Berta Sándor

Talking Points: segítség Bluetooth alapokon

A Michigani Egyetem kutatói olyan rendszert fejlesztetek ki, amely egyaránt segíthet a tájékozódásban a vakoknak, a gyengén látóknak és az egészséges embereknek.

A Talking Points nevű Bluetooth-alapú megoldás képes ellátni útjuk során a járókelőket fontos kiegészítő információkkal. A virtuális információs központot eredetileg azért hozták létre, hogy a vakoknak segítsen tájékozódni a világban. A tudósok azonban később rájöttek, hogy a plusz adatok a jól látók számára is legalább ugyanolyan fontosak lehetnek. Az információk között lehetnek üzletekre vonatkozó ajánlatok, hirdetések vagy más felhasználók bejegyzései érdekes helyekhez, látnivalókhoz. "Ez egy hatékony megoldás lehet arra, hogy az egész világra kiterjesszük a tagging módszert" - szögezte le Jason Steward, a programban résztvevő kutatók egyike.

"A vakok könnyedén eljuthatnak A pontból B pontba, ha máshogy nem, megtanulják megszámolni a megteendő lépéseket. Azonban azt nem tudják, hogy milyen épületek vagy szolgáltatások mellett haladnak el útközben. A Talking Points ötlete, hogy javítsunk az utazási élményeken" - tette hozzá James Knox, a Michigani Egyetem Információstechnológiai Központi Szolgáltatásának adaptív technológiai koordinátora.

A rendszer működési elve egyszerű: a Bluetooth-adók összegyűjtik az információkat és készenlétben tartják őket. Az így tárolt adatok a beszédirányítással működő vevőegységek segítségével kérhetők le. A megoldásnak köszönhetően a vakok így könnyebben találhatják meg a nyilvános illemhelyeket, a közhivatalokat, például a rendőrkapitányságokat vagy a metróállomásokat. De a Talking Points ugyanígy alkalmas lehet az éttermek, mozik, színházak ajánlataira való figyelemfelkeltésre is. "Ez a projekt egy kibővített valóság létrehozását teszi lehetővé" - közölte Jakob Hilden, a kutatócsoport egy másik tagja.

Egy Bluetooth-adó kevesebb, mint 20 dollárba kerül és a működtetők egy honlapon keresztül tehetik elérhetővé a beérkező információkat. Az egyes cégek maguk is elhelyezhetnék saját adóikat, a szupermarketek például a napi akcióikkal kapcsolatos hirdetéseiket. De ugyanígy a felhasználóknak is lehetőségük lehet megjegyzések, értékelések elhelyezésére. Mondjuk ha valakinek ízlett egy étterem menüje, erre külön üzenetben hívhatja fel a többi járókelő figyelmét.

A tudósok korábban egy hasonló elven működő, de RFID-alapú megoldást fejlesztettek ki, azonban a mostani rendszer előnye, hogy a Bluetooth jóval elterjedtebb és szinte a legtöbb mobil készülékben megtalálható. A Talking Points ugyanakkor a világon az első a Bluetooth-technológiát és a beszédirányítást kombináló szolgáltatása, amely egyúttal lehetőséget nyújt a felhasználók által készített tartalmak megjelenítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #1
    Nézd mán', lenyúlták az ötletemet! :-)

    Pont egy ilyen rendszert fejlesztettünk tavaly, ott az volt a cél, hogy a látogató a kezében tartott UMPC-vel sétálgat, és amikor egy nevezetes helyre ér, akkor automatikusan elindul az arról szóló videó... Mi is a bluetooth mellett döntöttünk, pont azért, mert olcsó, és a 10m-es hatótáv pont ideális. Ja, és linuxon kiválóan támogatott :-D Az egyetlen hátulütője, hogy amíg kiépül a bluetooth kapcsolat annyira, hogy lejelentse az ID-ját, az kb 5-10 mp, de kényelmes gyalogtempónál ez még pont belefér.
    itt olvashatsz róla