Berta Sándor

Mindenki behódolt az orosz cenzúrának

A Facebook profilokat töröl, a Twitter blokkolja a hozzáféréseket bizonyos tweetekhez, csupán a Google engedelmeskedik vonakodva a felszólításoknak. Működik az orosz internetes cenzúra.

Oroszországban tavaly novemberben lépett hatályba az a sokat támadott törvény, ami a világháló eddiginél szigorúbb ellenőrzését teszi lehetővé feketelista és Deep Packet Inspection (DPI) eljárások segítségével. Az új jogszabály többek között előírja, hogy külön listában kell összegyűjteni azokat az oldalakat, amelyekhez a hozzáféréseket blokkolni kell. A korlátozásokat minden esetben az internetszolgáltatóknak kell végrehajtaniuk. Hivatalosan ezeknek az intézkedéseknek az a céljuk, hogy megakadályozzák a gyermekpornográf anyagok, a drogok és az öngyilkosságot népszerűsítő tartalmak terjesztését. A letiltásokat nem csak a bíróságok rendelhetik el, hanem a belügyminisztérium, az állami drogellenes hivatal és a fogyasztóvédelmi hivatal is. A hatóságok által benyújtott kereseteket jogi szempontból soha nem vizsgálják. Az intézkedéseket az illetékes ROSKOMNADZOR (az IT, a kommunikáció és a média ellenőrzésére létrehozott orosz hivatal) felügyeli.

A cenzúra miatt a Pussy Riot punkegyüttes több videoklipjét is betiltották és nőtt a helyi internetszolgáltatókra nehezedő nyomás, miután az Orosz Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy nem csak a tiltott tartalmakat terjesztők sértenek törvényt, hanem azok is, akik lehetővé teszik az ilyen személyek internethozzáférését. A legsúlyosabb esetben az internetszolgáltatók akár a működési engedélyüket is elveszíthetik. Mindezek tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy nem alapíthattak pártot az orosz kalózok.


A szabályokat természetesen a gyermekpornógráfia ellen hozták

A Facebook, a Twitter és a YouTube is eddig eleget tett a ROSKOMNADZOR felszólításainak, igaz, a YouTube először megtámadta a döntést, pedig a sikerre gyakorlatilag semmi esélye nincs. A hivatalnak ugyanis lehetősége van arra, hogy ha egy vállalat három napon belül nem törli a vitatott tartalmakat vagy nem blokkolja az azokhoz való hozzáféréseket, akkor lehetetlenné tennék az internetszolgáltatóhoz való csatlakozást.

A ROSKOMNADZOR első lépésként olyan tartalmakat és oldalakat töröltetett, amelyek nem a politikával kapcsolatosak, hanem a nyugati világban is tiltakozásokat válthatnak ki, ilyen volt a Facebookon a Club Suicid (öngyilkos klub) honlapja. A közösségi oldal eleget tett a felszólításnak és törölte a profilt, mert az sértette a használati feltételeket. Az Izvesztyija riportere szerint a megjelentetett tartalmak ugyanakkor csak poszterek, képregények és vicces útmutatók voltak.

A Twitter márciusban orosz felhasználók öt bejegyzéséhez blokkolta a hozzáférést. A mikroblog Oroszországban tweeteket és adott esetben egész profilokat is elérhetetlenné kell tegyen. Az orosz online felügyelet dicsérte a cég fellépését, mondván elégedettek a Twitterrel, magatartásuk hozzájárul ahhoz, hogy Oroszországból záros határidőn belül eltűnjenek az illegális tartalmak. Március közepén vált ismertté, hogy a helyi belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) több éve képes lehallgatni a Skype-on keresztül folytatott beszélgetéseket és megállapítani a telefonálók pontos tartózkodási helyét. Néhány napja pedig civil szervezeteknél tartott házkutatást az orosz államügyészség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #30
    Gratulálok. Ismét olyan szól bele, akinek fogalma sincs az aktualitásokról.
    Igen, régi lejárt lemez, visszavették a MNYP pénzeket.
    Helyes.
    Tényleg, hisz szépen megléphettek volna vele a cégek, akik ugyebár virtuális, nem létező dolgok, így nincs is kin követelni ... egyértelmű.
    Támogatom.

    Csakhogy, a mai nap nem erről szólt.
    Hanem arról, hogy akkor legyen a beígért egyéni NYP számlák, csakhogy NULLÁRÓL !

    OVi, Kósa meg a Lézer jani aláírásával ott az ellenkezője!

    Tehát mindegy, hogy te fizetted az átkosban, majd a kötelező magánnyugdíjba (amit szám szerint tudsz, hogy mennyit vettek vissza) ... ez nem számít.
    X éves vagy, és van egy 0 Ft-os állami nyugdíjpénztár számlád.
    Meg nekem is. Meg mindenkinek.

    És aki érti, hogy mi a különbség a között, hogy adó formájában szedik be, vagy járulékként, az tudja ez mit is jelent (járulékért köteles az állam ellenszolgáltatást nyújtani, adóért pedig -szó szerint- semmit sem köteles).

    Tehát nem csak, hogy lenyúlták a MNYP pénzeket, 0 Ft-os számlával indulsz, de a nagy részét adó, 24%-os nyugdíj-biztosítási járulék (most már nyugdíjadó) NEM FOG BELESZÁMÍTANI !
    (azt felejtsük ugye nyugodtan el, hogy kiküldték Rogánt tüzet oltani, hogy de mégse ... a lényeg az, és mindig is az volt, amit a parlamentben megszavaztak ... ahogy Viktor mondta, ne azt nézzétek mit mondunk, hanem hogy mit csinálunk ... na ezt.)

    Tudod mit fogsz te (meg én) kapni nyugdíjként? Hát, fityiszt

    (és akkor még nem említettem a generációs problémát, melyet a megnövekedett, dolgozni sosem dolgozott réteg ad, akitől adó se fog ugyebár befolyni soha életükben -sőt megy ki börtönkosztra, őrzésre-, tehát nem is lesz miből fenntartani a jelenlegi rendszert ... míg ha saját számlád van, ami alapján kötelezettek lennének fizetni a neked járó nyugdíjat ... de miből is ?? ha nincs aki befizetné ?? bizony el kellene venni máshonnan ... de akkor nem lehet annyit lopni
    Ahogy a vicc is mondja: NE LOPJ ! Az ÁLLAM NEM TŰRI A KONKURENCIÁT !)
  • halgatyó #29
    Ez a magánnyugdíj bődület minden fórumon előkerül, hiába tesszük tisztába 100-szor is, ez lepattan AZOKról. Hát akkor szépen türelmesen:

    Nem tűnik fel, hogy a magánnyugdíjpénztárnak nevezett korrupt csaló maffiák CSAK A FIATALOKAT VETTÉK ÁT (akik fizetnek befelé), az öregeket meghagyták az állami nyugdíjpénztárnál? Vajon erről miért nem beszéltek?
    Nem az lett volna a tisztességes, ha a megalakuló "magánntyugdíjpénztárak" (pénzlenyúló és eltőzsdéző-el-szerencsejátékozó disznók)PONTOSAN ARÁNYOSAN VETTEK VOLNA ÁT KÜLÖNBÖZŐ KORÚ EMBEREKET, köztük a MÁR nyugdíjasokat is? Pont olyan arányban, ahogyan az az állami nyugdíjpénztárban volt!

    És ezután lehetett volna bebizonyítani, hogy ők mennyivel jobbak, mint az állami....
    Jaaa, hogy ahhoz nem fűlött a foguk, ja. Mert akkor kifelé is sokat kellett volna fizetni, és nem dőlt volna befelé a lé, az offshore számlákra. Évtizedeken át, munka nélkül, olyan méretű pénzek, hogy az audi gyár termelése ahhoz képest kismiska.

    Aztán majd évtizedek múlva meg lehet csődöt jelenteni, mint az Enron-csőd idején, ugye. Meg lehet felszívódni a pénzzel a Bahamákra...

    Na, ezt a nagy bulit szüntette meg az Orbán kormány. Sok vitatható intézkedése volt már ennek a kormánynak, de ez az intézkedés a 3 legjobb és leg-igazságosabb húzásuk egyike volt!
    Ha én kormányoznám a világot, az összes magánnyugdíj-elsikasztó-eltőzsdéző maffiózót karóba húzattam volna.
  • halgatyó #28
    Putyinnak 100 %-ig igaza van. Azok az álcivil szervezetek valójában egy csendes háború eszközei, a népek érdekeit és értékeit képviselni próbáló kormányok ellen.

    Észre kellene venni, hogy a világban háború folyik, csak (általában) nem forró fegyverekkel, hanem csendesen, és VÉGTELENÜL HAZUG ÉS SUNYI módszerekkel, végtelenül aljas célok érdekében.

    Demokráciáról papolnak a hitványszarok miközben az egyik oszlopos képviselőjük épp a minap fejtette ki, hogyha nem megy a kormány eltávolítása demokratikusan (vagyis nem sikerül a nép pofájába annyit hazudni), akkor majd menni fog NEM demokratikusan.... és ezt a kétlábonjáró fost épp nagykövetnek készülnek ideküldeni.
    Orbánt lehet szeretni meg nemszeretni. De ha azokat nézem, akik az ellenségei a kormánynak, és akik Magyarországra és a (meglehetősen ellentmondásos, és néha bizony hibázó) mai kormányra fröcsögnek vadul,
    ha AZOKAT nézem, akkor rögtön az Orbán kormány ájult hívévé válok! Mert AZOK nem emberek, azok még féregnek se lennének jók.
  • mrzed001 #27
    Gondolom hallgatod éppen most a nyugdíjvagyon ellopásának legalizálását jelentő 2/3-os törtvény vitáját a parlamentből ?
    Neeeem? Akkor sajnos nem vagyunk egy szinten, így igen nehéz lenne veled bármiféle vitát folytatni (azt se tudod mi a téma, honnan tudnál akkor bármiféle érdemi vitát folytatni a témában ??? Hát sehogy.).
  • bvalek #26
    A gratuláció helyett akár válaszolhattál volna. Mert három év után még mindig csak ott tartunk, hogy a patásorbán egyszer majd elhozza az armageddont, de még mindig nincs itt. A sápítozó rettegök mást nem tudnak mint aggódni, hogy a távoli jövöben majd egykor diktatúra lesz. Kezd már unalmas lenni. ITT és MOST akarom tudni, hogy milyen jogomat vették el, és mivel korlátoznak, ne süketeljetek arról, hogy ez vagy az az intézkedés majd hú de antidemokratikus lesz szerintetek. Mert sem az új alkotmány nem korlátozott senkit, sem a médiatörvény nem nyomta el gyülölködö ballib sajtót, de a gazdasági intézkedések sem szüntették meg a szabad piacot (csak a szabad rablást), szóval a vészmadárkodás eddig nem jött be. Az, hogy nem a kedvenc elvtársak kezében van a hatalom, sajnos nem érv. Lehet sírni miatta, de nincs abban semmi antidemokratikus, hogy a kutyának sem kellenek.
  • mad mind #25
    Csak gratulálni tudok, értelmes írásodhoz. Rád tökéletesen igaz a "Hit által látni." A hited befolyásolja a látásod.
  • sanyicks #24
    - a gátakat a lakosság, és a gyakori szavazások alkotják (lásd svájc)
    "Aztán, hogy hogyan működik ez egy USA demokráciában." sehogy attól még hogy demokráciának hívják az óriásvállalati, és banki diktatúrát, attól még nem lesz az :) Svájcban lehet nézelődni ha valami demokráciához közel állót szeretnénk látni.

    Nemnagyon kellett viktornak trükk a változtatásokhoz, ahogy ferencnek sem kellett, hiszen olyan birka a nép hogy mindent megenged.

    Magyarország nem szűnt meg köztársaság lenni, csak beékelődött egy "gép" is a nevébe :) ami legalább jobban hangzik mint a "közstrabagtársaság" :)
  • Tetsuo #23
    Demokrácia még soha sem volt, de ha lenne is rossz lenne.
  • bvalek #22
    Bojzasztó! Jettenes! Májis jettegek, de még mielött kivándojlok Kijgizisztánba, légyszi ájuld máj el nekem, hogy milyen jogomat és szabadságomat vette el tölem EDDIG a patásojbán? Csak hogy legyen miéjt sápítoznom a kijgiz elvtájsaknak, mejt máj nagyon unják, hogy az miatt kell jettegni, amit a patásojbán csinálni FOG A TÁVOLI JÖVÖBEN, egészen tutibiztosan de nemsokája és szinte máj holnap.

    Kell hogy valami tajtalmas szennyel tudjam mocskolni onnan messzijöl a hazámat, ne kelljen mindent magamtól hazudni. Fájasztó magamtól annyi hülyeséget összefantáziálni. Sajnos az, hogy a kedvencelvtájsakja a kutya sem szavaz, semmilyen választási jendszejben sem, nem elég bün, hiába felhábojító minden jóéjzésü, haladó szellemü világpolgájelvtájs számája. A demokjácia az kéjem demokjácia, és aki nem éjt egyet azt ki kell ijtani. Teljesen demokjatikusan, kéjem.

    Na álljon meg a felvonulás, miféle köztájsaság? Az elöbb még nem pjoletájdiktatúja voltunk? Hát méj nem szóltatok? Éljen Jákosi, éljen... akajom mondani Bajnai, éljen Bajnai! *vastaps*
  • mrzed001 #21
    Lusta vagyok litániát írni, szóval valaki magyarázza már el legyen olyan szíves az ovi-soknak, hogy mit is jelentenek egy demokratikus államban a kormányt kontrolláló fékek és gátak rendszere, mik alkotják, mely hivatalok és szervek, azok hogy gátol(nák/ták), hogy valakiből cézár legyen ...
    Aztán, hogy hogyan működik ez egy USA demokráciában.
    Aztán, hogy hogyan, nem egyszer milyen aljas és undorító (még egy orosz is elszégyellné magát) trükkökkel szüntette itt meg ovi.
    Aztán mondjuk fel lehetne sorolni az ovi-soknak, hogy pl hogy vesztették el a jogukat arra, hogy nyugdíjat kapjanak (mert adó lett, és azért semmit sem köteles az állam adni)
    És legvégül, hogy hogyan szűnt meg Magyarország köztársaság lenni.