MTI

Nem készít új kémprogramot a Belügyminisztérium

Szó sincs új kémprogram felállításáról - közölte a Belügyminisztérium a jobbikos Mirkóczki Ádám azon kijelentésére reagálva, miszerint 155 millió forintból ezt tervezi a kormány.

Mirkóczki Ádám az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után mondta azt, hogy a honvédelmi bizottság - amelynek szintén tagja - hétfőn tárgyalta meg az erről szóló előterjesztést, és a kormánytöbbség támogatásával el is fogadta. Így lényegében megnyílt az út egy olyan informatikai rendszer kiépítése előtt, amely soha nem látott mértékű minősített adatból álló adatbázist kezelhet - fogalmazott a jobbikos politikus.

A belügyi tárca azt közölte kedden, hogy a "szövegbányászrendszer kiterjesztése és supportálása" tárgyú tervezett beszerzés, mint az az előterjesztés címéből következik, egy már meglévő, 2008. február 1-jétől működő, az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt ismert, ellenőrzött rendszer továbbfejlesztése. A minisztérium tájékoztatása szerint "a kiterjesztésre a lejárt licence, illetve a jelenlegi rendszer továbbfejlesztése miatt van szükség az elemző-értékelő munka gyorsaságának és hatékonyságának jelentős növelése érdekében". Kiemelték: a szövegbányászrendszer az önálló belügyi szervek jelentéseinek rendszerezésére, értékelésére, elemzésére, téma szerinti keresésre alkalmas.

"Alkalmatlan a magánlevelezés megfigyelésére. Szó nincs új kémprogram felállításáról, valamint a minősített adatok kezelésére feljogosított szervek adatbázisainak egyesítéseiről" - fogalmazott közleményében a tárca. Hozzátette: az Országgyűlés szakbizottságainak - mint eddig is minden esetben - lehetőségük nyílik a rendszer megismerésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Faterx #1
    No comment