Berta Sándor

Az internetsemlegesség mellett állt ki az EU

Az Európai Bizottság még az idén elkészíti azt a jogi ajánlást, amelynek célja, hogy biztosítsa a felhasználóknak, hogy minden internetes tartalomhoz hozzáférjenek.

"Jelenleg Európában az internetsemlegességet jogilag csak nagyon kis mértékben védik. Az Európai Bizottság ezen akar változtatni; azt szeretnék, ha a felhasználóknak több joguk lenne és a szolgáltatókra világos kötelezettségek vonatkoznának" - nyilatkozta Ryan Heath, aki Neelie Kroes bizottsági alelnök szóvivője. Health kiemelte, hogy elsősorban a cégeknek és az ügyfeleiknek kell megbeszélniük azokat a döntéseket, ha egy internetszolgáltató, például a Deutsche Telekom korlátozza az adatok felhasználását vagy különböző adatforgalmakhoz eltérő árakat szab meg.

Ugyanakkor a szerződési feltételeknek a fogyasztók számára átláthatóknak és világosaknak kell lenniük. "Amennyiben valaki nem ért egyet azokkal, akkor joga van ahhoz, hogy panaszt emeljen vagy nyilvánosságra hozza a bosszúságát." - tette hozzá a szóvivő. Health szerint sokkal összetettebb kérdés, hogy a Deutsche Telekom vagy egy másik szolgáltató előnyben részesítheti-e a saját ajánlatait. A nyitott internet alapvető fontossággal bír a szabadság és a gazdaság számára. Ennek a kulturális vívmánynak a veszélyeztetése beavatkozásra ösztönzi az európai uniós politikát. Ezért fogják még az idén elkészíteni azt a jogi ajánlást, amely megvédi azt a jogot, hogy a felhasználók minden online tartalomhoz korlátozás nélkül hozzáférhessenek.

Neelie Kroes szóvivője végül leszögezte: az Európai Bizottság teljesen egyértelműen a két kategóriás internet ellen foglal állást. Nem létezhet külön világháló a gazdagoknak és egy másik a szegényeknek, mindenki hozzáférhet a teljes internethez, akkor, amikor akar. Ezzel párhuzamosan viszont a távközlési társaságoknak is meg kell adni azt a szabadságot, hogy az ügyfeleiknek egyaránt kínálhassanak prémium- és korlátozott szolgáltatást ha az a jelenlegi igényeknek jobban megfelel. A túlszabályozás azonban nem jelentene megoldást, sőt, azzal csak az innovációt fojtanák le. Tény, hogy az európai országokban eltérő a szélessávú lefedettség, és a vállalatok számára vonzóvá kell tenni a kis, távol eső közösségeket érintő internethálózati fejlesztéseket. A kérdéssel az Európai Bizottság több szinten is foglalkozik, mivel tisztázni kell, hogy hogyan lehet ezekbe a beruházásokba állami pénzeket bevonni.

A kérdés azután merült fel, hogy a DT április végén bejelentette: adatforgalmi korlátozást vezet be. A konszern az intézkedéssel kapcsolatban már tárgyalásokat folytat a tartalomszolgáltatókkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #5
    Nem is értem a DT baromkodását. Ott nincsenek minimum garantált sávszélességek, mint nálunk? Tessék azokat levinni és arra lassítani, aki sokat használja. Jogilag nem is lehetne belekötni...
  • kvp #4
    A google szerencsere az internetsemlegesseg mellett all. Ez azt jelenti, hogy nem fizetnek senkinek, hogy az o tartalmukat tovabbitsa, azt ugyis kiverik a szolgaltatokbol az emberek. Ha ez nem lenne eleg, a google inkabb a poltikusoknak fizet, hogy torvenybe iktassak az internetsemlegesseget. Ez jo az embereknek is, ezert hatalmas tarsadalmi tamogatottsag van mogottuk. Tehat nem csak jot tesznek, de ez kozben nagy mertekben segiti az uzleti elorehaladasukat is. Szoval a DT ugral, de szembe mennek nagyjabol mindenkivel akivel csak lehet.
  • Crane #3
    Maximálisan egyetértek! Az induló tartalomszolgáltatók óriási hátárnyba kerülnek, ha tartalmuk azért nem fog eljutni a felhasználókhoz, mert nem tudják megfizetni a "díjmentes" hozzáférést a DT-nek. Márpedig az internet innováció nélkül egy nagy nulla.
  • AgentKis #2
    Gondolom lesznek azért kivételek, pl. a kuruc.info ...
  • asgh #1
    Ez itt a valódi kérdés: ha a DT forgalomkorlátot vezet be, akkor majd a piac eldönti, hogy mennyire öngól.
    Ha viszont a forgalomkorlát alól a nagyobb netes szolgáltatások "kivásárolhatják" magukat, az az egész netre igen komoly veszélyt jelent.
    Így ugyanis idővel a neten is létrejöhet a vélemény monopólium. A nagyobb médiatársaságok kikerülnek a forgalomkorlát alól, míg az alternatív hírforrások nem, így az emberek nem egyenlő arányban juthatnak hozzá az információhoz.
    Nem mellesleg, ha egy ilyen lépést Magyarországon kezdeményeztek volna először, azonnal médiaössztűz alá vették volna az országot, ehhez képest most óvatosan kerülgetik a témát, hála a DT lobbistáinak.