Berta Sándor

Örökifjú Bluetooth

Sokáig a jövő adatátviteli szabványának számított a Bluetooth, majd halálhírét is költötték. Azonban napjainkban fontosabb, mint valaha, s egyre több internetszolgáltató és hardvergyártó támogatja.

Bizonyos technológiák nagyon gyorsan elterjednek világszerte, míg mások ugyan jelen vannak a piacon, de nem nevezhetők meghatározónak. Akadnak azonban olyan technológiák is, amiket évekkel ezelőtt leírnak a szakemberek, közben pedig - az időközben megjelent konkurens megoldások ellenére - másodvirágzásukat élik. Az utóbbiak közé tartozik a Bluetooth is, amelynek már 2001-ben halálhírét költötte a Cnet amerikai IT-hírportál, mondván a technológia nem nevezhető meghatározónak és hamarosan el fog tűnni. A cikk címe Bye-bye, Bluetooth volt.

Az adatátviteli szabványt az 1990-es években fejlesztették ki és ugyan számos készülék támogatta, mégsem vált igazán népszerűvé, ellentétben például a WLAN-nal, amelynek az árnyékában meghúzódott. Valamiért a WLAN lett a rugalmas adatátviteli szabvány és a digitális korszak szinonimája, ennek ellenére napjainkban szinte nincs olyan termékcsoport, amely ne támogatná a Bluetooth szabványt. Példaként elég felhozni a Google Glass különleges szemüveget, amely a hivatalos specifikáció szerint mind a Wifi 802.11b/g, mind a Bluetooth technológiát támogatja és az összes Bluetooth-kompatibilis telefonnal együttműködik.

A Bluetooth - amelynek időközben már a 4.0-s verziója is megjelent - a reneszánszát éli. Az ok: kompatibilitási problémáktól mentes, felhasználóbarát, egyszerűen használható alternatívát kínál a WLAN-nal szemben. A táblagépek elterjedése szintén elősegítheti a Bluetooth újbóli felfedezését, hiszen sokan a kiegészítő billentyűzetet a Bluetooth-porton keresztül csatlakoztatják a táblájukhoz. Sokan csupán most kerülnek először kapcsolatba a technológiával, amely naponta bizonyítja a létjogosultságát. A szabvány az elmúlt években is megmozgatta a fejlesztők fantáziáját, korábban például hírt adtunk arról, hogy a Broadcom BCM20730 típusú chip lehetővé teszi a perifériagyártók számára tovább használható Bluetooth-billentyűzetek létrehozását. Az elemmel működtethető klaviatúrák üzemideje akár 10 év is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #13
    Miért? A hálózati adatforgalom az ördögtől való?
  • Vol Jin #12
    Szerinted annál mi a jobb alternatíva, amit egy menüponttal megoldasz, és nem okoz hálózati adatforgalmat?
  • narumon #11
    "Továbbá, a fent említett eldobhatósba nem kell még 2dodót azért fizetni, hogy adatokat tudjak direktbe a PC-m és a telóm közt forgalmazni."

    Azért erre a bluetoothnál már sokkal jobb szabványokat is kitaláltak.
    De ne kezdjük elölről a számtalanszor végigbeszélt témát; aki fájlokat akar BT-n küldeni és ez a mániája az ne vegyen iphonet.
    Én BT-t eddig is és ezután is max kihangosítóhoz vagy rádióhoz kapcsolatra tudom elképzelni - minden másra lényegesen jobb alternatívák vannak nála - a hab a tortán, hogy azokat még az iphone is támogatja.
  • Ferrer #10
    Igen, sajnos tényleg életszerű még mindig, hogy valakit megkérünk, küldjön már át valamit, az viszont, hogy ne lehetne megoldani ezt iPhone-nal, az enyhe sarkítás.
    Gondolom megvan az ésszerű oka, hogy alapból ezt nem teszik lehetővé (iTunes)

    Az viszont nekem új és meglepődtem, hogy már az App store-ban is lehet kapni BT appokat. Anno még a Cydiából kellett letölteni, jailbreakelt készüléken. (már nem iPhonet használok).
  • Macropus Rufus #9
    "A beépített Bluetooth 2.x+EDR támogatja a vezeték nélküli fülhallgatókat (amelyek ismerik a HSP profilt, de nem támogatja a sztereó hangot (A2DP-t igényel), nem létesíthető vezeték nélküli kapcsolat laptoppal (DUN és SPP szükséges hozzá) vagy OBEX fájl átviteli protokollt (FTP-t, GOEP-t és OPP-t igényel)."

    iPhone 3
    (szerintük nem lehet adatot átvinni a 3-as iP BT adatperével)

    Viszont találtam egy 2013-as hírt ami szerint MÁR(!) lehet adatokat átvinni iP5-ről bárhová és onnan is tud fogadni.

    pár 1xü lépés, hogy a dögdrága telefonunkkal adatokat tudju8nk kűldeni BT kereszűtl.

    én elhiszem, hogy ez nagy előlre lépés, de véleményem szerint egy pötyet bonyolúlt a kezelése, szemben a fillére szar telefonok kb. 1 maximum 2 gombnyomásos aktiválásával szemben.

    iNovaBlue: igen van és müxik jól. De ugye pont itt a lényeg amit te is előhoztál: egy külső segéd program kell hozzá. Egy 4000Ft-os eldobható telóban meg alapból benne van minden és nem kell pöcsölni vele, hogy menjen.
    Továbbá, a fent említett eldobhatósba nem kell még 2dodót azért fizetni, hogy adatokat tudjak direktbe a PC-m és a telóm közt forgalmazni.

    1.99dodó az iNova
  • passatgt #8
    mindegyik iphone-ban volt/van bluetooth
  • Ferrer #7
    Már a 3G-mben is volt bluetooth.. iNovablue programmal adatátvitelre is lehetett használni, és szerintem most is van program amivel lehet, szóval erròl ennyit.
  • gergely1991 #6
    Volt?:D
    Csak nem a BT-s tudatlansága miatt?:D
  • M0RN1NGST4R #5
    almás volt?
  • TheCunami #4
    Nyájfón 4 be nincs az 5be van de adatátvitelre nem használható
    de ha sok adatot szeretnénk átmozgatni egyik telefonról a másikra akkor FTP szerver de routeres összeköttetés nélkül meg van halva itt jön képbe a wifi hotspot
    úgy működik hogy az
    egyiken elinditasz
    wifi hotspot+total commander
    másikon
    rácsatlakozol a hotspotra és ftp servert inditasz
    van aki szerint a bluetooth bonyolult de van aki a másik e-mail cimét nem tudja leirni végeredmény az hogy tessék itt van csináld meg mer én nem értek hozzá