MTI

70 milliárdot költenek új kémműholdakra az oroszok

Hetvenmilliárd rubelt (körülbelül 56 milliárd forintot) költ az orosz védelmi tárca új kémműholdakra, amelyekhez az elektronikát Izraelből vagy az Európai Unióból szeretnék beszerezni - közölte kedden az Izvesztyija című orosz napilap.

A nagyszabású projekt megvalósításáért több neves orosz űripari cég versenyzett egymással. A pályázatot a Lavocskinról elnevezett űripari egyesülés nyerte el, amely az 1960-as évek második felétől központi szerepet játszott a szovjet Hold-, Vénusz és Mars-programokban. A Lavocskin vállalatnál készült a 2011. november 9-én felbocsátott Fobosz-Grunt űrszonda is, amely azonban nem tudott bolygóközi pályára állni, így tavaly január 15-én visszazuhant a földre és megsemmisült. A hivatalos vizsgálat szerint az űrszonda fedélzeti automatikája mondta fel a szolgálatot, és a Fobosz-Grunt készítői nem mérték fel kellőképpen az űrben uralkodó viszonyokat.

Viktor Hartov, a Lavocskin űripari egyesülés vezérigazgatója az Izvesztyijának elmondta, hogy náluk gyártják a műholdakat, az úgynevezett hasznos tartalmat pedig külföldön fogják megvásárolni hozzájuk. Az új rádióelektronikai megfigyelő rendszer - ahogy a vezérigazgató a kémműholdak rendszerét nevezte - öt szondából áll majd. A megrendelő, az orosz védelmi tárca elképzelése az, hogy ezek az űrszondák úgynevezett szubméteres felbontásban láttassák a föld felszínén lévő tárgyakat.

A jelenleg legfejlettebb rendszerek arra is képesek, hogy egy gépkocsi rendszámát vagy egy ember külsejének általános jegyeit megállapítsák az űrből. Oroszországban a szovjet korszak óta nem gyártanak ilyen műszereket - mondta el a moszkvai székhelyű Lavocskin űripari egyesülés vezetője. Orosz szakértők szerint az orosz kémműholdakhoz való rendszerek beszerzését nemcsak a műszaki jellemzők, hanem a politikai feltételek is megszabják majd. Izraelre kemény nyomás nehezedik például az Egyesült Államok részéről, de "a közel-keleti ország számára fontosak a kapcsolatok Oroszországgal, ezért elvileg remény van arra, hogy 'nagyon érdekes' technológiát kapjunk tőlük, különösen az Israel Aerospace Industries nevű cégtől" - vélekedett Ruszlan Puhov, az orosz Stratégiai és Technológiai Elemző Központ igazgatója.

A szakértő utalt rá, hogy Oroszország pilóta nélküli eszközök importjáról már megállapodott az IAI-val, és szerinte a további együttműködésre meglehetősen jó kilátások vannak, ha az amerikaiak nem avatkoznak be. A műholdak esetében ugyanis már hadászati technológiák átadásáról lenne szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!