MTI

Forgalmazásra kész a 3D nyomtatóval előállított lőfegyver

A világ első, 3D printerrel kinyomtatható kézi lőfegyvere CAD-fájljainak internetes terjesztését tervei szerint a hét elején kezdi el a Defense Distributed nonprofit csoport - közölte a Forbes magazin.

A Liberator elnevezésű lőfegyver a fém ütőszeg kivételével teljes egészében műanyagból készül. Tizenhat prototípusát ABS-műanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberű fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas. Annak érdekében, hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy mintegy 170 grammos acéldarab is.

Kényes kérdéseket vet fel ugyanakkor az a lehetőség, hogy a Defense Distributed által a Defcad.org oldalon hozzáférhetővé teendő fájlokat, elvben legalábbis, mindenki saját belátása szerint, akár illegálisan, regisztrációs szám és háttérellenőrzés nélkül kinyomtathatja. A Defense Distributed csoportot, amely márciusban kapta meg a lőfegyverek gyártásához szükséges szövetségi engedélyt, Cody Wilson, a Texasi Egyetem 25 éves joghallgatója alapította. Azt a célt, hogy kifejlessze a világ első, háromdimenziós nyomtatóval előállítható lőfegyverét, nyolc hónappal ezelőtt tűzte ki célul.


"Mindenki a 3D nyomtatók forradalmáról beszél. Nos, mit hittek, mi történik majd, ha mindenkinek lesz ilyen eszköze?" - kérdezte a múlt hét elején a Forbesnak nyilatkozva Wilson. "Látni akarom, hogy milyen potenciál rejlik ebben az eszközben, tud-e fegyvert nyomtatni" - tette hozzá. Wilson programja, amely a lőfegyverekre és az információ cenzúrájára vonatkozó jogi szabályozás határait feszegeti, éles vitát váltott ki az Egyesült Államokban. A Defense Distributed egyebek között több katonai típusú fegyver alkatrészét tette háromdimenziós nyomtatón előállíthatóvá.


A Stratasys cég, miután megtudta, hogy mire használja a Defense Distributed a tőle bérelt nyomtatót, tavaly decemberben lefoglalta a berendezést. Steve Israel New York-i képviselő törvénymódosítást terjesztett elő, amely a 3D nyomtatókon elkészíthető fegyverekre is kiterjesztené a fémdetektorok által észlelhetetlen lőfegyverekről szóló törvény rendelkezéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #9
    CSak Nehogy Terroristák(/tenoristákok) Kezébe Kerüljön! mert minmeghalunk, kilenctizenegy holokauszt jajjajajaj :)
  • mcganyol #8
    A pénznyomtatás nem a nyomtató minőségén múlik, ne vicceljél már!
    Próbálj meg tapintásra csak egy kicsit is hasonlító papírt szerezni mint amire a pénzt nyomják. Qrvára lehetetlen. Én alaposan körbejártam a témát (pusztán kiváncsiságból). Ez annyira lehetetlen, hogy még németországnak sem sikerült elfogadható minőségű fontot nyomtatnia (az akkori dollárt úgy ahogy sikerült másolni), a teljes nyomdaipari hátterével, szaktudásával és gyak. korlátlan erőforrásaival (http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Bernhard).

    Itt nem az a kérdés h most milyen a minősége a 3d nyomtatón kijövő fegyvernek vagy hogy mennyibe kerül. hanem az hogy idővel majd fejlődik, meg olcsóbbá válik vélhetően, ahogy egyre több ember számára elérhető lesz. Itt az a probléma, hogy műanyagból gyakorlatilag tetszőleges alkatrészeket (egyedieket) készíthet otthon pistike. CNC géppel (és kellő tudással) persze most is csinálhat magának, de az a technológia sosem fog elterjedni a háztartásokban. A vizió az, hogy a 12éves pistike otthon, pusztán gombok megnyomogatásával képes lesz magának fegyvert gyártani, mindenféle tudás/engedély/felügyelet nélkül.

    Szerencsére az ütőszeg, és - legalábbis romboló hatású - töltény mag [aka. lövedék] nehezen elképzelhető műanyagból (mint ahogy most nem is abból van) és természetesen maga a lőpor, mint kémiai energiahordozó nem váltható fel mással. De őszintén szólva lőport sem teljesen lehetetlen otthon csinálni... de legalább nem elég pusztán a számitógépen gombokat megnyomni hozzá...
  • NEXUS6 #7
    CS.N.T.K.K. & A.M.É
  • Vol Jin #6
    Nem a minőség a lényeg, hanem az, hogy nem mutatja ki a detektor.
  • Vol Jin #5
    "CS. N. T. K. K. !"

    WTF?
  • NEXUS6 #4
    Azért ez némileg hasonló kérdés, mint a sima jobb minőségű nyomtatóké/fénymásolóké, amelyek olyan minőségűek, hogy valamelyikkel viszonylag elfogadható minőségű hamisított pénzjegy is nyomtatható.

    Azonban érdekes módon, a pénzügyi válság ellenére nem azt a megoldást választják az emberek, hogy saját pénzjegynyomdát nyitnak!;D

    Szerintem, csak annyi fegyver fog így készülni, amennyire eddig is igény volt, csak eddig max a feketepiacról szerezték be. De valszeg ezután is onnan fogják, mert egy ilyen nyomtatott fegyver minősége csapnivaló egy kézileg barkácsolt AK-hoz képest is. Ráadásul a feketepiaci ár jelenleg töredéke annak, mint amennyiből egy nyomtatott fegyver kihozható.

    Breivik egy ilyen muskétával nem 100-as nagyságrendű, hanem max 10 ember életét lett volna képes kioltani, ami végül is üdvözlendő, ha onnan nézzük, kis feketehumort a témával kapcsolatban megengedve.
  • Tinman #3
    "CSofadt Nímand Tróger Köcsög Kínaiak!"

    Öööö... mi is a bajod a kínaiakkal? ^^
  • sanyicks #2
    CS. N. T. K. K. !
  • duke #1
    Ez akkor lenne fasza, ha loszert is tudna bele nyomtatni.