Berta Sándor

Egyre fontosabb lesz a biztonság és a magánélet védelme

Immár harmadik alkalommal rendezte meg az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) és a görög FORTH Intézet a Summer School on Network & Information Security Privacy and Security in the Future Internet nevű konferenciát.


Constantine Stephanidis
"A hálózati és a szervizinfrastruktúrákat tekintve egy új korszak kezdetén állunk. Ez a korszak az un. Future Internet" - jelentette ki Constantine Stephanidis, a Görög Kutatási és Technológiai Alapítvány Számítógép-tudományi Intézetének (FORTH) vezetője a krétai rendezvényen. Kiemelte, hogy a rendelkezésre álló egyre nagyobb sávszélességek, az okostelefonok és más mobil eszközök növekvő száma, valamint az új összekötött szolgáltatások komoly gazdasági és társadalmi lehetőségeket kínálnak a korszerű információs és kommunikációs technológiák számára.

"A hálózatba kötött világ ugyanakkor kihívásokat is jelent. A magánélet és az internetes biztonság egyre fontosabbak lesznek. ezek a témák ugyanis egyre több európait érintenek. Az Európai Unió területén már az iskolák 96 százaléka csatlakozik az internethez és a lakosság több mint fele is rendszeresen szörföl a világhálón. A jövőben azonban növelni kell az ENISA szerepét, mivel egy egyre inkább hálózatba kötött IT-társadalomban élünk" - hangsúlyozta dr. Silvia Adriana Þicãu román európai parlamenti képviselő. Az ENISA egyik fontos feladata lesz többek között egy CERT-csoport létrehozása az európai uniós intézetek számára.

Stephanidis ugyanakkor sietett leszögezni, hogy a jövő internete nem csak a növekvő sávszélességek és a mobilitás miatt lesz nagyobb a jelenleginél hálózatnál. A FORTH Intézet vezetője szerint ugyanis ez a kérdés arról is szól, hogy az embereket intelligens, interaktív interfészek és objektumok vegyék körbe. Emellett ezeknek a rendszereknek fel kell ismerniük a különböző személyeket és automatikusan, feltűnés nélkül reagálniuk kell e helyzetekre. Ahhoz, hogy teljes mértékben ki lehessen aknázni a technológiákban rejlő lehetőségeket, szükség van arra, hogy a hálózatok, valamint az IT-rendszerek állandóan, megbízhatóan és biztonságosan működjenek.

Sokratis Katsakis professzor, a görög szállítási és infrastruktúraügyi minisztérium kommunikációért felelős államtitkára úgy vélte: az átlagos felhasználóknak ezek a témák nagyon távolinak tűnnek, de a mobil kártevők vagy a közösségi hálózatokban jelen lévő fenyegetések jelenleg már a webes világ legfontosabb veszélyei közé tartoznak. Ugyanakkor komoly kihívást jelent, hogy egyszerre kell biztosítani a magas fokú biztonságot és a rugalmasságot. Az átlagos internetező nem érezheti azt, hogy az IT-biztonság bármiben is akadályozza.

A krétai konferencián többek között felszólal Bruce Schneier, az Egyesült Államok egyik legismertebb és elismertebb IT-biztonsági szakértője; Mikko Hyppönen, az F-Secure finn biztonsági cég vezető munkatársa és Peter Hustinx európai uniós adatvédelmi biztos. Ezenkívül képviselteti magát számos szervezet és konszern, például az Európai Unió, az Európai Bizottság, az Intel, a Microsoft, az Alcatek-Lucent Bell Labs és a Cloud Security Alliance.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • andersh #1
    blah blah blah
    tl;dr