10 százalékkal emelkedve két éves csúcspontjára ért. "Japánban nem csak a kormányzati rendszer különbözőségével kell számolni, de egy másfajta kapitalizmussal is." - nyilatkozta az esélyekről a Bloombergnek Rakesh Khurana, a Harvard Business School professzora. "A japán vállalatok a pénzügyi, kormányzati és munkavállalói érdekek között egyensúlyoznak, míg az Egyesült Államokban szinte kizárólag befektető-centrikus döntések születnek, azaz a hasonló ötleteket jobban tolerálják."

Daniel Loeb meglehetősen agresszív kritikusnak, kellemetlen és makacs befektetőnek számít az üzleti életben, s korábban a Yahoo!-val is komoly vitába keveredett. Ő volt az, aki tavaly májusban nyilvánosságra hozott nyílt levelével kirobbantotta azt a botrányt, amelybe aztán Scott Thompson, a Yahoo! akkori vezetője belebukott és távoznia is kellett. A topmenedzser ugyanis azt állította magáról, hogy a Stonehill College-ban könyvelésből és informatikából szerzett diplomát, s ez szerepelt a Yahoo! által a felügyelet felé benyújtott összes hivatalos közleményben is. A Dan Loeb által irányított ThirdPoint azonban közölte, hogy egy egyszerű Google-keresés alapján kideríthető, hogy Thompson a Stonehill College-ban csak könyvelői diplomát szerzett. A ThirdPoint megkeresésére a főiskola megerősítette az információt, hozzátéve, hogy a informatika szakot 1983 után indították útjára, négy évvel azután, hogy az új Yahoo!-vezér végzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mainruler #10
    Az a meglepő, hogy Sony alkalmazottként védi a céget...én biztos mélyen hallgatnék róla, ha nekik dolgoznék...
  • Papichulo #9
    Mondjuk az a 6.5% is $1.3bn korul van :)
  • asgh #8
    Ott is arról szólt a dolog, hogy a spekulációs ügyletek miatt meg kellett szabadulni az akadékoskodó vezetőtől, ezért politikai lejáratókampányt indítottak ellene.
  • cloud.strife #7
    Nem vagyok Sony alkalmazott.
    Egy műszaki bolt tulajdonos vagyok.
  • KopaszIsten #6
    Egyetértek. 6.5%al nem parancsolgathat. Majd, ha 50.1%-a lesz megmondhatja a tutit.

    A másik: "... Thompson a Stonehill College-ban csak könyvelői diplomát szerzett."
    És mint olvasom emiatt kirúgták. Nos. Szerény véleményem szerint, ha jól végzi a dolgát (mert ugyebár csak utólag derült ki), akkor ki a f@szt érdekel, hogy miről van papírja. Nem? Más lenne, ha állásinterjún derül ki, mert akkor eleve fel sem veszik. Persze ott sem az idióta papír miatt, hanem mert feltételezik, hogy akkor nem is ért hozzá. Na de ha eddig jól végezte a dolgát...
    Nem értem én ezt kérem.
  • Laza #5
    Mondjuk nyomorult 6.5%-al elég nagy arca van az embernek. Ráadásul csak részvényes, nem vezetőségi tag, azaz kimeríti a 'csendestárs' fogalmát, aki csak a lóvét tolja semmi egyebet.
  • asgh #4
    Ez egy teljesen átlagos spekulációs támadás a Sony ellen. Ha egy cég részegségei külön többet érnek, mint a vállalat egésze, akkor a Loeb-hez hasonló "befektetők", előbb bevásárolják magukat, aztán belülről kikényszerítik a cég feldarabolását, majd komoly nyereséggel kiszállnak.
    A japán vállalatokkal viszont ezt nem olyan könnyű eljátszani, mert ahogy a cikkben is szerepel, a japán cégek nem csak a részvényesek érdekeit nézik, ahogy a japán befektetőt sem csak a nyereséggörbe meredeksége érdekli, hanem az is, hogy hosszú távon (és a japánoknál ez alatt akár 50 évet (!) is érthetnek) mennyire fenntartható a vállalat növekedése. A japánoknál pl. olyan fogalmak is szerepelnek a vállalati döntéshozatalban (és nem csak PR szinten, hanem tényleg), mint "felelősség a munkavállalók és a társadalom iránt". Így viszont a spekulálók pofára is eshetnek, mert ha nem tudják kikényszeríteni a feldarabolást, akkor csak komoly veszteségekkel tudnak kiszállni a cégből.
  • zola2000 #3
    Remélem, hogy a sony pictures valamiúj vezetést is kap majd, mert amit az európai animaxokkal művelnek, az kritikán aluli nagy nulla manapság.
  • Cat #2
    A meglepő az lenne, ha Sony alkalmazottként nem védenéd a céget :)
  • cloud.strife #1
    Köszönjük nektek ezeket híreket.....

    Olyanokról miért nem írtok pl. hogy:
    5 év után újra nyereséges a Sony.

    Vagy hogy az Xperia Z-ből 40 napa alatt 4,6 milliót adtak el.

    Nem tudom eldönteni hogy vagy utáljátok a Sony-t, vagy esetleg khmm.... valami más érdek van e mögött.
    Akármelyik is, szerencse, hogy a ti híreiteket csak huszonnyolcadikként olvassa mindenki, így sok értelm nincs, inkább csak valami gyerekes dedónak tűnik.