Berta Sándor

Re:publica: az internet nem televízió

Hetedik alkalommal rendezik meg Berlinben a re:publica konferenciát, amelyre 5000 bloggert, felhasználót, újságírót és IT-szakembert várnak.

A re:publica 13 szervezők arra szólították fel az Európai Bizottságot és a német kormányt, hogy minden adatot egyformán kezeljenek, s törvényileg garantálják az internetsemlegességet. Minderre a Deutsche Telekom által áprilisban bejelentett adatforgalmi korlátozás miatt van mielőbb szükség. "A DT a világháló egyes részeit televíziónak akarja nevezni. Mi vagyunk azok, akiket ez az intézkedés elsősorban érintene. A vállalkozások, a blogok és a podcast-szolgáltatók nem engedhetik meg maguknak a plusz díjak kifizetését. Ideje tenni valamit azért, hogy megakadályozzuk a két osztályra bontott internet bevezetését" - jelentette ki Markus Beckedahl társrendező, a Netzpolitik.org szerkesztője.


Joe McNamee, a European Digital Rights (EDRI) igazgatója beszédében kiemelte: a politika ne intsen búcsút az alapvető jogok védelmének és ne engedje át a különböző online kérdések szabályozását a cégeknek azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem, mert a felhasználási feltételekből törvények lesznek. Ezt a folyamatot az olyan vállalatok készítik elő, mint a Facebook. A piac szereplői az üzleti feltételeikkel felhatalmazzák magukat arra, hogy cenzorokként működjenek. A politika ezt nem csak elfogadja, hanem megpróbálja a folyamatot a maga hasznára fordítani. Ez utóbbival kapcsolatban elég csak az ACTA-ra, a SOPA-ra vagy a Clean-IT projektre gondolni.

"Az adatrobbanás kezdetén vagyunk. Ez mind a felhasználók által generált, mind a róluk gyűjtött adatokat érinti. Az internet az életünk minden területét meghatározza, ezért a bizalom központi szerepet tölt be. A megbízható hálózatok alapját a nyitottság és az átláthatóság jelenti. A Mozilla megpróbál a termékeiben ezeknek az igényeknek megfelelni. A szervezet szoftvereinek forráskódjaiba bárki betekinthet. Megpróbálunk az embereknek választási lehetőséget biztosítani és rávenni őket arra, hogy vegyenek részt a folyamatokban. Ez egyszerűen hangzik, de nem mindig könnyű megvalósítani. Amikor 15 évvel ezelőtt megalakultunk, akkor a nyitottság még egy furcsa ötlet volt. Mi azonban hittünk benne, hogy az emberek szeretnének együtt dolgozni és a pénzen kívül más motivációjuk is lehet. A Firefox OS segítségével megpróbáljuk a bizalmat a mobil piacra is eljuttatni. Amikor bejelentettük a fejlesztését az egyik levelezőlistán, akkor a reakciók lehengerlőek voltak. Van egy víziónk, de még nem tudjuk, hogy a Firefox OS-t a részleteket tekintve miként fogjuk fejleszteni" - fejtette ki Mitchell Baker, a Mozilla első embere.


Téma az internet nyújtotta nyilvánosság, a politikai kampányok és sok más

Yoani Sanchez kubai blogger 2007-ben indította el a Generation Y nevű oldalt és rendszeresen ír cikkeket napilapokba. Kubában kizárólag a kormánytagok rendelkeznek otthoni internethozzáféréssel, mindenki más a szállodákban lévő, sokkal drágább interneteléréseket használhatja. Egy óra internetezés 6-12 dollárba kerül. Összehasonlításul: a havi átlagkereset átszámítva 20 dollár. Sanchez megírja a cikkeit, lementi azokat egy USB-kulcsra és 6-10 naponta tölti fel őket a világhálóra. "Egyszerűbb a Twitteren megjelentetni az információkat, a tweetek a különleges szolgáltatásokkal akár SMS-ek segítségével is feltölthetők. A blogok hozzájárulhatnak Kubában az emberek életének megváltoztatásához. A segítségükkel megtörhető a hallgatás és a cenzúra" - hangsúlyozta Sanchez.

Kubában nem csak az a probléma, hogy lassú és drága az internet, hanem az is, hogy az állam minden kommunikációt ellenőriz. A szigetországban kb. 200 független blogger lehet. Az embereket nagyon érdeklik a cenzúra által "eltüntetett" információk és meglehetősen leleményesek. A piacokon információkkal teli USB-kulcsokat lehet megvásárolni és sok felhasználót az aktuális eseményekről külföldről tájékoztatnak SMS-ben a barátok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!