MTI

Tilos a közösségi profilt elemeznie a munkaadónak

Az adatvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal is szembe megy, ráadásul milliós bírságot is kockáztat az a munkaadó, amelyik a munkára jelentkezőket személyiségteszttel vagy közösségi médiás profiljaik elemzésével szűri.

A Balázs & Holló Ügyvédi Iroda közlése szerint a magyar törvények már a kiválasztás során is lehetővé teszik a személyes adatok kezelését, de ehhez elengedhetetlen a munkáltatói adatkezelés pontos szabályozása és a megfelelő hozzájárulások előzetes beszerzése. A hazai munkáltatók többsége nincs tisztában azzal, hogy a hatályos törvények szerint az érintett engedélye nélkül a személyiségprofil készítésének és tárolásának minden formája tiltott, beleértve az ilyen jellegű tesztek készíttetését és a közösségi profiloldalak (iwiw, Facebook) tartalmának elemzését is - mutat rá az ügyvédi iroda.

"Komoly kockázatot vállal az a munkaadó, amelyik a megfelelő jogi háttérelemek kialakítása nélkül használja ezeket az eszközöket a felvételi folyamat során. A kapcsolódó adatvédelmi bírság összege ugyanis 100 ezertől 10 millió forintig terjedhet, és akár több alkalommal is kiszabható" - nyilatkozta Holló Dórát, az ügyvédi iroda helyettes vezetője. Holló Dóra elmondta: személyes adatot feldolgozni csak pontosan meghatározott, jogszerű célra lehet, ez pedig eleve kizárja a jelentkezők személyiségének vizsgálatára irányuló felvételi tesztek és módszerek használatát. Ezt ráadásul az Alkotmánybíróság (Ab) - jelenleg is hatályos - 15/1991-es határozata is alátámasztja azzal, hogy kimondja: a személyes adatok tetszőleges jövőbeni felhasználásra való gyűjtése és feldolgozása alkotmányellenes.

Az Ab szerint egyébként a "személyiségprofil" kialakítása különösen sérti a személyiségi jogokat, mivel kiragadott adatok alapján alakít ki egy lehetséges profilt a jelentkező tulajdonságairól. Holló Dóra szerint ugyanakkor - az Európai Parlament és Tanács 95/46 EK irányelvével összhangban - az új munka törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó személyes információkat már a kiválasztás során összegyűjtsék és kezeljék a munkáltatók. Ennek értelmében a munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a kiválasztás, valamint a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges.

"Tehát ebben az esetben is érvényesülnie kell a célszerűségi elvnek, azaz egy modellügynökség rákérdezhet a természetes hajszínre, vagy egyes speciális egyházi funkciókban a felekezeti hovatartozás is megtudakolható, de egy személyi asszisztens felvétele során már egyiket sem szabad" - magyarázta Holló Dóra. A pályázókat az adatkezelést megelőzően tájékoztatni kell az adatkezelés elkezdésének tényéről és annak terjedelméről is, hiszen az adatvédelmi törvény szerint személyes adatok kezelése a kiválasztással kapcsolatban csak az érintett személy előzetes hozzájárulásával lehetséges. Ugyancsak fontos, hogy a hozzájárulás nem lehet általános, mindenre kiterjedő, hanem nevesíteni kell a konkrét körülményeket, így a célt, a terjedelmet, az időtartamot, a kezelés módját és címzettjét.

Lényegi elem a konkrétumok meghatározása, a túlzottan általánosan megfogalmazott nyilatkozat ugyanis semmis, így az annak alapján történt adatkezelés jogellenesnek számít. A hozzájárulás formája az általános személyes adatok esetén akár ráutaló magatartás is lehet, de a különleges - szenzitív - adatok esetében kötelező az írásbeliség, tette hozzá. Az adatvédelmi törvény szerint személyes adatnak számít minden olyan adat, amely az érintett személlyel kapcsolatba hozható, illetve az ebből levonható következtetések is. Így például a lakcím és a lakcím alapján az illető kulturális irányultságára történő következtetések is. Ezeken belül szenzitív adat mindaz, amit az adatvédelmi törvény ilyennek minősít, így például az egészségi állapot, a bűnügyi háttér, a politikai, vallási meggyőződés.

Az adatvédelmi törvény nem határozza meg pontosan, hogy a fel nem vett pályázók adatait legfeljebb mennyi idő elteltével kell a munkáltató vagy a kiválasztással megbízott cég adatbázisából törölni, a hazai bírói gyakorlat pedig ingadozó ebben a kérdésben. A többi jelölt adatainak tárolására általában a felvett dolgozó próbaidejének hosszát, de maximum 30 napot fogadnak el jogszerűnek a bíróságok. Ennek az az oka, hogy a próbaidő alatt a munkaviszony azonnali hatállyal megszűnhet, és ilyenkor gyorsan kell a munkatárs utánpótlásáról gondoskodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zolis #9
  Akkor azt elemzik, hogy miért nincs fészbúkod? Rejtegetsz valamit?
 • Zoliz #8
  Nekem sincs faszebookom, és emiatt hatrányban vagyok, mert egyes német kutatók emiatt pszihopatanak titulalnak, aki magányos és kommunikációra képtelen egyén. Primitiv világ ez..
 • Magiszter #7
  Hát igen. Ráadásul a kirúgás is ilyen dolog. Beírják hogy "személyes ellentét miatt" és mehetsz is. Még csak részletezni sem kell: én a fizetésemet kértem ő meg nem akarta adni. Vagy mi is volt az az ellentét :(
 • asgh #6
  Azt is nehéz bizonyítani, hogy azért utasítottak el, mert nő vagy, cigány, túl fiatal, túl öreg, stb. Mivel a munkaadók alig 1%-a veszi a fáradtságot, hogy egyáltalán közölje, hogy nem vett fel (a többi egyszerűen nem jelez vissza) és azok sem közlik az okát (még csak kamu érvekkel sem erőltetik meg magukat), kb. reménytelen bármilyen diszkriminációt tetten érni.
 • Szefmester #5
  Nincs fészbukkom... most elemezzenek. ;)
 • tomcsa4 #4
  Egy átviszgálás során a letöltött képeket alapján mehet a büntetés. De amúgy nehéz bizonyítani.

  Képzeld el, felvesznek rendszergazdának és gépszerszerelés közben meglátod másoknak a képeit.
 • Magiszter #3
  Én Facebook-on minden megosztást úgy állítok be hogy csak az ismerősök láthatják. Néhányat meg csak úgy hogy XY személyek. Így ha jön egy munkáltató vagy HR-es megnézni, akkor max csak a profilomban szereplő adataimat láthatja, amik viszont egybevágnak az Önéletrajzommal...
  Aki minden szir-szart a "nagyvilágnak" posztol az megérdemli ha a részegen fetrengős képek miatt nem kerül be valahova.

  #2: Ez egy jó kérdés. Nem úgy nyitják a személyes interjút hogy "láttuk a Facebook profilját is", vagy a levélben az elutasításnál sem rakják a végére hogy "A Facebook feltöltései alapján került elutasításra".
 • Sajátvéleményem #2
  És azt, hogy lehet bizonyítani, hogy megnézte a profilomat a munkaadó?
 • DeviloftheHell #1
  ha az ugyvan beállitva bármely portálon hogy csak ismerösök aztán elemezhetik a nagy büdös semmit :D