SG.hu

Bezárták Kína két legnagyobb mikroblog-szolgáltatóját

Kína két legnagyobb mikroblog-szolgáltatójánál felfüggesztették a véleménynyilvánítás lehetőségét, mivel előzőleg oldalaikon olyan rémhírek jelentek meg, amelyek szerint a fővárosban katonai puccs előjeleit tapasztalni - közölte a kínai média.

A twitterhez hasonló szolgáltatást nyújtó Sina és a Tencent külön-külön közleményben tudatta, hogy oldalaikon - a vejpón (weibo) és a t.qq-n - a felhasználóknak március 31. és április 3. között nem lesz lehetőségük kommentelésre. A két megbüntetett szolgáltató indoklása szerint a mikroblogokon "rémhíreket és törvénytelen információkat terjesztettek". A kínai hatóságok az esettel összefüggésben 16 weboldalt bezárattak és hat embert őrizetbe vettek. Őket tartják felelősnek az internetes rémhírek kiagyalásáért és terjesztéséért.


Az állami internetfelügyelet és a pekingi rendőrség tájékoztatása szerint az intézkedésre azért került sor, mert helyet adtak olyan álinformációknak, amelyek szerint "katonai járművek tartottak Pekingbe; valami nincs rendben Pekingben". A már említett két mikroblog oldalon hamar elterjedtek a "hírek", amivel kapcsolatban a felügyelet annyit közölt, hogy az érintetteket a két szolgáltató székhelyén, Pekingben és Kantonban (Guangdong), a hatóságok tettük súlyának megfelelően "megbírálták és megbüntették". Ismeretlen létszámú internetezőt ugyancsak megfeddtek és felvilágosítottak cselekedetük súlyáról - derül ki médiajelentésekből, azzal, hogy ezek egyúttal "megbánást tanúsítottak".

A CNN hírtelevízió által szakértőként megszólaltatott kuangcsoui (Guangzhou) egyetemi docens, Csang Csi-an (Zhang Zhian) szerint a történtek egyértelmű üzenetet küldtek az internetezők számára. Azt, hogy az online bejegyzéseikért felelősséggel tartoznak: "Ha valami nem igaz, hamis, ha csak a képzelet szüleménye, akkor lépünk és megbüntetünk." A legújabb kínai rendelkezések szerint a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a valós névvel történő regisztrációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)