Berta Sándor

EU: Szigorúbb adatvédelem, drágább online szolgáltatások

Az Európai Unióban a következő hónapokban elfogadhatják az új egységes adatvédelmi szabályozást, amely felválthatja a tagállamok törvényeit. A vita már elkezdődött.

A 7. Európai Adatvédelmi Napon felerősödött az új szabályozás támogatói és ellenzői közötti vita. Az adatvédelmi csomagot az Európai Unió javaslataiból gyúrnák össze. Az már most világosan látszik, hogy az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az érintett vállalatok között komoly véleménykülönbségek vannak a kérdésben. "A magánéletünk védelme nem azáltal fog javulni, hogy minden adatfeldolgozási folyamatot bürokratikus akadályokkal látunk el. A tervezett adatvédelmi szabályozás elfogadása után a kontinensen nem létezhetnek majd tovább az eddigi ingyenes online szolgáltatások" - szögezte le Bernhard Rohleder, a BITKOM német IT-szervezet ügyvezetője.

Szerinte az az elgondolás, hogy a felhasználóknak engedélyezniük kell az adataik feldolgozását ugyan ésszerűnek tűnik, de a gyakorlatban alig valósítható meg. Ugyanakkor ezek a módosítások korlátoznák a felhasználóbarátságot, mindez kihatna az internetes oldalakon való reklámmegjelenítésre éppúgy, mint az online rendelési folyamatokhoz kapcsolódó hitelképességi ellenőrzésekre. Hasonló véleményt képviselt Tanja Böhm, a Microsoft menedzsere is, aki kiemelte: "Minél magasabb lesz az adatvédelmi szint, annál drágábbak lesznek a termékek, s ezt a felárat az embereknek kell megfizetniük."

Martin Selmayr, Viviane Reding európai uniós igazságügyi biztos kabinetfőnöke azt hangsúlyozta, hogy az adatvédelem az európai uniós alapjogok egyike és az adatokat csak akkor lehet feldolgozni, ha ehhez a polgárok hozzájárulnak. Ebben a kérdésben nincs mozgástér. Nem képzelhető el a rendszer megfordítása és nem lehet azt mondani, hogy - néhány esettől eltekintve - minden adat feldolgozható. Emellett az egységes európai belső piacnak egységes szabályokra van szüksége ahhoz, hogy versenyképes legyen. Nem lehet, hogy a gyengébb vagy az erősebb adatvédelmi jog egyes országokban versenyelőnyt vagy - hátrányt jelentsen. A Facebook európai irodája például Írországban van, ahol kevésbé szigorúak az adatvédelmi szabályok, mint mondjuk Németországban. Ugyanakkor az Európai Bizottság nem tervezi egy "európai mega adatvédelmi hivatal" létrehozását.

Ilse Aigner német fogyasztóvédelmi miniszter azt reméli, hogy az egységes európai uniós adatvédelmi szabályozás elfogadása után a nemzetközi cégek számára nem marad egyetlen kiskapu sem, míg Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügyi miniszter közölte, hogy az új európai adatvédelem nem lehet gyengébb a jelenlegi német előírásoknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!