MTI

Több ezer cenzora van a "kínai Twitternek"

Több ezer cenzora van a "kínai Twitterként" emlegetett Sina mikroblognak, ők igen gyorsan és hatékonyan dolgoznak - állítják amerikai és kínai kutatók nemrég megjelent tanulmányukban.

Az MIT Technology Review című amerikai szaklapban közzétett kutatás szerint a több mint félmilliárd regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblognak legalább négyezer, nyolcórás váltásban dolgozó cenzora van, s nekik minden percben 70 ezer új mikroblogbejegyzést kell "megtisztítaniuk". A mikroblog cenzúrázása két lépcsőben történik: bizonyos szavak használata már magában is ellehetetleníti az üzenet posztolását, a nyilvánosságra került bejegyzések konformitásáról pedig a cenzorok döntenek. A tanulmányt készítők szerint egyes, kényes témákról gyakran mikroblogolókat külön is figyelnek a cenzorok, a felhasználókat posztjaik törlése mellett alkalomadtán mikroblogoldalaik átmeneti bezárásával is büntetik.


A cenzorok munkája a kutatók szerint meglepően gyors és hatékony: az érzékeny tartalmak kiszűrése és eltávolítása a legtöbb esetben nem tart tovább egy óránál, és egyharmaduk ennél is gyorsabb, mindössze 5-30 perc alatt megtörténik. A tanulmány készítői úgy találták, hogy a megfigyelt fél hónap alatt az összes bejegyzés kevéssel több mint egytizedét távolították el, naponta nagyjából 4500 posztot. A mikroblogcenzorok egymástól viszonylag függetlenül, "munkamegosztással" dolgoznak - állítja a kutatás. Munkájuk a nap minden szakában sok, csupán éjjel egy és reggel hét óra között, valamint az este hét órás híradók alatt csökken a terhelésük.

A kínai nyelv sajátosságaiból adódó nehézségek miatt a mikroblogok 2010-es indulása óta igen kevés tanulmány született azok cenzúrájának működéséről. Legutóbb tavaly márciusban az amerikai Carniege Mellon Egyetem kutatói adtak betekintést a mechanizmusba, kiemelve: e közösségi oldalak cenzúrája kézi vezérlésű, valós idejű, a központi vezetés számára pedig kiemelt fontosságú. A kutatók arra is rámutattak, hogy a különböző kínai tartományok különbözőképp cenzúrázzák a híreket, a cenzúra intenzitása keletről nyugat felé erősödik, vagyis míg Sanghajban például átlagosan 11, Pekingben 12 százalékos a törlés, Tibetben már 53 százalékos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • COOLancs #7
  Még jó hogy nálunk nincs cenzúra, különben le se tudnám ide írni azt hogy _______________.
 • Eneff #6
  Nem kell Kínáig menni, ha cenzúráról akarsz hallani...
 • Amergin #5
  Nem kéne szemforgató módon félrenézni: cenzúra a fejlett nyugaton is van, csak úgy hívják, hogy moderálás. Vagyis a szalonképtelennek nyilvánított véleményeket itt is törlik, a címszó a "szélsőséges" vagy "offtopic". És igen-igen, ez az esgén is így van
 • Darth Sith #4
  Ha a számításba belevesszük, hogy az automatika kb 20-30%-át kapásból letiltja, akkor is marad durván 45-50 ezer post/perc, ami 30-45db -ra redukálja post/perc/fő. Ez is nagyon sok, pláne ha 8 órán át ilyen tempóban kell csinálni..
 • bdzsana #3
  Elég naív vagy azzal a 8 órás munkaidővel:D
 • Tetsuo #2
  Persze, hogy reszben automatizalva van. De meg igy is durva melo lehet. Inkabb a rizsfold.
 • kvp #1
  4000 / fo / nap -> 1000-1500 fo / 8 oras muszak
  70000 post / perc -> 45-70 post / perc / fo

  Ez a letszam teljesen manualisan vegezve a munkat nagyon kevesnek tunik. Vagy nem szurnek mindent vagy reszben automatizalva van.