Berta Sándor

Németország - konferencia az IT-katasztrófahelyzetekről

Az informatikai és a kommunikációs rendszerek kiesésének drasztikus következményei lehetnek. A német szakemberek igyekeznek felkészülni egy ilyen vészhelyzetre.

Az Alkalmazott Biztonsági Technológiák Kompetenciaközpontja (CAST) konferenciát rendezett a kritikus infrastruktúrák, köztük az információs technológiák védelméről. A témák között szerepelt, hogy az IT- és más technológiák segíthetnek a vészhelyzetek megoldásában. Emellett döntés született arról, hogy jövőre megrendezik az országos IT Krízismenedzsment Gyakorlatot (IT-LÜKEX), ahol először fogják szimulálni, hogy mi történne, ha a nagy hálózatok megbénulnának és a szerverközpontok számítási kapacitása elérhetetlenné válna.

"A VoIP korszakában egyáltalán nem tudjuk, hogy az elfogadott rendszerek működnének-e" - hangsúlyozta Uwe Jendricke, a Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) szakértője. A BSI a Szövetségi Népességvédelmi és Katasztrófasegítségi Hivatallal (BKK) együttműködve felel a kritikus infrastruktúrák védelméről szóló úgynevezett Kritikus Infrastruktúrák Védelméről Szóló Nemzeti Stratégia (KRITIS) megvalósításáért. A BSI gyakorlatilag kapcsolati csomópontként működik számos olyan IT- és távközlési konszern számára, amelyek hálózatát kritikusnak minősítették.

Max Mühlhäuser, a Darmstadti Műszaki Egyetem munkatársa rámutatott, hogy még semmit sem lehet tudni arról, hogy mi történne az internet összeomlása esetén a számítási felhőkkel és a közösségi hálózatokkal. Mivel sok cég elhanyagolta az elővigyázatossági intézkedések meghozatalát és kidolgozását, így minden bizonnyal ezek a rendszerek csak nagyon lassan épülnének fel újra. Ráadásul a helyzetet súlyosbítja, hogy a szakemberek úgy számoltak, hogy az IT-szolgáltatások 7 napig nem lesznek elérhetők.

Az informatikai és távközlési rendszerek ugyanakkor nagyon fontosak és hasznosak lehetnek. Ezt demonstrálta Knut Manske, az SAP Research szakértője, aki más szakemberekkel együtt a SoKNOS nevű szolgáltatást fejlesztette ki. A SoKNOS központi eleme a Future Public Security Center, ide érkeznek be a különböző szenzorok adatai, majd ezeket összehasonlítják a korábbi szimulációs adatokkal. A rendszer nemrég éles helyzetben is vizsgázott, mikor az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörésekor az óriáscég több száz alkalmazottja ragadt Európában. A SoKNOS-t rövid időn belül bevetési központtá alakították át és onnan koordinálták a dolgozók utazásait, valamint időjárási jelentéseket, illetve Twitter-bejegyzéseket gyűjtöttek össze és elemeztek ki.

Manske a tapasztalatokat úgy összegezte, hogy hamar megmutatkoztak a legnagyobb hiányosságok és problémák. Azonnal felmerült az a kérdés, hogy miként juthat valaki egy katasztrófahelyzetben ahhoz a szaktudáshoz, ami nincs a számítógépén. A legnagyobb gond azonban az, hogy az emberek többsége nem készült fel egy ilyen szituációra és a kieső szolgáltatásokat azonnal szeretnék visszakapni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #3
    Majd elfelejtettem: kábellopás, sikerült a bankok és mentők elérhetőségét is lelassítani vele. Szóval csak webkeresned kell, nem kell találgatni.
  • bakagaijin #2
    Az elmúlt év háborúit ha megnézed ott nagyjából ezzel kezdik. Telefonhálózatok, műholdhozzáférések és internet kilövése. Két példa (azért hozom ezt, mert az orosz standard eljárásokról szól): Észtország a "techdemo", majd Grúzia.
    Hogy mi történik? Nagyjából káosz, fejetlenség. De a hadseregnek általában független kommunikációs rendszerei (is) vannak. Civilben a mentők-tűzoltók-rendőrök és katasztrófavédők rendelkeznek ilyesmivel, mondjuk Magyarországon általában ki van adva utasításba hogy nehogy használd mert a gatyánk rámegy, szóval reméljük hogy működik :). Kellemesebb helyeken dízelgenerátorok, vízbül zokszigén, stb.

    Ha konkrét katasztrófa érdekel, akkor elég sokminden előfordult az elmúlt időszakban, csak rá kell keresned, volt itt minden: komolyabb eső, hó, szél, vulkáni hamu.
  • jamborl #1
    erdekes cikk es elgondolkodtato

    amennyi terrorizmus van a vilagban nem kizartt hogy a szerverparkok ellen inditanak tamadasokat, vagy a komunikacios csomopontok ellen.

    ezaltal, gondolom, (nem tudom) megbenithatnak akar egy egesz orszagot

    egyre jobban fugg az ember mindentol mar, ha nincs aram szinet halottak vagyunk? ha nincs net hogy dolgozunk a munkahelyen? mi lenne ha nem mukodne egy mobil halozat sem? mondjuk par napig

    hogy hivanm fel a baratnomet? el kene menjek hozza? uristen....