Berta Sándor

Börtönbüntetést kapott három vietnami blogger

A bloggereket a vádirat alapján az állam ellen kifejtett propagandatevékenységért ítélték el letöltendő börtönre. Csak évek múlva szabadulhatnak.

A két férfi és egy nő súlyos büntetést kapott. Ta Phong Tan, Nguyen Van Hai és Phan Thanh Hai nevéhez fűződött a Szabad Újságíróklub 2007-es létrehozása. A szervezet a vélemény- és a sajtószabadságért harcolt. Az első letartóztatásokra már néhány hónappal később sor került. A fővárosi népbíróság az indoklásban kiemelte, hogy a három személy az internet népszerűségét olyan cikkek megjelentetésére használta fel, amelyekben rossz színben tüntették fel a kormányt. Emellett bírálták a helyi kommunista pártot és rombolták az államba vetett közbizalmat, ezért nem is kaphattak enyhe büntetést.

A Voice of America információi szerint a három blogger közül a legismertebb, az 50 éves Nguyen Van Hai, alias Deiu Cay 12 év letöltendő börtönt kapott. A családjára a letartóztatása óta folyamatosan nyomást gyakoroltak a hatóságok. Róla korábban még Barack Obama amerikai elnök is megemlékezett a Sajtószabadság Világnapja alkalmából.

A 43 éves Ta Phong Tannak, az egykori rendőrnek 10 évet kell rácsok mögött töltenie és azután további három évet házi őrizetben kell maradnia. Az ő "bűne" az volt, hogy kiteregette a világhálón a helyi rendőrség korrupt ügyeit és szóvá tette a tisztességtelen bírósági ítéleteket. Az ő családját is rendszeresen zaklatták, az édesanyja ezért öngyilkos lett, felgyújtotta magát.

A szintén 43 éves és ügyvédként dolgozó Phan Thanh Hai-t 4 év börtönre ítélték, mert a kormányt bíráló cikkeket tett közzé. Ő azért úszta meg ennyivel, mert bűnösnek vallotta magát. A három blogger elleni per lefolytatását egyébként hosszú időn keresztül halogatta a vietnami kabinet, mert a nyugati kormányok folyamatosan nyomást gyakoroltak rá azért, hogy engedje szabadon a bloggereket. Ugyanezt akarta elérni a Human Rights Watch nevű szervezet is.

Vietnamban az elmúlt évek gazdasági fellendülésével párhuzamosan az internet is egyre nagyobb szerepet játszik és emellett hódít az online cenzúra is. A helyi kormány a 2000-es esztendők közepéig nem igazán foglalkozott az online tartalmak kérdésével, azonban a helyzet megváltozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #1
    Meg kellene már dönteni az ilyen diktatúrákat...