Berta Sándor

Az internetsemlegesség kudarcra van ítélve?

Technológiai, de társadalmi szempontból is az internet alapelve az adatcsomagok semleges kezelésére épül. Minden alkalmazás és szolgáltatás, legyen szó egy blogról vagy egy videoplatformról, egyenlőnek minősül. Ez az aranykorszak azonban egy szakember szerint hamarosan véget érhet.

"Ezt az alapelvet - a jelenlegi formájában - a jövőben már nem lehet fenntartani" - hangsúlyozta Kurt Tutschku, a Bécsi Egyetem Informatikai Intézetének professzora. A szakember az intézet Kommunikációs Kutatócsoportját vezeti. Tutschku azonban sietett leszögezni, hogy a kijelentése nem jelenti az információkhoz való hozzáférés és az információszabadság korlátozását.

"Mindenekelőtt egy technikai kérdésről van szó, aminek az a lényege, hogy miként oszthatók fel az erőforrások úgy, hogy az internet a jövőben is teljesítményorientált maradjon. Emellett felmerül az a kérdés is, hogy az információkat központilag vagy egy fájlcserélő hálózatokhoz hasonló rendszerben kezeljék-e? Az ugyanakkor biztos, hogy minden alkalmazás egyenlő módon való kezelése nem egy jövőbe mutató koncepció. A világháló a jelenlegi formájában nem bánik elég hatékonyan a rendelkezésre álló erőforrásokkal. Sok helyen túlbiztosították, míg más helyeken alig van kihasználva. A VoIP-, illetve a játék- és a stream-szolgáltatások is csak elfogadható szinten működnek" - elemezte a jelenlegi helyzetet a munkacsoport vezetője.

A professzor szerint az internet jövőbeli felépítésére vonatkozó technikai kérdéseken túl a társadalompolitikai kérdésekről sem szabad megfeledkeznünk. A korlátozott kapacitások miatt meg kell hozni majd azt a döntést, hogy ha a hálózat túlterhelt, akkor előnyt élvez-e egy VoIP-segélyhívás egy zeneszám letöltésével szemben? A világháló kezdetén ezek a kérdések még fel sem merültek, hiszen senki sem láthatta előre, hogy a videotelefonálás valaha is meghatározó szerepet játszhat az internet történetében.

Vannak azonban más kérdések is: kinek kell biztosítania a világháló működéséhez szükséges erőforrásokat? Az online játékosok számára rendkívül fontos az alacsony késleltetési idő, de ki lesz hajlandó ezért fizetni is? A kutató abban biztos volt, hogy a jövő online hálózatának infrastruktúrája semmiképpen sem épülhet fel ennyire széttagozódva. Nem lehet különválasztani az optikai kábeleken, a DSL-vezetékeken és a vezeték nélküli rendszereken alapuló hálózatokat.

Az embereket nem érdekli, hogy milyen infrastruktúra biztosítja számára a hozzáférést. Technológiai szempontból tehát meg kell találni azokat a lehetőségeket, hogy anélkül lehessen váltani az egyes erőforrások között, hogy ezekből az átkapcsolásokból a felhasználó bármit is észrevenne. "A jövőben biztosan nem lesznek külön vezeték nélküli, optikai kábeles és DSL technológiát kínáló internetszolgáltatók" - szögezte le Kurt Tutschku.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #7
    " A világháló kezdetén ezek a kérdések még fel sem merültek, hiszen ....senki sem láthatta előre, hogy a videotelefonálás valaha is meghatározó szerepet játszhat az internet történetében."
    Senki? Ez biztos?
    Ütödött.
  • keysersoze #6
    "ha a hálózat túlterhelt, akkor előnyt élvez-e egy VoIP-segélyhívás egy zeneszám letöltésével szemben?"

    A torrent fontosabb. ^^
  • keysersoze #5
    "Emellett felmerül az a kérdés is, hogy az információkat központilag vagy egy fájlcserélő hálózatokhoz hasonló rendszerben kezeljék-e?"

    Kizárólag piratebayen, hogy máshogy? ^^
  • Robgabe #4
    Néhány ACTAkukac itélte -volna- nem kudarcra, hanem inkább halálra az internetsemlegességet úgy cirka 10 évvel ezelőtt, de az ítéletet elnappolták 120 évvel... illetve fel lett függesztve.
  • l300d #3
    Tisztara mint egy angol tudos. Ezzel az erovel azt is felmerhetne tobb ezer euroert hogy a ferfiak hany szazaleka hasznal nyakkendot es milyen szinueket:) koszonjuk emese
  • AgentKis #2
    "ha a hálózat túlterhelt, akkor előnyt élvez-e egy VoIP-segélyhívás egy zeneszám letöltésével szemben? A világháló kezdetén ezek a kérdések még fel sem merültek, hiszen senki sem láthatta előre, hogy a videotelefonálás valaha is meghatározó szerepet játszhat az internet történetében." A segélyhívás ne legyen már videós!
  • senoy #1
    "Az online játékosok számára rendkívül fontos az alacsony késleltetési idő, de ki lesz hajlandó ezért fizetni is?"
    Lehet neki ingyen van az internet, de nekem sajnos nem...