Berta Sándor

Bezárták a legnagyobb orosz közösségi portált

A helyi kormány átmenetileg bezárta a legnépszerűbb orosz közösségi oldalt. Az intézkedés alighanem véletlenül történt, annak ellenére, hogy a cég vezetője többször is összetűzésbe keveredett a hatóságokkal.

A VKontakte jelenleg 210 millió regisztrált taggal rendelkezik. A honlap címe egy olyan feketelistára került fel, amely a nem kívánatos tartalmakat terjesztő portálok címeit tartalmazza. Az intézkedés miatt az orosz internetezők nem érhették el a szolgáltatást, amely néhány órával később lekerült a tiltólistáról.


Pavel Durov
Pavel Durov, a VKontakte üzemeltetője többször is vitába keveredett az orosz hatóságokkal, többek között azzal vádolták meg, hogy ellenzéki aktivisták számára lehetővé teszi egy Putyin-ellenes fórum megszervezését. 2011-ben Durov megtagadta a titkosszolgálatnak azt a követelését, hogy tegye lehetetlenné a disszidensek által a tüntetések szervezésére létrehozott csoportok munkáját. Áprilisban pedig azzal vádolták meg, hogy ő okozta azt a szentpétervári autóbalesetet, amiben egy rendőr könnyebben megsérült. A férfi ezt is tagadta, április 24. óta azonban nem elérhető a nyilvánosság számára és most a VKontakte is elérhetetlennek bizonyult egy időre.

Vlagyimir Pikov, az orosz távközlési felügyelet (ROSKOMNADZOR) szóvivője szerint csupán hiba történt, a közösségi oldal véletlenül került feketelistára és a hiba felfedezése után azonnal el is távolították onnan. Aktivisták ennek ellenére nem hisznek a tévedésben és aggódnak a VKontakte jövőjéért. Attól tartanak, hogy az intézkedés nyomás alá helyezheti a platformot és ezért a jövőben szigorúbban fog fellépni a Putyint bíráló tartalmakkal szemben. A tét az, hogy ki ellenőrizheti a felhasználók által generált és a kormány számára kényelmetlen tartalmakat. "Minden nagy sajtóorgánumot a Kreml ellenőrzése alá vonnak és a VKontakte az utolsó olyan szervezet, ami még szabad" - jelentette ki Nyikolaj Kononov újságíró és Durov önéletrajzi írója.

Durov nem biztos, hogy még az országban van, egy forrás szerint a múlt héten részt vett a VKontakte svájci felügyelőtanácsi ülésén. Az alapító 12 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a közösségi oldalban, de a birtokában van a részvények több mint 40 százalékát birtokló Mail.ru szavazati joga is, amely pénzügyi befektetőként van jelen. Ugyan nemrég egy Kreml-kapcsolatokkal rendelkező alapítványhoz került a maradék 48 százaléknyi részvény, de ez kevés ahhoz, hogy irányító szerepe legyen a kormánynak.

Oroszországban tavaly novemberben lépett hatályba az a sokat támadott törvény, ami a világháló eddiginél szigorúbb ellenőrzését teszi lehetővé feketelista és Deep Packet Inspection (DPI) eljárások segítségével. Az új jogszabály előírja, hogy külön listában kell összegyűjteni azokat az oldalakat, amelyekhez a hozzáféréseket blokkolni kell. A korlátozásokat minden esetben az internetszolgáltatóknak kell végrehajtaniuk. A cenzúrának gyakorlatilag minden jelentősebb piaci szereplő behódolt: a Facebook profilokat töröl, a Twitter blokkolja a hozzáféréseket bizonyos tweetekhez, csupán a Google engedelmeskedik vonakodva a felszólításoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!