Berta Sándor

Minden háztartásban lehet majd 3D-nyomtató

Egy szingapúri cégnek köszönhetően elérhetővé vált a 350 dollárnál olcsóbb 3D-nyomtató. Kérdés, hogy mennyi időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy ezek az eszközök elterjedjenek.

A Pirate3D által bejelentett Buccaneer nevű készülék bevezető ára 350 dollár. Az alacsony árnak köszönhetően a berendezés meghódíthatja a világpiacot. Ben Jastram, a Berlini Műszaki Egyetem 3D Laboratóriumának vezetője a bejelentést az első Polaroid fényképezőgép megjelenéséhez hasonlítottaekor. Azt a gépet nem a kiváló minőségű fotók készítésére fejlesztették ki, és az olcsó 3D-nyomtató ugyanígy inkább lesz alkalmas játékos dolgokhoz, mint komoly termékek előállítására.


A nyomtatáshoz tervrajzok is kellenek, szóval ha egy társasjátékból elveszett figurát szeretnénk pótolni ahhoz valahonnan le kell töltenünk a receptjét is

Roger Chang, a Pirate3D vezérigazgatója ugyanakkor némiképp cáfolta ezt. "A víziónk az, hogy minden háztartásban legyen egy 3D-nyomtató". Közlése szerint ahhoz, hogy ezt elérjék, nem kizárólag az alacsony árra törekedtek, hanem az okostelefonokkal vagy tábla PC-kkel való egyszerű kezelhetőségre is. Ezek a készülékek WLAN-on keresztül kommunikálhatnak majd az eszközzel. A kinyomtatott tárgyak műanyagból készülnek, az egyes rétegek vastagsága legfeljebb 100 mikrométer lesz, míg a nyomtatási sebesség akár 50 mm másodpercenként. (Minél kisebb az egyes rétegek vastagsága annál precízebb a megmunkálás, napjaink sztárjához, egy pisztolyhoz ennél tízszer vékonyabb rétegek kellenének.)

Jastram azonban fenntartja a véleményét, miszerint a Buccaneer segítségével senki sem fog kerékpár- vagy motorkerékpár-alkatrészeket gyártani otthon, ehhez ugyanis 150 000 dolláros vagy még drágább 3D-nyomtatókra lenne szükség. A mindössze 15 x 10 x 12 cm méretű nyomtatási terület még a hobbi szintű felhasználást is jelentős mértékben gátolhatja majd. A Pirate3D legnagyobb konkurense jelenleg a Makibox, amely már 200 dolláros áron kapható. Jastram szerint nem véletlen, hogy a 3D-nyomtatás ennyire felkapott téma lett, ennek oka az olyan nyílt hardverprojektekben keresendő, mint például a Reprap. Szingapúr komoly tényező lehet ezen a piacon, hiszen a miniatűr állam a következő öt évben összesen 500 millió dollárral fogja támogatni a 3D-nyomtatóipart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Linkout #45
    Beszűkült látásmód.

    Miért kellene kohó egyáltalán, amikor atomi szinten tud majd felépíteni anyagot?
    Minden csak idő kérdése.
  • Tetsuo #44
    Persze, persze. És minden fémhez kulon kohó lesz beleépítve, az otvozeteket is maga keveri ki. :) Sot, a nyomtatottt házba meg belenyomtatja az elektronikát, ahhoz meg a processzorokat. ;)

  • Co1e #43
    Stark meg jarvis... ha logikusan végigvezeted a fejedben...a technika megvan... ergo az előállítása lehetséges...más kérdés hogy a világ nem abba az irányba halad hogy fejlődni fejlődni fejlődni.
    Hanem Hogy ÚJ KOCSI ÚJ HÁZ ÚJ FELESÉG kell a tulajdonosoknak.

    Licencelve a termékek?ne nevettess :D TORRENT WAREZ STB... ez tartja fent a világot...jó példa erre mikor bedölt az egyik filemegoszto portál... érdekes modon sokkal kevesebben mentek moziba..mert amiről nem tudom milyen,nem is nézem meg.
    Meg szépen az emberek ujra megtanulnak mérni meg modellezni meg stb... aztán megcsinálják ami nekik kell ;)
  • Cefet #42
    Itt most konkrétan a jövőt látjuk megszületni...
    Ajánlom figyelmetekbe!
    A Star Wars jutott eszembe a videóról: a felhasznált anyagok adta korlátokon belül szinte bármilyen formájú, alakú épületeket létre lehet majd hozni. A komplett fűtési és vízvezeték rendszerrel! Lehet, hogy még a villanyvezetéket is belenyomtatja a falba. Nagyon gyorsan! Ráadásul előtte megnézheted majd kicsiben (kézbe is veheted), hogy milyen is lesz. És nem, nem lesz drága. Ez csak a gyártott mennyiségtől függ...
  • Szefmester #41
    A mechanikáját, burkolatát tuti, utána meg már csak a vezetékelés és az elektronika kell. :D
  • boyscout #40
    lehet majd nyomtatót nyomtatni? mert jó lenne ha valaki venne egy nagy profit és akkor nyomtatni vele másikakat :D
  • Tetsuo #39
    Akkor lesz igazán elterjedt, ha majd sokféle anyagot tud használni/eloállítani.
    Futoelemtol a virágsziromig. :)
    Egyelore marad az efféle muanyag.

    Akkor pedig majd ugyanúgy kell fizetnunk a tárgyakért, hiszen licenszelve van/lesz a tervrajz, a belevaló anyag sem lesz olcsó, ha minoséget akarunk, ugye.
    A net pedig tele lesz olcsó de kontár tervrajzokkal. :)

    Kis modellautókhoz meg, jó már most is...
  • csimmasz #38
    szerintem a hasznosságát a technologianak senki sem vonja kétségbe, mint irtam lentebb egy terepasztal elkészítése valami isten aldasa lehet, művészek és barkácsolók, modellezők imádni fogják, amit én nem hiszek, az az, hogy mindenkinek lesz otthon mint amit a cikk sugall.
    a nagytöbbségnek nincs es nem is lessz rá szüksége otthon.
    Enyi.
  • Freeda Krueger #37
    3D nyomtatott Mi-6 kerék 1/35

    A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek...
  • narumon #36
    Nem tudom mi ez a nagy ellenszenv a technikával. Most még TE nem tudsz értelmes dolgot nyomtatni oké. Senki nem állította, hogy mindenkinek lesz ilyen otthon (síma nyomtatója sincs mindenkinek). Aki kicsit is szeret barkácsolni, designkodni vagy van valamilyen hobbija amihez eszközök kellenek - nos nekik / nekünk nagyon jó lesz. Persze nem állítom, hogy most amikor mondjuk egy műanyag idom előállítása többszöröse annak mint az OBI-ban kapható, de amikor majd azon a szinten lesz, hogy az obiban 300Ft egy ilyen, otthon kinyomtatva meg 450, akkor rengetegen fogják otthon kinyomtatni - főleg hogy még specializálni is tudja.