Berta Sándor

Elkészült az európai állásfoglalás a geolokációs adatokról

Az európai uniós tagországok adatvédelmi biztosait tömörítő Artikel 29 nevű csoport elkészítette a GPS koordináták és más úgynevezett geolokációs információk gyűjtésével és tárolásával kapcsolatos állásfoglalását.

A dokumentum szerint a helyhez kötött szolgáltatások üzemeltetői a GPS koordináták és a geolokációs adatok segítségével "bizalmas áttekintéshez juthatnak az okostelefon-tulajdonosok szokásaival és döntési mintáival kapcsolatban", ezáltal "átfogó profilokat" készíthetnek. A technika ugyanis napjainkban már lehetővé teszi "a tartózkodási helyekkel kapcsolatos adatok állandó ellenőrzését".

A jogászok a jelenleg is hatályos európai uniós adatvédelmi irányelvek alapján azt javasolják, hogy a jövőben minden olyan mobil alkalmazás, amely a felhasználók tartózkodási helyére kíváncsi, világosítsa fel az információgyűjtés céljáról az embereket és egyúttal kérje beleegyezésüket a dologhoz. Ez különösen fontos a gyerekek és az alkalmazottak esetében. Emellett lehetővé kell tenni a készüléktulajdonosok számára, hogy szabályozhassák azt, hogy mennyire pontosan lehessen meghatározni a tartózkodási helyüket. Az aktivált szolgáltatásokat minden esetben jól láthatóvá kell az eszközök képernyőjén és a felhasználóknak lehetővé kell tenni, hogy az összegyűjtött összes adatot bármikor kitörölhessék a rendszerből.

Ezenkívül szintén biztosítani kell, hogy az emberek bármikor megtudhassák, hogy a szolgáltatások üzemeltetői milyen információkat tárolnak róluk, megtekinthessék az ezek alapján készített profiljukat, azt bármikor módosíthassák vagy akár ki is törölhessék. A szolgáltatók ráadásul a szükségesnél hosszabb ideig semmiképpen sem tárolhatják az összegyűjtött adatokat. Természetesen garantálni kell az információk megfelelő szintű védelmét is.

Mindez azt jelenti, hogy GPS koordinátánk akár rövid időn belül személyes adattá válhat és ezáltal ugyanolyan védettség is vonatkozna rájuk. Az új szabályozásra az iOS4, az Android és a TomTom adatgyűjtési botrányai miatt van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!