MTI

Adatvédelmi botrány Horvátországban

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter nyilatkozatban utasította vissza a Vecernji list által közölt vádakat, amelyek szerint a miniszter politikai vezetése alatt a rendőrség visszaélt a titkos adatgyűjtés rendszerével és megfigyelte a titkosszolgálat (SOA) több vezetőjét, valamint az Agrokor vállalat több kulcsfontosságú emberét.

"Sem a rendőrség nem követett el törvénytelenséget, sem nekem, mint miniszternek nem volt közöm az operatív feldolgozásokhoz, így nem is adhattam ki semmilyen, különösen nem politikai utasítást" - nyilatkozta Ostojic médiahajszának minősítve az ügyet. Az újság szerint a rendőrség korrupció és szervezett bűnözés elleni osztályán úgy jutottak a törvénytelenül megfigyelt személyek telefonhívásainak és SMS-einek adataihoz, hogy az érintettek számát hozzáírták a bűnügyekben gyanúsítottak listájához az adatkikérőn.

A horvát napilap hétvégi cikkében azt írta, hogy a birtokába jutott információkat több magas beosztású személy is megerősítette. A visszaélésre állítólag a nemzetbiztonsági tanács hivatala (UVNS) derített fényt, amely a titkosszolgálat (SOA), a katonai titkosszolgálat (VSOA) és a telekommunikációt felügyelő operatív központ (OTC) szakmai felügyeletét látja el. A horvát televízió híradása szerint Tomislav Karamarko, az ellenzéki demokrata párt (HDZ) elnöke az államfő és a miniszterelnök állásfoglalását, és a nemzetbiztonsági tanács sürgős összehívását követelte az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!