Gyurkity Péter

Olcsó kütyüvel forradalmasítja a tévézést a Google

Két, meglehetősen sikertelen próbálkozás után a Google ismét megkísérli meghódítani az okostévék területét, mégpedig ezúttal egy igencsak egyszerű és olcsó megoldással. A cél ezúttal is elsősorban az internetes tartalmak elérhetővé tétele a háztartásokban már meglévő nagyképernyős televíziókon, bár mindez nem zárja ki, hogy a jövőben további funkciókkal bővítik a kínálatot. A visszhang egyelőre vegyes, az első lépés korlátai ugyanis gyorsan világossá váltak.

A saját internetes keresővel útnak induló, mára inkább "mindencégként" jellemezhető webes óriás a napokban jelentette be legújabb próbálkozását, amely a Chromecast nevet kapta. Ez tulajdonképpen leginkább egy USB-kulcsra hasonlító eszköz, amely azonban a HD-televíziók HDMI-csatlakozójára épül, és ezen készülékek funkcionalitását bővíti ki, mégpedig az egyéb, internetre felcsatlakozó kütyük forgalmának átirányításával.

A mindössze 35 dollárba kerülő Chromecast ezzel a streaming videókat teszi elérhetővé a tévéképernyőn, már amennyiben a háztartásban megtalálható egy támogatott eszköz. Ez utóbbi lehet asztali és mobil PC, okostelefon, illetve tábla PC, a támogatott operációs rendszerek listáján pedig az Android, az iOS, a Windows, illetve a Mac OS X szerepel (bár az internetet a Google megoldásával, így például a Chrome böngészővel kell elérnünk). Az ezen platformokon letölthető és futtatható appok segítségével az online tartalmakat egyszerűen átirányíthatjuk a HDTV képernyőjére, ahol jóval nagyobb méretben élvezhetjük azt. Nem arról van szó, hogy PC-nk, illetve okostelefonunk streameli az adott tartalmat a tévé képernyőjére, hanem mindössze annyi történik, hogy a vezetéknélküli elérésen keresztül az eredetileg a PC-re vagy hordozható eszközre továbbított adatot átirányítjuk a televízióra, egészen pontosan a Chromecast vevőjére.


A megoldás révén a YouTube és a Netflix videók gyorsan és könnyedén megjeleníthetők a nagy kijelzőkön, ez nyilván sokak számára fontos előny. Nem minden eszköz támogatott azonban, így például a Google saját Chromebook noteszein csak egy béta fázisban lévő app elérhető, ami ráadásul az első tapasztalatok szerint nem éppen optimális élményt nyújt (mivel a Chromebook belassulását, valamint szaggatott megjelenítést eredményez), a televíziónézők számára pedig először furcsa lehet, hogy semmilyen kezelőfelület nem jelenik meg a nagy kijelzőn, mindent az internetre csatlakozó asztali vagy mobil eszközön kell intéznünk. További kényelmetlenség lehet a fali csatlakozó, bár lehetőségünk van arra, hogy USB-kábellel, közvetlenül a tévéről biztosítsuk a Chromecast áramellátását - a mellékelt adapter pedig segít, ha esetleg a HDMI és az USB túl közel helyezkedik el egymáshoz képest.

A funkcionalitás jelenleg valóban nagyon korlátozott, a támogatott platformokról történő videostream mellett mást nem igazán kezdhetünk a kütyüvel. Képek megtekintése, zenealbumok meghallgatása, illetve az egyéb tevékenységek egyelőre kívül esnek a körön, így az Apple TV előnye egyelőre nem forog komoly veszélyben - még akkor sem, ha ez utóbbi inkább 100 dollár körüli áron talál gazdára. A Google mindenesetre komolyan gondolja azon törekvését, hogy szinte minden modern tévét okostévévé varázsol, ebben pedig támaszkodhat meglévő mobil operációs rendszerére (amelyet immár egy hatalmas tábor ismer), valamint az említett olcsó eszközre és annak kapcsolódó alkalmazásaira.


A cégnek nem ez az első ilyen próbálkozása. A Google TV már 2010-ben elrajtolt, ennek célja szintén a meglévő ökoszisztéma kiaknázása, valamint az internet felé irányuló kapu biztosítása volt bizonyos okostévéken. Néhány komoly támogatóra szert is tettek (az Intel, a Sony, valamint a Logitech például a fejlesztésben, mellettük pedig az LG, az Asus, illetve a NETGEAR már konkrét termékekkel segítette a kezdeményezést). A platform mégsem vált igazán népszerűvé, miközben az Apple TV jóval nagyobb eredményeket tudott felmutatni, bár esetükben már egy különálló dobozról volt (és van) szó. Érdekesség, hogy a Google is megpróbált valami hasonlóval előállni, ám a Nexus Q végül nem jutott tovább az előrendelési fázisnál, így végleges piaci terméket nem is láthattunk.

A verseny eközben tovább folytatódik a területen belül, a legújabb hírek szerint az Apple például átugorható reklámokkal újítana, nagyobb kényelmet nyújtva ezzel a kábeltársaságok előfizetőinek. A cég ígéretet tett az érintett műsorszolgáltatók kompenzálására, ám ezen körökben - érthető módon - még nagy az ellenállás. Mások biztosra veszik, hogy az Apple saját tévét is piacra dobna, ám erről egyelőre nincs hír.

A Google háza táján szintén prémium televíziós szolgáltatás potenciális elindításáról szólnak a pletykák, ők állítólag már több nagy adóval is tárgyalások folytatnak, a megoldás pedig itt is egy vevőegység, valamint egy kompatibilis televíziókészülék ötvözéséről szólna. Amíg ez nem valósul meg, addig az internetezők számára a YouTube biztosítja több mint 50 olyan csatornáját, amelyek szintén prémium kategóriás tartalmakat sugároznak.


Visszatérve a Chromecast bemutatkozására, a kíváncsi felhasználók máris szemügyre vehetik, hogy pontosan mit is takar a vékonyka külső. Kis barkácsolás után kiderül, hogy az eszköz mindössze két komponensre épül, ezek egyike a HDMI-csatlakozóval ellátott áramkör, a másik pedig a megfelelő hőelvezetésről gondoskodó alumínium - ezzel kapcsolatban meg is jegyzik, hogy a Chromecast olykor igencsak magas hőmérsékleten üzemel, ezért meglepetés-mentes megfogása kellő óvatosságot igényel. Az áramkörön egy AzureWave 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth, illetve FM kombó chip található, a Marvell DE3005-A1 system-on-chip, valamint 512 MB DDR3L SDRAM és egy 16 Gb-es Micron NAND flash chip kíséretében.

Az első körben ebben látja tehát a kiugrási lehetőséget a Google, ami valóban korlátozott kísérletnek tűnik. A jövőben azonban elkészülhetnek az integráltan érkező példányok, valamint a további funkciók, elsősorban a HTML 5-re, illetve a Google által is támogatott médiaformátumokra támaszkodva - netán egy kis DRM-adalékkal, igény esetén. Minden azon múlik, hogy a külső partnerek, a nagyobb gyártók, valamint a fejlesztők milyen új megoldásokkal rukkolnak majd elő, legyen szó lokális tartalmak sugárzásáról, a lejátszásban segítő kezelőfelület mellékeléséről, valamint egyéb, a nappaliban szintén megtalálható eszközök és akár távirányítók támogatásáról. A fejlesztői kit már elérhető, az előrendelhető példányok pedig gyorsan el is fogytak - szinte minden adott egy sikeres rajthoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #29
    Egy szónak is száz a vége a Kínai Android Stick PC-k ezt és még sok mást tudnak ugyanebben a kivitelben!
    Itthon elérhető áron 15000.-Ft
    CPU: Dual ARMŸ Cortex™-A9
    Memória és tárhely: DDR3:1GB;
    Nand Flash:8GB
    GPU: quad core Mali-400MP
    Android 4.2 jelly bean játékra és mindenre alkalmas amire egy Tablet!
  • nextman #28
    Szerintem meg mindig jobb egy android sticket beledugni, mint streamelgetni. Es akkor van a tv-n egy kulon teljes erteku rendszer.
  • gergod #27
    nem azt mondtam, hogy olcso, hanem hogy elegans megoldas :) ha mindened apple eleg kirajul mukodik minden egyutt es MKV-t is streamelhetsz OSX-rol ha megosztod a desktopodat.

    kvp - iphone-rol ki tudok streamelni apple tv-re is barmilyen oldal barmilyen tartalmat (kiveve flash de azt szerintem ez se tudja) .. mondjuk en a szomszed netes cuccat nem akarom atstreamelni, de ha akarnam ugyanugy megkerhetem, hogy streamelje.

    az apple-ben az tetszik, hogy egy teljes okoszisztema... egyik androidos ceg sem tud ilyen teljes es jol/egyszeruen mukodo rendszert osszehozni
  • Papichulo #26
    a tulaj csak a sajat itunes konyvtarat tudja ra kitukrozni

    Azt azert tudod, hogy az iTunes konyvtarhoz barmilyen - tamogatott formatumu - masolvedelem nelkuli filmet/zenet/kepet hozza tudsz adni, majd igy az ATV-n keresztul lejatszani? Tehat messze nem annyira kotott ez a rendszer, mint ahogy ismerni veled.

    Amugy remekul leirod, hogy a Chromecast - az igeretek beteljesulese eseten - miert lehet nepszeru illegalis felhasznalasra... de akkor megint ott tartunk, hogy ebbol a Google-nek egy cent haszna nem lesz.
  • kvp #25
    Az apple tv legnagyobb baja, hogy a tulaj csak a sajat itunes konyvtarat tudja ra kitukrozni, tovabba csak a sajat desktop-jat, persze csak akkor ha apple gepe van. A google megoldasa viszont lehetove teszi, hogy barmilyen weboldal barmilyen tartalmat megjelenitsuk, tovabba barmilyen tavoli szerverrol tud stream-elni. Mindezt _masoldasvedelem_nelkul_. Tehat azok a szolgaltatok pl. virtualis desktop szolgaltatok, stream-elt jatek szolgaltatok, kisebb streaming cegek, kalozok, google glass tulajok is kepesek hasznalni, mindezt az apple vagy a google jovahagyasa nelkul. Ez azt jelenti, hogy az itunes ellenorzo rendszere vagy az itunes account-hoz kotes nelkul lehet barhol barmit megjeleniteni, akar az egyik szomszed fizetos tv csatornajanak kepet is ki lehet kuldeni a haz osszes tobbi tv-jere, vagy akar a vilag masik vegere. A lenyeg, hogy az innovaciot nem akadalyozza semmilyen jogi vagy uzleti megfontolas. (ennek ellenere vagy pont ezert a google meg mindig sikeres)
  • Linkout #24
    Igaz igaz! Egy film kölcsönzése átlag 4 euró itthon a apple TVvel. A net előfizetésem 3000 huf a villanyszámlám 4000 ez így 7000 forint ami 23,5 euró durván. Ez így kb 6 film kölcsönzésére lenne elég.

    Sajnos itthon ez nem éri meg arányaiban. Olcsónak olcsó, de nem arányos a rezsiddel vagy a fizetéseddel százalékos alapon külföldhöz képest.
  • asgh #23
    Az apple tv jó cucc, de ahol az elérhető árú netes filmszolgáltatások hiányában csak a warez jöhet szóba, ott sajna nem nagyon rúg labdába, ezen kívül nagyon kötődik az apple ökoszisztémához, így csak az tudja igazán kihasználni, aki apple eszközöket használ és a tartalmat is iTunes-on veszi. Ez az USA-ban jó megoldás, nálunk kevésbé.
  • KopaszIsten #22
    Én már kb. 10 éve rá tudtam dugni a PCmet a TVre, pedig csak scart csatlakozó állt a rendelkezésemre a TVn...
    ...és ott nem volt semmilyen korlátozás, mert egy az egyben küldte át a video/hangkártya a jelet a TVnek...
  • gergod #21
    Azert az apple ezt sokkal elegansabban csinalja meg az apple Tv-vel.
    1) hasznalhatod onmagaban, van rajta netflix/youtube etc...
    2) streamelhetsz a szgepedrol (teljes itunes konyvtaradat)
    3) akar tukrozheted is a szamitogeped desktopjat az osszes progrmmal ami epp fut (MKV)
    4) telefonodat/ipadedet is tukrozheted

    Google mar megint csinalt valamit amirol azt hiszik, hogy majd letaroljak a piacot, csakhat ez nem lesz az a termek. Ez csak annyira jo, hogy aki nem ert hozza az megveszi es 2 nap utan mar el is felejti. Aki meg nem tudja megvenni a 3x annyiba kerulo konkurenciat - ami azert meg mindig csak 100 dollar - ( akar roku vagy mit tudom en mit ) abbol ugysem fog a google meggazdagodni.
  • grobs #20
    Egyrészt van a youtube-on is prémium csatorna, másrészt ez az eszköz nem csak youtube lejátszó. Indulásnál netflix támogatja, de bárki írhat sender oldali alkalmazást, szög egyszerű az API. Az eszközben a lejátszást egy chrome végzi, ezért _bármilyen_ h264, vagy vp8 (és bármi mást amit egy chrome meg tud jeleníteni, html, css, js, png, jpg chrome app stb.) anyagot fogadhat amit elér http(s)-n. Ezen kívül persze local file-t is át lehet küldeni ha azonos alhálózaton van (ilyenkor a local chrome, vagy app stream-el). Aki NAS-ról szeretne lejátszani az meg felhúz egy nginx-et.

    Ez egy kiegészítő. Ha valakinél van okos telefon, vagy tablet, akkor ezen keresztül kinyomhat online tartalmat egy nagyobb kijelzőre. Nem kell bele többet látni. Eddig volt google tv, nexus q, egyik sem hozta a várt eredményt. Most bepróbálkoznak ezzel hátha ráharap a piac. Ha így lesz, akkor lesz támogatása, és az HBO-n, vagy indavideon is kint lesz a küldés gomb. Ha nem így lesz akkor szépen elfelejti a világ. Nekünk emiatt nem kell aggódni. Mire itt kapható lesz (lehet) addigra eldől a kérdés.