Berta Sándor

10 éves a WordPress

A 2003-ban létrehozott publikációs platform nagy mértékben hozzájárult a blogok globális elterjedéséhez és a világ megváltoztatásához. A WordPress a Wikipédia és a Linux mellett az egyik legjelentősebb szabad szoftver.

A WordPress segítségével 66 millió oldalt üzemeltetnek és több tízmillióra tehető az általa meghajtott blogok száma. A program legnagyobb előnye az egyszerűsége, segítségével könnyen lehet szövegeket írni és megjelentetni a világhálón. 2003. január 24-án jelentette meg Matt Mullenweg a blogjában a bloggerszoftverek dilemmáival kapcsolatos cikkét. Az apropót az adta, hogy az általa addig a bejegyzések megjelentetésére használt B2 alkalmazás fejlesztését leállították. A megoldást végül az jelentette, hogy mivel a B2 nyílt forráskódú volt, ezért szabadon lemásolhatta, módosíthatta és bővíthette. A munkában segítségére volt Mike Little.

Az általuk kifejlesztett B2-verzió 20003. május 27-én jelent meg és számos hibajavítást tartalmazott. Mullenweg az új programot a WordPress névre keresztelte el. A név az egyik barátjától, Christine Tremoulet fényképésztől származik. A WordPress első változata 2004 januárjában vált elérhetővé és Michel Valdrighi, a B2 megalkotója hamarosan hivatalos utódnak nevezte az alkalmazást, amelynek fejlesztésébe ezután ő is beszállt.

A program három dolognak köszönhetően rövid időn belül rendkívül népszerű lett. Az első ok, hogy nyílt forráskódú volt. Mullenweg és Little nem akartak pénzt keresni vele, a munkájuk mindenki számára hozzáférhető volt, a verziókat bárki szabadon módosíthatta. A második ok, hogy könnyen és gyorsan lehetett feltelepíteni. A csomagok letöltése és egy blog elkészülése között kevesebb, mint öt perc telt el. Ez gyakorlatilag napjainkban is így van, annak ellenére, hogy a szoftver számos új funkcióval és kiegészítővel bővült.

A harmadik ok pedig a rugalmasság. A felhasználó egy blogkeretet kap, amiben szabadon elhelyezheti a szövegeit, a fotóit, a videóit, a hivatkozásait és a bejegyzéseit, továbbá kiszűrheti a kéretlen elektronikus reklámleveleket és meghatározhatja hogyan nézzen ki az oldal. Ma már számos téma érhető el, így a WordPress igazán testre szabható. Az alapvető funkciók megértése néhány percbe telik. Aki képes elkészíteni egy Word dokumentumot, az a WordPress esetében is tud anyagokat szerkeszteni. Bármely cikk vagy kép megjelentetése csupán néhány kattintásba kerül.

Napjainkban becslések szerint a világ összes oldalának 20 százaléka kötődik valamilyen formában a WordPress rendszeréhez, segítségével naponta 500 000 új bejegyzést írnak és jelentetnek meg. A platform hozzájárult olyan IT-portálok létrehozásához, mint a TechCrunch és az Engadget, olyan cégek és szervezetek használják, mint az Amerikai Egyesült Államok Hadserege, a Nikon, a The Wall Street Journal, a Pepsi, a Ford, az eBay, az Intel, az NBA, a CNN, a The Next Web, az Adobe, a Yahoo!, a Volkswagen, az SAP, a ZDF, az Adidas, a Dell, a BBC, a UPS, a XING és a Nokia. A WordPress minden előnye ellenére koránt sem tökéletes, rendszeresen fedeznek fel új biztonsági hibákat, de hozzájárult a világ megváltozásához és a blogok elterjedéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #3
    Maradjunk annyiban, hogy nem egy kategória a Drupal és a Wordpress, de ez nem is baj. Utálom, amikor ágyúval lőnek verébre....
  • dyra #2
    A Drupalt ismerem piciket jobban. Azonban meg kell jegyeznem, hogy a Wordpresshez képest pilótavizsgás. Meglepően könnyű kezelni és egész összetett weblapok összehozhatók vele mindenféle programozási ismeret nélkül. Kétségkívül a legfelhasználóbarátabb CMS rendszer.
  • Rotcsa #1
    Nagyszerű platform, nagyon meg vagyok vele elégedve! :)
    A többi nagy konkurenst (Joomla!, Drupal, stb..) nem ismerem, azokat is sokan dicsérik! Bár ezeknek picit talán bonyolult a logikája,a WP-t egy nagymama is simán tudja használni!
    Ha a wp sablonok legyártása is olyan egyszerű lenne, mint a wp használata, na akkor lenne csak igazán robbanás ezen a területen! Vannak generátorok, de a jobbakért fizetni kell, az ingyenesek meg vagy bonyolultak,vagy alig tudnak valamit, sajnos.