SG.hu

A Lenovo szabadalomsértési pert indított az Asus ellen

A Lenovo pert indított az AsusTek Computer Inc. és az Asus Computer International ellen, azt állítva, hogy az Asus laptopjai sértik a Lenovo négy szabadalmát. A Lenovo kártérítést követel, valamint azt, hogy az Asus állítsa le a Zenbook laptopok és más, állítólag jogsértő termékek értékesítését az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bíróságán benyújtott kereset szerint a Lenovo esküdtszéki tárgyalást és "kártérítést, beleértve az állítólagos szabadalomsértés által okozott elmaradt nyereséget" kér. A Lenovo szabadalomsértési keresetet nyújtott be az Asus ellen az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságánál is. A per középpontjában négy szabadalom áll. Az első, "Módszerek és eszközök az erőforrások blokkokban történő átviteléhez" címmel 2021-ben került kiadásra, és a vezeték nélküli adatátvitel során tapasztalt késedelem minimalizálására vonatkozik, a vezeték nélküli eszköz adatfeltöltési lépéseinek számának csökkentése révén. A Lenovo keresete az Asus Zenbook Pro 14 OLED (UX6404) készülékét hozza fel példaként az állítólagosan jogsértő termékre. A cég azt is állítja, hogy az Asus olyan laptopokat árul, amelyek sértik a Lenovo számára 2010-ben kiadott vezeték nélküli wake-on-LAN energiagazdálkodási szabadalmat.

A második szabadalmat 2010-ben jegyezték be "Touchpad diagonális görgetés" címmel; ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy "két ujjal átlós görgetést kezdeményezzenek az érintőpad bármely pontján" - áll a keresetben. Nehezményezik, hogy az Asus termékeinél olyan hardvert és firmware-t építenek be az érintőpadokba, amelyek kifejezetten a szabadalomban igényelt találmány megvalósítására készültek, vagy ahhoz lettek átalakítva. Végül a Lenovo felháborodott azon, hogy az Asus állítólag megsértette a 2014-ben megkapott kéttengelyes zsanér-szabadalmát, mely lehetővé teszi, hogy a 2 az 1-ben laptopok normál üzemmódból ki lehessen azokat táblagéppé hajtogatni. E vélt szabadalomsértés miatt a Lenovo keresete az Asus Zenbook Flip 14 UX461 készülékére mutat rá, amelyet az Asus úgy hirdet, hogy 360 fokos "ErgoLift" zsanérral rendelkezik.

Sajtóközleményében a Lenovo közölte, hogy az Asus 2023. augusztusi, a müncheni tartományi bírósághoz benyújtott szabadalmi beadványaira válaszul döntött úgy, hogy panaszt tesz az ITC-nél - ezekre a Lenovo korábban "keresztlicenc-szerződést ajánlott az Asusnak megoldásként". A keddi közleményt kísérő nyilatkozatban John Mulgrew, a Lenovo általános jogtanácsosa és szellemi tulajdonjogi vezetője azzal érvelt, hogy a Lenovónak "aktívabban kell érvényesítenie a szabadalmi portfólióját", figyelembe véve, hogy a Lenovo több mint 28 000 szabadalommal rendelkezik, amelyek közül 14 000 bejegyzés alatt áll. Mulgrew nyilatkozata kiemelte a Lenovo érdeklődését a tisztességes, ésszerű és megkülönböztetésmentes (FRAND) licencfeltételek iránt.

Az ITC-nek küldött levelében a Lenovo azt kéri az Asustól, hogy "szüntesse be a szóban forgó négy szabadalmat sértő termékek forgalmazását, reklámozását, forgalmazását, értékesítésre való felkínálását, eladását vagy más módon történő átadását, beleértve a készlet mozgatását vagy szállítását". A Lenovo úgy véli, hogy az Asus kisebb piaci részesedése miatt egy ilyen végzés nem ártana az amerikai fogyasztóknak vagy a versenynek. Az IDC szerint az Asus 2023 harmadik negyedévében a PC-piac (amelybe a laptopok és asztali számítógépek tartoznak) mintegy 7,1 százalékát képviselte. A Lenovo 23,5 százalékkal vezetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #5
    Lehet, az a problémájuk, mint ami az 56-osoknak is volt a komcsikkal. Vagy mint a dél-vietnámiaknak volt az élszakiakkal. Pl. azt az, hogy ők nem akarnak kommunizmust. Nem beszélve arról, hogy Tajvan elismerten független ország volt korábban. Ráadásul a mai Kína is ezen köztársaság része volt, és a később jövő komcsik csak elvették ezt a területet tőlük. Azaz igazából Kínának nincs jogalapja berepülgetni Tajvanra, viszont Tajvannak már lenne jogalapja berepülgetni Kínába, mert történetileg nézve A Kínai Népköztársaság területe a Kínai Köztársasághoz tartozik.
  • Macropus Rufus #4
    Ez igaz. Ezért nem értem, hogy mi a fene bajuk van azzal, hogy Kína néha berepül füléjük... Ez kb. olyan mind ha azt mondaná Pest megye, hogy ők nem Magyarország része és le akarnak válni. Aztán meg sírnának, hogy megjelenik ott a Magyar hadsereg...
  • manypet #3
    Az ASUS tajvani cég. Tajvan hivatalos neve: Kínai Köztársaság
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Na ennek olvass kicsit utána, mert Asus nem kínai.
  • Frekvency #1
    na mi van, már a kínaiak is basztatják egymást?