MTI

Keményedik a hazugságvizsgálat Washingtonban

A titkos információk kiszivárogtatásának megakadályozására elrendelte a kormányzati alkalmazottak körében alkalmazott poligráfos hazugságvizsgálat módosítását James Clapper, az amerikai titkosszolgálatok működését koordináló nemzeti hírszerzési igazgató - közölte a The Wall Street Journal.

A módosítás értelmében a korábban alkalmazott rutinkérdések mellett az információkiszivárogtatásról is faggatóznak majd. Az igazságügyi minisztérium két ügyészt jelölt ki a médiához eljutott információk ügyében elrendelt vizsgálat lefolytatásához; ez több kormányzati szervre, egyebek között a Központi Hírszerző Ügynökségre (CIA), a Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) és a Nemzetbiztonsági Ügynökségre (NSA) is kiterjed. Az olyan esetekben, amelyekben az igazságügyi tárca elutasítja a vizsgálat lefolytatását, azt a hírszerzési igazgató hivatalának főfelügyelője végezheti el. A munkáltató által - az esetleges büntetőeljárásától függetlenül - alkalmazható szankciók között szerepel az alkalmazott titok-hozzáférési jogosultságának megvonása és az elbocsátás is.

Clapper azt is elrendelte, hogy az egyes titkosszolgálatnál vizsgálják felül a munkatársi sajtókapcsolatok jelentésére vonatkozó előírásokat. A szervek ennek nyomán döntik majd el, hogy azokat szigorítani kell-e, avagy csak a meglévőket komolyabban betartatni. Hasonló szabályok vonatkoznak egyébként a titkosszolgálatok tagjainak a külföldi állampolgárokkal való kapcsolattartására. Clappert indulatba hozta, hogy az elmúlt hetekben számos szigorúan titkosnak mondott hírszerzési információ jelent meg a lapokban, ezért a kongresszusnak a titkosszolgálatok ügyében illetékes tagjai előtt kijelentette, hogy minden olyan kormányzati tisztségviselőnél be fogják vetni a "kémelhárítási poligráfot", aki hozzáférhet szigorúan titkos információhoz.

Az FBI nyomozást indított annak megállapítására, hogy ki szivárogtatta ki a sajtónak azokat az információkat, miszerint egy kettős ügynök akadályozta meg az al-Kaida újabb alsónadrágos merényletét, továbbá hogy Barack Obama elnök személyesen hagyja jóvá a terrorista vezetők likvidálását, valamint hogy az Egyesült Államok titokban kibernetikai támadást hajtott végre Irán nukleáris létesítményei ellen. John McCain szenátor, aki 2008-ban a republikánusok elnökjelöltje volt, így fogalmazott: a sajtóhoz eljuttatott információk Obama "újraválasztási ambíciót szolgálják a nemzetbiztonság rovására". A Fehér Ház cáfolta, hogy köze lenne a kiszivárogtatásokhoz.

Az Obama-kormány egyébként hat személy ügyében indított kiszivárogtatás miatt bűnvádi eljárást, kétszer annyit, mint az összes korábbi elnök együttvéve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    En allamerdekbol az osszes kozeleti szereplon alkalmaznam, de foleg politikusokon es uzletembereken, akiknek barmi koze van az orszag fontos ugyeihez.
    Ezen emberekebe be is ultetnem a gepet es automatikusan jelezne, ha barmikor hazudik a jomadar. :)