MTI

Legális volt a német adatgyűjtés

A német nemzetbiztonsági szolgálatok mindig a német törvényeknek megfelelően jártak el az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő tevékenységéről nyilvánosságra került ügyekkel kapcsolatban - mondta a szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter Berlinben.

Ronald Pofalla a titkosszolgálatokat a törvényhozás részéről felügyelő parlamenti ellenőrző testület (PKG) zárt ülése után elmondta: tájékoztatta a testületet arról, hogy a német szolgálatokat érintő kérdéseket alaposan kivizsgálták, és megállapították, tevékenységük megfelel a jogszabályoknak. A bizottság ellenzéki elnöke, Thomas Oppermann azt emelte ki, hogy továbbra sem tudni semmi bizonyosat azokról az állításokról, amelyek szerint az NSA megfigyeli német állampolgárok millióinak digitális kommunikációját.

Mindkét politikus utalt az NSA egy állásfoglalására, amely szerint az amerikai ügynökség nem gyűjti milliós nagyságrendben németek adatait. Pofalla, a konzervatív CDU politikusának értelmezése szerint az állásfoglalásból az következik, hogy nem helytállóak az azzal ellentétes tartalmú sajtóértesülések. Oppermann, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa ezzel szemben úgy vélte, tapodtat sem haladtak előre, mert még a német szolgálatoknak sincsenek konkrét adataik az elektronikus hírszerzésre szakosodott NSA tevékenységének németországi vonatkozásairól, illetve az adatgyűjtő munka dimenzióiról és következményeiről.

A mindig zárt ülésen - és lehallgatásbiztos helyiségben - tanácskozó testület több mint háromórás ülése után ellenzéki politikusok azt is hangsúlyozták: továbbra sem ismert, hogy a német kormány mit és mióta tud az NSA adatgyűjtő programjairól. Kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt jelezték, hogy a testület további üléseket tart majd az Edward Snowdennek, az NSA volt munkatársának júniusi kiszivárogtatásai nyomán felmerülő kérdések tisztázása céljából. Német lapok a Snowden-féle dokumentumok és más források alapján arról számoltak be, hogy nemzetközi összevetésben az NSA titkos adatgyűjtő tevékenysége rendkívül nagy mértékben érinti Németországot, és rendkívül szoros az együttműködés a német szolgálatok és az NSA között.

A német kormány a hivatalos álláspont szerint csak Snowden kiszivárogtatásaiból szerzett tudomást az NSA adatgyűjtő programjairól. Egy csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 78 százaléka nem hiszi el ezt az állítást, és 70 százalék elégedetlen az ügy feltárására irányuló kormányzati erőfeszítésekkel. Ennek ellenére a CDU/CSU pártszövetség népszerűsége az egy héttel korábbihoz képest egy százalékponttal nőtt, 42 százalékra emelkedett, aminél nagyobb támogatottságot soha korábban nem mértek. A legnagyobb ellenzéki párt, az SPD választói támogatottsága egy százalékponttal csökkent, a 2009-ben elért 23 százalékos mélypontot megközelítve 25 százalékra mérséklődött az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készült felmérés szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!