Berta Sándor

A hackerektől és az adatgyűjtőktől félünk a legjobban

Kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mitől félnek a leginkább a felhasználók: a vírusoktól, a trójaiaktól vagy esetleg gépük ellopásától. Meglepő módon a cégek adatgyűjtése dobogós helyen van.

Majd minden számítógép merevlemezén számos olyan személyes vagy üzleti szempontból fontos fájl van, amit a tulajdonosok nem akarnak megosztani másokkal, ezek lehetnek fotók, videók, zeneszámok, elektronikus levelek, személyes vagy céges dokumentumok. Bármennyire is védjük a PC-nket, a notebookunkat, a táblagépünket vagy az okostelefonunkat, az adatok eltűnhetnek vagy akár el is lophatják őket illetéktelenek. A vírusirtók önmagukban semmit sem érnek, nem véletlen, hogy sokan például titkosító programokat használnak. Azonban még azok sem védik meg az adatokat akkor, ha ezeket az információkat önként megosztjuk a világhálón.

A Steganos cég az idei nemzetközi biztonsági tanulmányának elkészítésekor több mint 50 országban kérdezte meg az embereket a félelmeikkel kapcsolatban. A kapott válaszokból kiderült, hogy a felhasználók 95 százaléka a hackerektől, a hitelkártya- és e-mailes csalóktól, valamint a személyazonossága ellopásától tart. A válaszolók 89 százaléka a hardvertolvajoktól fél, mert nem szeretné, ha a PC-je, notebookja, telefonja vagy USB-kulcsa illetéktelen kezekbe kerülne. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára 81 százalékkal az adatgyűjtők kerültek, köztük vannak a reklámcégek, a Facebook és a Google.

A negyedik pozíciót 61 százalékkal a polgárokat ellenőrző államok és a hivatalok szerezték meg. A listán megtalálhatók még a felszólításokat küldő ügyvédek és ügyvédi irodák is, tőlük a megkérdezettek 40 százaléka tart. Felkerültek a listára a felhőszolgáltatók (31 százalék), a munkahelyi számítógéphez hozzáférő kollégák és a beosztottak (20 százalék), továbbá a családtagok és a lakótársak (14 százalék).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #1
    Én inkább a földöntúliaktól félek... láttátok már az Alient vagy a Predatort? ;)